Tips för att plantera om växter på rätt sätt
Att flytta på växter eller sätta dem i en större kruka kan verka lätt, men det finns vissa tips för att plantera om växter man bör följa om man vill hålla plantan frisk och glad.
Kom ihåg att omplanteringen inte är naturligt för växten och att byte av behållare eller plats kan vara skadligt för den. I sin naturliga miljö hade den aldrig blivit omplanterad.
Att flytta en planta är alltså en stor förändring för den, och om det inte görs väl kan den försvagas. I vissa fall kan den till och med vissna och dö. Nedan listar vi användbara råd.
Tips för att plantera om växter
Årstiden
Vissa årstider är bättre än andra när det kommer till att plantera om. Att välja rätt tid på året kan hjälpa växten att anpassa sig snabbare till sin nya omgivning.
När man ska omplantera en nyköpt växt i en kruka spelar det inte jättestor roll vilken årstid det är. Nyköpta växter kan omplanteras närsomhelst på året utan att ta stor skada.
Men om du ska överföra en växt från jorden till en kruka så kan årstiden spela stor roll. Detta eftersom detta är en process som involverar viss skada på rötterna, så det är bäst att vänta tills den vegetativa aktiviteten är minimal.
Det innebär givetvis att det är bäst att göra det på vintern.
Om du överför en växt från en kruka till jorden så måste man istället tänka på vattnet. Därför är det bäst att göra det på sommaren. Detta försäkrar att växten kan ta upp så mycket vatten som möjligt och inte torka.
Välj rätt kruka
En av de viktigaste aspekterna när man omplanterar en växt är att välja rätt kruka. För små krukor har inte tillräckligt utrymme för rötterna, men en för stor hindrar växten från att få tillräckligt med vatten.
Det är därför nödvändigt att observera växtens utveckling och välja en kruka som låter den fortsätta växa på ett hälsosamt sätt.
För att göra det ska krukan vara några centimeter större än växten på bredden och höjden. Kom ihåg att du kan behöva omplantera den igen om den fortfarande växer.
När det kommer till krukans material har både lera och plast sina för- och nackdelar. Plastkrukor är väldigt lätta och billiga.
Plast tenderar dock att försvagas när den utsätts för solen, och eftersom det är ett poröst material kan det påverka växtens rotsystem.
Lera är väldigt motståndskraftig och låter rötterna utvecklas ordentligt. Lerkrukor är även otvivelaktigt snyggare än plast, men är förhållandevis dyra och går lätt sönder.
Vi rekommenderar även: Råd och tips för att odla svamp i hemmet
Att extrahera plantan
Att extrahera och omplantera plantan är utan tvekan de mest riskabla momenten.
Att extrahera plantan är det mest riskabla momenten i hela processen, speciellt om det görs från en kruka till en annan.
Du måste vara försiktig när du tar upp den så att inte basen av växten, där den möter jorden, inte går sönder. Om det sker kommer den ha mycket svårt att anpassa sig till den nya miljön.
Det är viktigt att vattna när man planterar om växter. När jorden är blöt ska du varsamt knacka på krukan så att jorden släpper från den. Därefter kan du försiktigt extrahera växten från den.
Att placera växten i dess nya miljö
För att introducera växten i en ny kruka är det viktigt att se till att den är i mitten av krukan – varför för djupt, lågt eller för långt från en sida. Fyll sedan på med jord och platta varsamt till den för att hålla jorden kompakt.
Det är viktigt att förbereda denna jord i förväg i linje med vad den specifika växten behöver. Det kommer hjälpa den att anpassa sig till den nya miljön och ge den rätt näringsämnen.