När vänskaper vissnar, när kärleken slocknar

Både kärlek och vänskaper kan dö i slutänden. Men oroa dig inte: finn styrka i svaghet och gå framåt.
När vänskaper vissnar, när kärleken slocknar

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2019

När vänskaper vissnar och kärleken slocknar dör något inom dig.

Ingen är redo för förlusten eller kapningen av ett band som en gång var så viktigt.

Din hjärna är genetiskt programmerad för att sammankoppla med andra. Det är så vi överlever, lär oss och går vidare i livet.

Men när din hjärna fäster sig vid permanens glömmer du en viktig sanning: saker och ting ändras och ibland måste också du ändras.

Att avsluta ett förhållande som varit så viktigt för ditt liv kastar in dig i förvirring och sorg.

En vänskap är intim. Den bygger upp dig, ger dig lycka och känslomässigt stöd. Men det finns stunder när oväntade omständigheter eller nya intressen gör att vänskaper gradvis slocknar.

Samma sak händer i romantiska förhållanden. Kanske fanns det svek och besvikelse, eller kanske försvann kärleken långsamt från en av er utan att ni förstod varför.

I sådana fall måste du ta ett steg framåt, även om det är svårt, även om ditt livs pussel är trasigt.

Här ska vi förklara hur du gör.

När en vänskap vissnar

Det kan verka konstigt, men vänskap betyder annorlunda saker för män och kvinnor. Det betyder dock inte att vänskap är viktigare för det ena könet.

Det har att göra med effekten av vänskapen. Enligt en studie från University of College London har vänskap en lugnande effekt på kvinnor.

Kvinnor anser att vänskap med en annan kvinna är en tröst, ett sätt att få perspektiv på problem, stress och ångest. Bandet har en intimitet som går bortom den känslomässiga världen.

Män ser vänskap på ett mer funktionellt sätt: allt handlar om att göra saker tillsammans, planera fritidsaktiviteter, jobba mot professionella mål…

Män värderar mer sin familj eller partner som en “plats för tröst”, där de kan finna intimitet och en djupare närhet.

Kanske är det därför vänskapens personliga påverkan har en tendens att vara mer intensiv för kvinnor.

Hur man hanterar slutet på en vänskap

En vänskap kan inte ta någon annans plats: släpp taget. Att släppa taget om en vänskap är att veta hur man vänder blad och går vidare.

Varje person, varje vänskap och varje förhållande ger dig vissa saker. Det är därför du inte kan hitta en ny vän som erbjuder dig samma sak som du är van vid. Låt folk vara sina äkta jag.

Acceptera att vänskap ibland vissnar och att det inte alltid är något dåligt.

Folk växer, får nya intressen och beslutar sig ibland till och med för att de har vänner som inte erbjuder något positivt till deras liv längre.

Det finns stunder när man växer genom att lämna en vänskap. Det viktiga är att stanna med de som verkligen spelar roll.

När kärleken slocknar

När kärleken slocknar känns det som att lungorna som gav dig luft och vingarna som gjorde att du kände dig levande har splittrats.

Ingen vet hur eller varför, men det händer. Kärlek försvinner ibland likt dagg i solen.

När det händer klänger du dig fast vid hoppet: “Om jag gör det här eller säger det kanske han/hon kommer tillbaka”, “Kanske kommer han/hon att älska mig om jag förändrar mig…”

Tänk inte så. Det ger bara kraft åt negativitet, falskt hopp och smärta.

Om er kärlek slocknar måste du tydliggöra det eller insistera att din partner är tydlig med det. Det kan verka som slutet, men det är din startpunkt.

Hur man klarar av slutet på kärlek

Man kommer inte över slutet på ett romantiskt förhållande över en natt. Studier har faktiskt visat att du behöver mellan sex månader och två år. Det må skilja sig från individ till individ, men det finns metoder som kan hjälpa.

Agera med värdighet: om du vet att du inte är älskad ska du acceptera början på ditt sörjande.

Att blicka framåt är inte lätt när du har lämnat så mycket bakom dig. Men innan du ger näring åt din längtan eller dina tänk om (tänk om jag var, tänk om jag gjorde så…) måste du tänka i presens:

  • Jag förtjänar att ta hand om mig själv och sätta ihop mina trasiga bitar.
  • Jag tänker hitta stöd i min familj, mina vänner, i nuet där jag kommer att skapa nya mål och hitta ny lycka.

Tid och attityd kommer att läka dessa sår, och livet, med all sin energi och skönhet, kommer att fylla hålet i ditt hjärta igen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.