5 tips om hur du ska tvätta dina överkast och täcken

Överkast är en oskiljaktig följeslagare i alla sovrum, men ofta sköter vi inte hygienen på dessa ordentligt. Idag berättar vi hur du bäst tvättar dina överkast.
5 tips om hur du ska tvätta dina överkast och täcken

Senaste uppdateringen: 17 juni, 2022

Vi är många som har vant oss vid att använda överkast och täcken på våra sängar. Detta leder dock ofta till att vi försummar det underhåll som kommer med denna typ av sängkläder med tjock stoppning. Därför är de kända för att vara fulla av dammkvalster och allergener. Med detta i åtanke ska vi här ge dig 5 tips om hur du gör för att tvätta dina överkast.

Detta är en syssla som vi ofta anser vara mindre viktig. Smutsansamlingar kan dock nå oroande nivåer som stör vår sömn, till den grad att det kan få skadliga effekter för vår hälsa. För att få ett slut på detta besvär, är det därför dags att ge varje överkast och täcke den uppmärksamhet det förtjänar. Fortsätt läsa för att ta reda på allt du behöver veta.

Typer av överkast och täcken

Innan vi tittar närmare på tipsen för hur man bäst tvättar överkast och täcken måste vi gå in på vilken typ av material de består av så att operationen kan lyckas. Med det i åtanke är det dags att definiera de variabler som denna favoritdel av sängen kan ha.

Justerbara överkast

Denna typ av överkast är unika på det sätt att de anpassar sig till madrasser optimalt eftersom det har elastiska band i hörnen. Detta ger en perfekt passform och ger en stilren estetik till sovrummet.

Dessutom är det tillräckligt fast förankrat för att ligga slätt under dina vilostunder, trots ryck eller plötsliga rörelser hos dem som använder sängen.

Klassiska överkast

Här består hela tygstycket av 50% polyester och 50% bomull. Därför måste man vara lite försiktigare när det gäller tvätt. Klassiska överkast har en fördel när det gäller den elegans de ger.

tvättar dina överkast
Det finns olika typer av täcken och överkast, och vissa kräver särskild omsorg när det gäller rengöring.

Fiberdynor, täcken eller fyllda filtar

Det klassiska täcket som du stoppar i ett påslakan har två varianter: duntäcken och täcken av syntetmaterial. De kan ha olika vikt beroende på temperaturen de är avsedda för.

Vaddtäcken

Den skillnad som presenteras av denna typ av täcke ligger i tyget som behåller en hög andel av användarens kroppsvärme. Detta är en viktig aspekt särskilt för kalla årstider. Denna egenskap genereras av ett tjockare tyg som ökar komplexiteten under rengöring.

Duntäcken

Detta är en mer avancerad form av filt, eftersom det är en kombination av ett yttertyg och en fiberfyllning. I det här fallet är det omöjligt att ta ut fyllningen för att tvätta påslakanet, eftersom de är fästa vid varandra.

Hur ofta ska du tvätta dina överkast och täcken?

En av de faktorer som leder till att vi inte tvättar våra överkast och täcken är ofta bristen på kunskap om rekommenderade rengöringsintervaller. Det rätta är att först analysera både hur mycket och hårt dina täcken och överkast används samt materialet de är gjorda av.

Överkast som du använder då och då och som har ett påslakan på sig är bäst att tvätta var 5:e till 6:e månad. Å andra sidan kräver de som du använder regelbundet och som har ett tunt ytterskikt underhåll ungefär var 3:e månad. Naturligtvis varierar tiderna beroende på om oförutsedda olyckor inträffar.

Lär dig mer i den här artikeln: Fyra sätt att tvätta och desinficera dina kuddar

Tips för att tvätta dina överkast

Att tvätta dina överkast kan verka som en lätt uppgift, men vi gör ofta vissa misstag som i slutändan försämrar produkten helt i onödan. För att undvika detta, var uppmärksam på följande 5 tips för att tvätta dina överkast.

1. Titta på tvättlappen innan du ska tvätta dina överkast och täcken

Informationen om hur du ska tvätta och ta hand om dina täcken kan vara en bra början på hur du ska sköta dem. Denna etikett brukar innehålla viktig information om procedurer som tillverkaren rekommenderar för att öka livslängden på produkten.

Försök dock att höja den tvättemperatur som anges för de flesta täcken, eftersom det kommer att vara fördelaktigt för hygienen.

2. Skötsel av duntäcken kräver några extra trick

Alla sängöverkast kan inte tvättas endast enligt instruktionerna på etiketten, och till exempel duntäcken kräver några extra trick för att hålla sig fina.

Följ därför stegen nedan för att ta hand om dem på rätt sätt:

  • Lägg täcket i din tvättmaskin.
  • Lägg även in 3 tennisbollar täckta med strumpor i tvättmaskinen. Med teknik kommer tennisbollarna att kollidera med täcket vilket gör att dunfjädrarna inte klumpar ihop sig utan håller sig fluffiga och jämnt fördelade i täcket.
  • Välj ett kallt tvättprogram och specialtvättmedel för fintvätt.
  • Slå på tvättmaskinen och kontrollera noga att den är inställd på fintvätt.
  • Torka täcket i torktumlaren tillsammans med tennisbollarna och kontrollera regelbundet för att ändra eller anpassa inställningarna för att helt ta bort all fukt. Du kan också spraya med en anti-kvalsterspray.

3. Undvik små tvättmaskiner när du ska tvätta dina överkast

Tvättmaskinen bör ha en kapacitet på minst 7,5 liter för rengöring av överkast. Annars blir rengöringen dålig på grund av den lilla volymen och vibrationerna som kan uppnås. Dessutom riskerar maskinen att gå sönder när utrymmet tar slut.

4. Använd inte sköljmedel för att tvätta dina överkast och täcken

Sköljmedel har ingen effekt på smuts och fläckar, men ger däremot en känsla av mjukhet och en doft av parfym till dina kläder.

Det har dock ingen effekt på syntetiska fiberprodukter. Faktum är att kemikalierna förorenar i onödan och är en katalysator för att åldra dessa typer av textiler.

tvättar dina överkast: häller upp sköljmedel
Använd inte sköljmedel på täcken eftersom kemikalierna kan skada dem.

5. Använd rätt mängd tvättmedel

Det sista tipset för att tvätta dina överkast och täcken är att du kommer att få ett mycket bättre resultat om du mäter upp exakt så mycket tvättmedel du behöver. Det är viktigt att undvika att överdosera på grund av att den täta fyllningen håller kvar tvättmedel i högre grad än andra plagg. Det är en rekommenderad åtgärd att använda en tredjedel av mängden tvättmedel du vanligtvis tar. Detta kommer att se till att du får en djup rengöring av täcket utan att lämna kvar rester eller överskott.

Använd dessa tips för att tvätta dina överkast och täcken för att förlänga deras livslängd

Kom ihåg att rengöringsprocessen för överkasten inte slutar med tvättcykeln och vart och ett av de föreslagna tipsen. Rentav kan metoderna för hur du torkar och förvarar dem vara minst lika viktiga för deras skötsel. Med tanke på detta bör du förvara dem i plastpåsar utan minsta spår av fukt, när du inte använder överkasten eller täckena under en längre tid.

Vi kan dra slutsatsen att regelbunden tvätt av överkast och täcken kommer att minska antalet dammkvalster och bakterier. Samtidigt håller dessa produkter i bättre skick längre.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.