8 tips för personer som genomgår tandreglering
För att hjälpa dig att ta hand om dina tänder är här åtta tips för dig som genomgår tandreglering och har tandställning.
Ortodonti handlar om att studera, korrigera och förebygga problem med tändernas utveckling, form och position. Det är dock inte bara upp till tandläkaren. Utkomsten beror även mycket på patienten själv.
Genom att flytta tänderna och käkbenen i en guidad riktning arbetar tandläkaren för att skapa ett hälsosamt bett och leende. De arbetar för att hitta en funktionell och morfologisk balans mellan mun och ansikte. Genom att göra detta kommer patienterna att utveckla ett korrekt bett. Dessutom får de inte sällan även ett vackrare leende.
För att uppnå dessa resultat måste patienten dock använda någon form av utrustning som styr de nödvändiga förflyttningarna. Det är viktigt att ta hand om munhygienen under denna process.
I dagens artikel tar vi en närmare titt på några tips för personer som genomgår tandreglering.
Fortsätt läsa i den här artikeln: Vad orsakar karies och hål i tänderna?
Typer av tandreglering
Vilken typ av tandreglering, eller ortodonti, en person behöver beror på vilken typ av problem de har som tandläkaren försöker behandla. Dessutom beror det på patientens ålder och individuella behov. En tandläkare som är specialiserad på tandreglering är den som bedömer varje patients fall och avgör vilken typ av enhet som fungerar bäst för deras individuella behov.
Det finns olika tandställningar och metoder för att korrigera och förebygga problem i munnen. Dessa är de vanligaste typerna av tandställning:
Funktionella tandställningar
Dessa är avtagbara enheter som ändrar musklernas position i käken. Genom att ändra muskelfunktionen orsakar tandställningen strukturella transformationer, t.ex. förskjutning av tänder och förändringar i käkbenen.
Tandläkare brukar föredra att använda dessa enheter för yngre patienter eftersom barn kan ha både mjölktänder och permanenta tänder i munnen på samma gång.
Avtagbara tandställningar
Det här är också tandställningar som patienten kan sätta in och ta ut själv. Men ju längre tid du har dem i munnen, desto bättre resultat får du. I denna kategori hittar du interceptiva ortodontiska tandställningar som hjälper till att kontrollera bentillväxt hos barn.
Genomskinliga osynliga ortodontiska skenor, som Invisalign, finns också i denna kategori. Dessa är plastskenor som är gjorda speciellt för varje patients mun. Dessutom kommer tandläkaren att byta ut dem med jämna mellanrum. Dessa skenor sätter press på tänderna och får dem att flytta på sig.
Fasta tandställningar
Denna typ av tandställningar är, som namnet antyder, fästa vid tänderna och patienten kan inte ta ut dem. De består av fästen som tandläkaren klistrar fast på tänderna. Därefter drar tandläkaren en ståltråd genom fästena.
Fästet kommer sedan att flytta varje tand individuellt i valfri riktning. I allmänhet är det bäst att få sin tandställning under tonåren eftersom man då bör ha fått alla sina permanenta tänder och benen i munnen fortfarande växer. Men även vuxna kan använda denna typ av enhet med mycket goda resultat.
Åtta tips för personer som genomgår tandreglering
Användningen av fasta tandställningar och andra typer av ortodonti kräver särskild omsorg för att processen ska lyckas. Här är några vårdtips för personer som genomgår tandreglering.
1. Personer som genomgår tandreglering bör upprätthålla korrekt munhygien
Dessa anordningar kan öka ackumuleringen av bakteriella plack. Som ett resultat är du mer benägna att drabbas av karies och tandköttsinflammationer. Därför är det mycket viktigt att vara särskilt noga med din munhygien när du genomgår tandreglering.
Du bör borsta tänderna varje dag, efter varje måltid, i 3 till 5 minuter. Dessutom bör du använda en mjuk tandborste och fluortandkräm.
Elektriska tandborstar och speciella manuella tandborstar för dessa typer av fasta tandställningar kan också vara mycket användbara. De kan nå områden som kan vara svåra att komma åt med en vanlig tandborste. Dessutom är det viktigt att använda tandtråd en gång om dagen. Du kan också skölja med munvatten som en del av din hygienrutin, särskilt om du har en ståltråd och båge.
Patienter som använder avtagbara tandställningar bör ta dem ur munnen när de utför sin hygienrutin. Det är också mycket viktigt att rengöra själva tandställningen. Du kan använda brustabletter en gång i veckan för att ta bort eventuella ansamlingar av smuts och bakterier.
2. Undvik obehag när du genomgår tandreglering
När du först får en tandställning är det normalt att din kropp behöver tid att anpassa sig till den. Du kan känna obehag och till och med smärta under de första dagarna. Den smärtan bör dock vara övergående och tillfällig.
Dessutom kan en tandställning orsaka tandkänslighet, men den bör försvinna med tiden. Du kan använda fluortandkräm för att hjälpa till att lindra detta. Denna typ av enhet kan skada slemhinnan i munnen och orsaka sår. Dessa besvär bör dock försvinna på egen hand inom några dagar.
3. Var försiktig med vissa livsmedel
Detta tips för dig som genomgår tandreglering är särskilt viktigt om du har en fast tandställning. Detta för att dessa sitter fast i munnen medan avtagbara apparater tas ut när du äter och inte sätts tillbaka förrän du har rengjort munnen igen.
Du bör undvika eller minska din konsumtion av hårda och klibbiga livsmedel, t.ex. godis, nötter, hela äpplen, choklad och nougat. Dessutom bör du skära din mat i små bitar.
4. Personer som genomgår tandreglering bör använda sina enheter så mycket som möjligt
Detta gäller inte för dem som har fasta tandställningar, eftersom patienten bär denna hela tiden. Det är dock en kritisk framgångsfaktor för personer med avtagbara enheter.
Du bör använda din tandställning samvetsgrant och ha den i munnen så länge som din tandläkare säger till dig. Inledningsvis är det vanligtvis nödvändigt att bära den 22 timmar om dagen. Därför bör du bara ta ut den när du ska äta och borsta tänderna.
5. Personer som genomgår tandreglering bör använda gummiband
I vissa fall kan du behöva använda inter-maxillära gummiband som en del av din ortodontiska behandling. Tandläkaren förklarar hur du använder dem och var du ska placeras dem. Tandläkaren kommer även att ge dig gott om ersättningsgummiband så att du kan byta dem vid behov.
Om du behöver använda gummiband beror på tiden och utvecklingen av din behandling. Därför är det viktigt att följa tandläkarens anvisningar.
6. Gå på dina kontroller
När du använder tandställning är det viktigt att du går på alla dina uppföljningskontroller. Det gör att din tandläkare kan granska dina framsteg och göra nödvändiga justeringar. Därför måste det vara en prioritering för dig att ta dig till alla dina tandläkarkontroller.
Frekvensen för dina möten kommer sannolikt att vara varje eller varannan månad beroende på typ av ortodonti och behandlingstid. I början kommer du förmodligen att behöva göra flera, tätare besök.
7. Tala med din tandläkare vid behov när du genomgår tandreglering
När du använder dessa enheter kan du hamna i situationer som kräver din tandläkares ingripande. Det kommer att ibland vara nödvändigt att komma in på tandläkarmottagningen för att få hjälp av din tandläkare att lösa ett problem, medan du andra gånger kan göra konsultationen över telefon.
För personer med fast tandställning kan metalltråden ibland fastna och rispa i kindernas slemhinna. I dessa fall är det bäst att gå till tandläkaren så att de kan skära bort den utstickande ståltråden.
Det är också möjligt att ett fäste lossnar. Om detta händer kan patienten vänta till nästa kontroll för att ersätta den med en ny. Du bör dock ringa din tandläkare och berätta vad som hänt i det fall att han eller hon skulle vilja reparera det tidigare.
Patienter som har en avtagbar tandställning eller skenor kan tappa bort eller ha sönder dem. Om detta händer, boka tid med tandläkaren för att ersätta eller reparera enheten. I det fall som det är en osynlig enhet kan de bara byta till en ny skena.
8. Personer som genomgår tandreglering: Använd din bettskena
När man tar bort sin tandställning, är det vanligt att man får en bettskena. Det är viktigt att använda denna. Den ansvarar för att hålla dina tänder i samma position och förhindrar att dina tänder återgår till sin ursprungliga position.
Om du inte bär din bettskena förlorar du alla förändringar som din tandställning har gett dig. På grund av detta, och för att behålla ditt nya, vackra leende, bör du bära din bettskena under den tid din tandläkare rekommenderar att du gör det.
Tandtrådstips för personer som genomgår tandreglering
Det är viktigt att ta bort plack från tänderna när du genomgår en ortodontisk behandling. Du bör använda tandtråd för att rengöra de områden på dina tänder som din tandborste inte kan nå.
Du bör göra detta en gång om dagen och det bör ta cirka 10 minuter. Det är också en god idé att använda en interdental tandborste.
Patienter med avtagbara enheter kan använda tandtråd normalt och se till att ta ut enheten innan de gör det. Men de som använder fast tandställning kan ha lite problem i början på grund av att de måste lära sig en ny teknik för att använda tandtråd med tandställningen i munnen.
Med övning och uthållighet kommer du att kunna behärska denna teknik. Här är några tandtrådstips för personer med fast tandställning:
- Traditionell tandtråd: För in tandtråden mellan metalltråden och tänderna. För den sedan mot tändernas framsida när du drar tandtråden upp och ner. Den bör nå ända upp till ditt tandkött. Du bör upprepa denna rörelse mellan alla dina tänder.
- Tandtrådsdragare: Detta är ett plastinstrument som använder traditionell tandtråd. Den har ett handtag som gör det lättare att manövrera tråden. Dessutom gör den det lättare att nå bakom metalltråden och lättare att rengöra mellan tänderna.
- Dental tape: Detta är en ultratunn, bred tandtråd som glider mycket lätt. Personer som har ont eller som har svullet eller blödande tandkött kan med fördel använda den. Den fungerar på samma sätt som traditionell tandtråd.
- Mjuka tandpetare: Dessa tandpetare kan hjälpa dig att rengöra på svåråtkomliga ställen.
- Oral irrigator: Detta verktyg använder ett konstant flöde av vatten för att rengöra tänderna. Den har en konisk spets genom vilken vattnet passerar för att rengöra tänderna och tandköttet. Den använder vattentryck för att rengöra tänderna. Du kan dessutom använda den för att få bort matrester och plack från dina tandställningar och enheter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alassiry A. M. (2019). Orthodontic Retainers: A Contemporary Overview. The journal of contemporary dental practice, 20(7), 857–862.b Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31597809/
- AlDahash, F., AlShamali, D., AlBander, W., Bakhsh, R., AlMadhi, W., & AlSenani, S. (2020). Oral mucosal ulceration during orthodontic treatment: The perception of patients and knowledge and attitude of the orthodontic practitioners. Journal of family medicine and primary care, 9(11), 5537–5541. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7842480/
- Aljohani, S. R., & Alsaggaf, D. H. (2020). Adherence to Dietary Advice and Oral Hygiene Practices Among Orthodontic Patients. Patient preference and adherence, 14, 1991–2000. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33116442/
- Asl Aminabadi, N., Balaei, E., & Pouralibaba, F. (2007). The Effect of 0.2% Sodium Fluoride Mouthwash in Prevention of Dental Caries According to the DMFT Index. Journal of dental research, dental clinics, dental prospects, 1(2), 71–76. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3525928/
- Asquino, N., & Villarnobo, F. (2019). Cepillos interdentales, De la teoría a la práctica. Revisión de literatura e indicaciones clínicas. Odontoestomatología, 21(33), 46-53. Recuperado de: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?pid=S1688-93392019000100046&script=sci_arttext
- Nahajowski, M., Lis, J., & Sarul, M. (2022). Orthodontic compliance assessment: a systematic review. international dental journal. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0020653922001782
- Saloom, H. F., Mohammed-Salih, H. S., & Rasheed, S. F. (2013). The influence of different types of fixed orthodontic appliance on the growth and adherence of microorganisms (in vitro study). Journal of clinical and experimental dentistry, 5(1), e36–e41. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3892232/
- Zanatta, F. B., Moreira, C. H., & Rösing, C. K. (2011). Association between dental floss use and gingival conditions in orthodontic patients. American journal of orthodontics and dentofacial orthopedics: official publication of the American Association of Orthodontists, its constituent societies, and the American Board of Orthodontics, 140(6), 812–821. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22133946/