Enkla tips för att motarbeta flottigt hår

Enkla tips för att motarbeta flottigt hår

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Flottigt hår är inte bara ett genetiskt problem utan beror också på miljön du vistas i under dagen eller vad du gör. Smutsiga händer, partiklar och döda hudceller kan alla påverka håret. I den här artikeln ger vi dig några enkla tips på hur du kan motarbeta flottigt hår.

Även om du tar hand om håret är det inte alltid det räcker för att undkomma flottigt hår. Tillståndet beror helt enkelt på att hårbottnen producerar mer talg än vad som är normalt. Det kan förekomma oftare då kroppen utsöndrar mer hormoner, som exempelvis under graviditeten och tonåren.

Varför ökar mängden fett i håret?

Du använder fel produkter

Du kanske använder starka kemikalier för att tvätta håret. Många schampon och balsam kan vara irriterande för huden och det sätter då igång talgkörtlarna, som producerar mer fett för att kompensera.

Tvättar håret

Genetiska och hormonella faktorer

Flottigt hår kan ibland vara ärftlig. Som sagt är vissa hårtyper fetare än andra i olika skeden i livet, exempelvis under graviditet, puberteten eller menstruationen. Vid sådana tillfällen förekommer en ökad talgproduktion.

Mycket rakt eller fint hår

Varje hårstrå har två eller tre talgkörtlar. Om håret är för tunt samlas överskottet av talg på ytan.

Tips för att motarbeta flottigt hår

Om du tar p-piller kan hormonutsöndringen orsaka fett hår. Du bör konsultera en gynekolog för att undersöka detta närmare. Vissa piller har större eller mindre hormonella effekter beroende på hormondosen och kan därför ge dig mer eller mindre talg i håret.

Undvik värme

Det är mer sannolikt att du har fett hår på sommaren eftersom du då svettas mer i kontakt med solen. Värmen stimulerar produktionen hos talgkörtlarna. Samma sak händer när du använder hårtork eller duschar med för varmt vatten.

Kvinna med locktång

Rör eller massera inte håret

När man är uttråkad är det vanligt att man rör vid håret, men det är inte bra om du har mycket fett. Försök att inte röra det så mycket som möjligt. Det leder bara till att håret blir ännu mer fett.

Huskurer för oljigt hår

Nu när du vet orsakerna är det dags att använda några huskurer för att göra någonting åt det:

Citronsaft

Pressa saften från två citroner med 4 dl destillerat vatten. Häll det i en behållare. Efter att du har tvättat håret som vanligt gör du en sista sköljning med denna blandning. Låt det sitta i 5 minuter och skölj sedan. Tänk på att inte använda det om du sedan ska ut i solen eftersom citron kan ge märken.

citronolja

Åkerfräken

Koka upp 2 dl destillerat vatten och lägg två teskedar torkade blad av åkerfräken tillsammans i en glasburk. Låt det stå i 15 minuter och sila sedan. Ställ det i badrummet och använd som en sista sköljning.

Äggula

Ta fram en skål och blanda två äggulor med några droppar citronsaft. Applicera det efter att du har badat, medan håret fortfarande är blött. Vänta några minuter och skölj sedan. Upprepa behandlingen en gång i veckan.

Kom ihåg att citron kan ge märken på hårbottnen om du går ut i solen efteråt.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är väldigt bra för att motverka oljigt hår. När du har tvättat håret blandar du vatten och en skvätt vinäger i en skål och använder det för att göra den sista sköljningen. Det ger dig dessutom otrolig glans i håret.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.