Tillaga dessa fem örter för att behandla hypertoni
Hypertoni är när blodtrycket är högre än vad som anses vara normalt. Även om vetenskapen har kommit fram till vissa orsaker till detta, säger den moderna medicinen ofta att det inte finns några allmänt kända orsaker. För att behandla hypertoni är det viktigt att man ändrar sin livsstil.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har en miljard människor på planeten hypertoni. Det är en icke smittsam, dödlig sjukdom som dödar nio miljoner människor årligen och leder till funktionshinder för många fler.
När högt blodtryck inte kontrolleras kan det leda till hjärtinfarkt, stroke och njursjukdom. Det är emellertid inte tillräckligt att kontrollera blodtrycket med mediciner. Du måste även vidta andra åtgärder relaterade till kost och motion.
När man behöver behandla hypertoni
Höga nivåer av insulin, leptin och urinsyra är associerat med hypertoni. Dessa stiger när man äter en kost rik på socker och bearbetade livsmedel. Om en individ också är överviktig, har arterioskleros (förtjockade kärlväggar) och lever ett stressigt liv, börjar hypertoni tyst att ta ut sin rätt på hälsan.
När man behandlar högt blodtryck krävs samtidigt att man ser till att äta en kost rik på färska livsmedel, minskar intaget av salt och kalium samt ökar intaget av magnesium och hälsosamma fetter. Att träna och leda ett lugnare liv rekommenderas också.
En individ anses ligga i riskzonen för hypertoni när det systoliska blodtrycket är mellan 120 och 139 och det diastoliska trycket är mellan 80 och 89. Detta förstadium till högt blodtryck bör inte behandlas med mediciner. I stället bör man i detta läge ändra sin kosthållning och anta mer hälsosamma vanor.
Primär hypertoni är när blodtrycket är mellan 140/90 och 159/99. Detta stadium är var 90 till 95% av individer med högt blodtryck befinner sig, och det är förknippat med flera olika faktorer. Därför, även om en läkare rekommenderar mediciner, kan vi inte nog betona vikten av att äta en balanserad kost och leva ett lugnare liv.
Använd örter och växter för att behandla hypertoni
Det är dock också möjligt att hjälpa kroppen att minska ett högt blodtryck med de kraftfulla egenskaperna hos vissa örter. Om du redan har högt blodtryck eller ligger i riskzonen för det, kan du hjälpa kroppen att motverka detta med hjälp av följande recept på infusioner och preparat.
1. Drick olivbladste för att behandla hypertoni
Olivträdet är inte bara källan till olivolja, en av de hälsosamma fetterna som alla bör äta för att förhindra åderförkalkning. Olivblad kan också hjälpa till att behandla hypertoni.
Så här gör du ett olivbladste:
Ingredienser
- 1 tesked olivblad (ca 5 g)
- 500 ml vatten
Tillagning
- Koka upp vattnet och lägg i olivbladen.
- Ta av från värmen och låt stå i ungefär tio minuter. Vattnet är gult när det är klart.
- Sila och drick teet på morgonen på fastande mage och på natten före sänggående.
- Det finns också färskt, flytande olivoljeextrakt.
2. Kamomill- och fräkente
Detta te på kamomill- och fräken är utmärkt vid högt blodtryck. Kamomill är allmänt känt för sina lugnande egenskaper. Fräken används av många på grund av dess vätskedrivande egenskaper eftersom det hjälper till att minska blodtrycket.
Ingredienser
- 1 matsked torkade kamomillblommor (ca 15 g)
- 1 matsked fräkenblad (ca 15 g)
- 500 ml vatten
Tillagning
- Värm upp vattnet och tillsätt örterna när det börjar koka.
- Låt dra i ca tre minuter, sila och drick.
- Detta är ett bra te att börja eller avsluta din dag med.
3. Rosmarin och vitlök
Rosmarin har kraftiga blodtryckssänkande och vätskedrivande egenskaper. Det är också rikt på flavonoider, vilket bidrar till att förbättra blodcirkulationen och minska risken för stela artärer. Du kan förbättra dessa blodtryckssänkande egenskaper om du kombinerar det med vitlök, naturens kvintessens mot högt blodtryck.
Ingredienser
- 1 liter vatten
- 1 matsked torkade rosmarinblad (ca 15 g)
- 5 vitlöksklyfta
Tillagning
- Värm upp vattnet till kokpunkten. Tillsätt rosmarinblad och vitlöksklyftor och låt sjuda i 5 minuter.
- Ta bort från värmen och låt dra i 15 minuter innan du silar.
- Drick under dagen.
- Du kan också använda vitlök och rosmarin som ingrediens i matlagningen.
4. Granatäpple
Denna frukt kan också räknas som ett bär. Granatäpplejuice är rikt på antioxidanter och kalium, vilket är anledningen till att det kan hjälpa till att motverka hypertoni, åderförkalkning och skadligt kolesterol (LDL). Du kan göra en smoothie för att skörda dess fördelar.
Ingredienser
- 1 msk granatäpplekärnor
- 250 ml vatten
Tillagning
- Mixa granatäpplekärnorna med vattnet och drick. Du behöver inte sila smoothien.
- Ett annat alternativ är att extrahera juicen från granatäpplet med en juicepress.
Ta en titt på den här artikeln: Effektiva och naturliga sätt att bekämpa högt blodtryck
5. Behandla hypertoni med lagerbladste
Lagerblad är inte bara en krydda från medelhavsområdet. Detta är en växt rik på kalium och magnesium, två viktiga mineraler vid behandling av högt blodtryck och styva kärlväggar. För att få ut dess goda fördelar kan du göra ett te på bladen.
Ingredienser
- 2 lagerblad
- 2 1/2 dl vatten
Tillagning
- Lägg lagerbladen i kokande vatten och låt dra i 10 minuter innan du silar och dricker.
- Drick en kopp lagerbladste fyra gånger om dagen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gómez Alarcón E, Olivo Madera L, Guevara Soláez A. Sobrepeso y obesidad, diabetes e hipertensión como factor de riesgo de alteraciones cardiovasculares. Bogotá: Universidad Cooperativa de Colombia, 2020.
- Mateo-Rivera I, Jiménez-Corona A. Plantas medicinales usadas en la terapéutica de pacientes con hipertensión y diabetes mellitus tipo II, de la región indígena Tepehuana. Boletín Científico de la Escuela Superior de Huejutla. 2019; 13(7): 30-36.
- Muñiz Guille Magalis, Romero Muñiz Yilian. Control de hipertensos con fitoterapia y auriculoterapia. Rev Cubana Enfermer. 2004; 20(1): 1-1.
- Pacheco-Romero J. Hipertensión arterial en diferentes edades de la mujer. An. Fac. med. 2010; 71(4): 257-264.