Vanliga tecken på vitaminbrist och vad du bör göra
Har du akne? Eller dålig andedräkt? Många vanliga hälsoproblem orsakas av brist på vitaminer som du annars får i dig naturligt från maten du äter. I dagens artikel ska vi titta på 1o vanliga tecken på vitaminbrist och vad man kan göra åt dem.
10 vanliga tecken på vitaminbrist och vad du kan göra åt dem
1. Akne
Bland de vanliga tecken på vitaminbrist som vi ska ta upp idag, vill vi börja med akne. Akne är ett väldigt vanligt hudproblem. Det är många människor som i större eller mindre omfattning har finnar i ansiktet eller på kroppen. Det är särskilt vanligt under tonåren. Men vad många kanske inte känner till är att akne bör botas inifrån, för att detta egentligen kan vara ett symtom. Om man har akne som inte försvinner, eller som kommer tillbaka efter tonåren, kan det bero på brist på vitamin A, B2, B5, C eller D.
Dessa vitaminer har en direkt påverkan på hormonfunktionerna. För att komma till bukt med problemet, kan du äta livsmedel som sparris, avokado, citrusfrukter, paprika och morötter.
2. Dålig andedräkt
Vitaminer som många ofta lider brist på är B-vitaminerna. Detta är särskilt vanligt bland vegetarianer.
B-vitaminerna är viktiga för matsmältningen. Har man brist på dessa, kan det leda till en minskad mängd enzymer i kroppen som bekämpar bakterier i munnen och matsmältningskanalen.
Nutritionister rekommenderar 50 mg vitamin B3 (niacin) per dag för att hjälpa till att minska dålig andedräkt. Rekommenderade livsmedel är bland annat: fullkorn, svamp, tomater, kyckling och fisk.
3. Spruckna läppar
Läpparna är ett externt organ som vanligtvis inte påverkas av vitaminbrist.
De kan dock behöva få lite extra omsorg under vintern. Normalt sett skapar huden naturliga oljor som ger dem den fuktighet de behöver, men vid kallt väder kan denna fukt gå förlorad.
Spruckna läppar kan motverkas med E-vitamin, vilket fungerar som en kraftfull antioxidant. Det bästa sättet att få detta vitamin är genom oljor: vetegroddsolja, mandelolja, solrosolja och olivolja.
4. Mjäll
Det finns många vanliga tecken på vitaminbrist som man kanske misstolkar. Mjäll är ett av dem. Mjäll är ett överskott av döda hudceller på hårbotten. Vi har alla en viss mängd döda hudceller och det är normalt, men om det uppstår ett överskott visar det på ett problem.
De främsta orsakerna till mjäll är seborroisk dermatit, att man använder för mycket eller fel sorts schampo, psoriasis , någon svamp, och brist på vitamin B, zink och magnesium.
Rekommenderade livsmedel vid denna näringsbrist är: senap, mandel, mörk choklad, lamm och gröna bladgrönsaker.
5. Sköra naglar
Du har säkert upptäckt att naglarna blir skörare på vintern.
Detta beror på att kallt väder kan torka ut huden ordentligt. Denna effekt förvärras om du använder starka kemiska produkter eller ofta har händerna i vatten.
Näringsbristen som orsakar sköra naglar kan lösas med att man äter protein, folsyra och C-vitamin.
6. Torr hud
Många människor är på ständig jakt efter bra sätt att hålla huden så mjuk och len som möjligt. I vissa fall kan torr hud vara ett genetiskt tillstånd som finns i familjen.
Men om du nyligen upptäckt att huden blivit ovanligt torr, eller om du är medveten om att du inte har ätit en tillräckligt varierad kost på senaste tiden, kan det vara vitaminbrist som ligger i botten, och att du kanske inte dricker tillräckligt med vätska.
Känner du igen dig? Ät livsmedel som är rika på A- och C- vitamin så hjälper du kroppen att återställa huden.
7. Fotsvamp
Vitaminerna D2 och D3 är nödvändiga för att huden ska må bra. Brist på dessa kan ge upphov till flera olika besvär, bland annat fotsvamp.
Dessa två vitaminer kräver kalcium för att kunna absorberas ordentligt. En vuxen människa bör äta 10 mikrogram D-vitamin om dagen, men de flesta får i sig bara hälften av det eller ännu mindre.
8. Gulsot
Bland mindre vanliga tecken på vitaminbrist som ändå förekommer, är gulsot. Detta tillstånd gör att ögonvitorna och huden får en gulaktig färg på grund av ett överskott av bilirubin. Bilirubin ackumuleras när din lever inte fungerar normalt och orsakar därmed denna missfärgning.
Gulsot kan förekomma i alla åldrar. Det kan bero på bland annat blodsjukdomar, genetiska syndrom, hepatit, infektioner och vissa mediciner. Den vitaminbrist som ligger i botten är brist på vitaminerna A, C, E, B12 och B6.
9. Blek hud
Det är ämnet melanin som sköter pigmenteringen av huden. Hur mycket av detta ämnet som finns i kroppen beror på bland annat på genetiska faktorer och hur mycket tid man är i solen.
Men detta kan också vara ett av de vanliga tecken på vitaminbrist som vi lätt förbiser.
C-vitamin hjälper till att producera kollagen. Brist på C-vitamin kan leda till extrem blekhet, skador på hud och blodkärl, och till och med tandlossning. Men C-vitamin är lätt att få i sig, och allt du behöver är 80 mg om dagen.
Brist på folsyra, även kallad vitamin B9, kan också göra att huden förlorar pigment. Detta vitamin är viktigt för att kroppen ska kunna producera energi och röda blodkroppar.
Och får du inte i dig tillräckligt med vitamin B9, riskerar du att bli anemisk, en annan situation som yttrar sig i blek hud. Som vuxen kvinna i barnafödande ålder bör du äta 400 mikrogram om dagen, och som man 300 mikrogram.
10. Synproblem
Vitaminer som fungerar som antioxidanter (A, C, E och betakaroten), tillsammans med B-komplex, är mycket viktiga för ögonhälsan.
Även en liten brist på A-vitamin kan orsaka trötthet i ögonen, ljuskänslighet, torrhet och större risk att få ögoninfektioner.
Vid svår brist kan det uppstå sår, problem i hornhinnan och, i värsta fall, blindhet. A-vitamin är nödvändigt för bra nattseende.
Även brist på B-vitaminer kan orsaka ljuskänslighet, förlamning i ögonmusklerna, och en brännande känsla och överdriven tårproduktion.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Umar M., Sastry KS., Ali FA., Al Khulaifi M., et al., Vitamin D and the pathophysiology of inflammatory skin diseases. Skin Pharmacol Physiol, 2018. 31 (2): 74-86.
- Katakam PK., Hegde AP., Venkataramaiahyappa M., Vitamin B12 deficiency: unusual cause of jaundice in an adolescent. BMJ Case Rep, 2018.
- Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 1: 231-259.