4 tecken på att du har brist på vitamin K
Låter följande scenario bekant? Du jobbar när du plötsligt får näsblod. En annan dag sätter du på dig nya skor och börjar blöda på ett ovanligt sätt. Du är inte riktigt säker på vad som försiggår, men på senaste tiden har du börjat blöda på mer eller mindre märkliga sätt. Det är fullt möjligt att du har brist på vitamin K.
Har du aldrig hört talas om det? Då är du inte ensam. Det finns andra, mer populära vitaminer än vitamin K, trots att den är precis lika nödvändig som de andra.
Det är därför vi idag vill ge dig information om de symptom som kopplats till brist på vitamin K. Kommer du fortsätta läsa?
Vad gör vitamin K?
De som tar acenokumarol (Sintrom) är väldigt bekanta med vitamin K. Det är ett läkemedel som ansvarar för att blodet levrar sig korrekt. De som använder acenokumarol har restriktioner i sitt intag av vitamin K eftersom läkemedlet vill hindra blodet från att bli för tjockt.
När ditt blod är för löst riskerar du att få okontrollerbara blödningar vid oväntade tillfällen. Det kan vara hos tandläkaren eller fotvårdsspecialisten, bland annat. I värsta fall kan du till och med drabbas av en stroke.
För att förebygga det bör du se till att inkludera tillräckligt med vitamin K i din kost. De goda nyheterna är att det finns gott om livsmedel som innehåller vitamin K. Du kan skilja på dem genom att leta efter gröna livsmedel.
Vi rekommenderar att du läser: Se upp för dessa symptom på blodpropp
Vilka symptom har kopplats till brist på vitamin K?
När du inte har tillräckligt med vitamin K kan du uppleva följande symptom:
1. Blödningar
Som sagt lider du högre risk att drabbas av blödningar när blodet har väldigt lös konsistens. Ett litet skärsår när du lagar mat kan till exempel bli ett allvarligt problem eftersom det kan vara väldigt svårt att stoppa blödningen.
Därför är det viktigt att kolla dina vitamin K-nivåer. Kom ihåg att om du går till tandläkaren eller om du genomgår någon form av ingrepp eller mindre kirurgi kan du verkligen få problem. Du får heller inte glömma risken för inre blödningar, stora som små.
Missa heller inte: 7 effektiva lösningar för att stoppa näsblod
2. Blåmärken är ett tecken på brist på vitamin K
Det minst allvarliga tecknet på brist på vitamin K är blåmärken. Dessa är en ansamling blod som är ett resultat av en blödning. Om du ofta får blåmärken kan det vara ett larm om att du har brist på vitamin K.
Det finns de som klagar på att de får blåmärken av minsta lilla. Andra kanske inte ens vet varför de har ett blåmärke, eftersom de inte minns något som kan ha orsakat det. Trots brist på smällar får de ändå dessa blåaktiga skador.
Om du ofta får blåmärken bör du genomgå ett blodprov för att kolla dina vitamin K-nivåer. Att behandla en möjlig brist i tid låter dig tackla problemet mer effektivt, och därmed även de relaterade symptomen.
3. Purpura
Purpura är spridningen av lila eller röda fläckar på vissa delar av kroppen på grund av en ansamling av blod. Till skillnad från blåmärken försvinner de inte. De är vanligast i regionen kring fotlederna eftersom det är en kritisk plats när det kommer till blodcirkulation.
Om du har dessa märken och inte kan bli av med fläckarna som redan bildats kan du ändå hindra spridningen genom att få i dig mer vitamin K. Var bara medveten om att purpura kan bli både värre och bättre.
4. Stor förkalkning i lederna
Vitamin K agerar som en vägledare för att få vitamin D att komma till rätt plats. Som en konsekvens kan vitamin D ansamlas på fel områden i kroppen när du lider brist på vitamin K, såsom i leder och brosk.
Vad betyder det? För mycket kalcium i dessa områden gör det svårare att röra sig. Samtidigt kan andra områden försvagas eftersom de inte kan ta upp det kalcium de behöver. Om bristen på vitamin K är allvarlig kan du uppleva en skarp smärta och ett allmänt svagare skelettsystem.
Slutsatser angående brist på vitamin K
Håll utkik efter symptomen! Majoriteten av dem må inte vara allvarliga, men de kan tjäna som en varning för att din hälsa är i riskzonen. Så snart du märker av dem ska du boka en tid hos din läkare för att kolla dina vitamin K-nivåer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dorês, C, M, S. (2010). Vitamina K. Nutri-Facts.Org.
- Fuster, G., & Lima, R. (2012). Recomendaciones nutricionales para pacientes con anticoagulantes orales (sintrom, aldocumar). Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.
- Anguita Sánchez, M., Bertomeu Martínez, V., & Cequier Fillat, Á. (2015). Calidad de la anticoagulación con antagonistas de la vitamina K en España: prevalencia de mal control y factores asociados. Revista Española de Cardiología. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.11.022