6 tecken på att man verkligen förälskat sig

Visste du att man blir snällare och mer generös när man förälskat sig? Man börjar bli en bättre person, och inte bara för att vara den andra personen till lags, utan även för att det gör det lyckligare.
6 tecken på att man verkligen förälskat sig

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hur många gånger har du verkligen förälskat dig i livet? Vissa personer lär säga flertalet gånger, men många blandar ihop sann förälskelse med enklare förälskelser. Idag ska vi tala om tecken på att man verkligen förälskat sig.

När vi talar om kärlek så refererar vi till känslan som fyller dig med intresse och hängivelse för den andra personen. Det går bortom att finna någon attraktiv eller intressant.

Känner du till de ledtrådar eller tecken som skvallrar om att man verkligen förälskat sig? Om inte, läs då vidare!

Har du verkligen förälskat dig?

Låt oss ta en titt på de tecken som skvallrar om att man verkligen förälskat sig.

1. Du blir intresserad av den andra personens välmående och intressen

Förälskat par

Det första symptomen är att din uppmärksamhet kommer vara fokuserad på den personen. Du vill veta vad han eller hon gör, gillar, mår, etc.

Detta eftersom kärlek genererar ett intresse för den andra personen som går bortom det fysiska. Du vill veta mer om personen och hjälpa denne nå sina mål.

Det är även vid den här punkten som konversationerna du har med person låter dig lära känna denne på en djupare nivå. Du kommer även kunna dela med dig av dina intressen med personen.

Ge dig själv chansen att göra allt detta, för det låter dig fördjupa och stärka bandet med personen.

2. Du vill att dina närstående ska acceptera din partner

Ett annat tecken på att man verkligen förälskat sig är att man börjar tala om personen med alla.

Detta är normalt om du tar hänsyn till att dina vänner och familjemedlemmar i stor utsträckning representerar vad du anser vara rätt och önskvärt.

Om du är en av de personer som gillar att hålla privata saker just privata så kan du överraska personer med denna nya attityd. Men oroa dig inte: det är ett bra tecken på att du är i ett förhållande.

Du bör även vara uppmärksam på åsikterna från personer du älskar, värderar och respekterar.

De har generellt ett mer balanserat perspektiv och deras synpunkter kan hjälpa dig förstå om detta är rätt person för dig.

I sin tur är det väldigt viktigt att lära sig att slå fast huruvida dessa åsikter är uppriktiga eller om de influeras av andra faktorer, som svartsjuka.

3. Du slutar flirta med andra när du förälskat dig

Par i vardagsrummet

Så snart du förälskat dig tappar du allt intresse för andra. Även om du är någon som aldrig riktigt varit i ett exklusivt förhållande så kommer du bli mer fokuserad på personen.

Du kan till och med komma på dig själv med att jämföra din nya partner med andra. I dessa jämförelser är det givetvis din partner som är vinnaren.

Om din relation med personen började som något ledigt och du inte är säker på om personen känner likadant, ska du tala med denne och förklara hur du känner. Det är viktigt att vara på samma sida.

4. Du börjar tänka långsiktigt

Det är ofrånkomligt att tänka på långsiktiga planer med en person du verkligen förälskat dig i.

Det kan helt enkelt röra sig om planer såsom semestrar till stranden eller att träna tillsammans. Det kan även röra sig om att flytta ihop eller att skaffa barn tillsammans.

Ibland upplever vi ovisshet när vi tänker på vår framtid med någon. Men när du känner dig helt säker och bekväm med en person verkar det så naturligt. Så låt saker flöda, men se till att ha realistiska gränser.

5. Du försöker vara den bästa versionen av dig själv

Nästa tecken på att man verkligen förälskat sig är att man är mer uppmärksam på vad man gör och vem man är.

Det innebär inte att man var en dålig person tidigare, bara att kärleken får en att vilja vara den bästa versionen av sig själv.

Detta är väldigt bra för dig, för du känner dig mer öppen för att göra förändringar som du skjutit upp. Det är dock även viktigt att hålla fötterna på Jorden: du ska aldrig ändra vem du är för någon annans skull.

Kom även ihåg att du inte kan förändra allt, så du måste acceptera brister hos dig själv och hos dina nya partner.

6. Du blir mer generös och snäll

En annan ledtråd är att du kommer bli en vänligare person. Du vill inte bara att den andra personen ska känna sig bekväm, utan kommer även tolerera andra i omgivningen bättre.

Det är även möjligt att du vill stödja de intressen och mål som personen du älskar har. Det är dock inte för att du vill bli validerad av personen, utan för att du älskar denne.

Har du kommit fram till huruvida du verkligen är förälskad eller inte? Vilka av dessa tecken har du märkt av?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Galperin, A., & Haselton, M. (2010). Predictors of how often and when people fall in love. Evolutionary Psychology, 8(1), 147470491000800102.
  • Clark, C. (2004). Next Time I Fall in Love: How to Handle Sex, Intimacy, and Feelings in Dating Relationships. Wipf and Stock Publishers.
  • Marazziti, D., & Canale, D. (2004). Hormonal changes when falling in love. Psychoneuroendocrinology, 29(7), 931-936.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.