Symptom på grå starr och hur du själv kan behandla det
Upplever du att du har börjat se sämre? Ser du suddigt, har blivit ljuskänslig eller ser färger annorlunda kan det vara symptom på grå starr.
Vår syn blir sämre med åldern. Det är någonting som är sant speciellt nu för tiden, när vi ofta utsätter oss för starkt ljus från datorskärmar, telefoner och surfplattor. Även föroreningar påverkar hur solljuset skadar våra ögon, och gör det mer intensivt när det träffar oss.
I den här artikeln ska vi titta på några symptom på grå starr.
Det är ofta närsynthet eller översynthet som försämrar synen, men synförsämringar kan även komma på grund av grå starr.
Symptom på grå starr kan upplevas som att man ser genom en konkav lins. Läs vidare så ska vi beskriva symptom på grå starr mer i detalj.
Symptom på grå starr
1. Grumlig syn
Det är till en början svårt att inse att man har fått sjukdomen. Det gäller i synnerhet de som redan har synproblem. Men det finns några metoder man kan ta till för att upptäcka det.
Har du synproblem märker du generellt av det när du vill fokusera antingen på någonting långt borta eller någonting nära. Du upplever då en förbättring när du ökar eller minskar avståndet till objektet.
Man har du grå starr upplever du inte denna förbättring. Så när allting börjar se suddigt ut är det troligt att det är symptom på grå starr.
2. Förändring i hur du uppfattar ljus och färger
Brukar du läsa på kvällen? I så fall kanske du har upplevt att nattlampan har ett starkare ljus? Eller så kanske du har börjat bländas av billyktor?
Eller du kanske har börjat få svårt att se skillnad på olika färger? Plötsligt är det svårare att se skillnad på olika färgnyanser.
Det indikerar att du har grå starr.
Vad du själv kan göra om du har symptom på grå starr
1. Ät vitaminrika livsmedel
Har du symptom på grå starr, eller om du fått diagnosen, kan du börja äta mer livsmedel som innehåller A-, B- och C-vitamin.
A-vitamin är en viktig vitamin som verkar direkt på membranet på vilket ögongloben sitter. Det avsöndrar dessutom rodopsin, en substans som hjälper till att kontrollera hur ögat uppfattar ljus. Några livsmedel som innehåller mycket A-vitamin är:
- Morötter
- Broccoli
- Grönkål
- Spenat
- Sötpotatis
- Mjölkprodukter
- Melon
- Aprikos
- Mango
- Kött
- Kyckling
Även B- och C-vitamin är bra för linsen, vilken hjälper ögat att fokusera. Några livsmedel som innehåller mycket B- och C-vitamin är:
- Ägg
- Musslor
- Bläckfisk
- Krabba
- Lax
- Sardiner
- Citrusfrukter
- Vitlök
- Persilja
- Röd paprika
- Acerola
- Guava
2. Minska på saltintaget
Vi har berättat i andra artiklar att salt absorberar vätskor. Detta fenomen drabbar även den vätska som skyddar ögat. Det innebär att äter du väldigt mycket salt är du mer benägen att drabbas av ögonsjukdomar.
När du har torra ögon innebär till och med blinkningar en risk i och med att vätskan som normalt finns som en hinna över ögat inte finns där som skydd.
Den minskade vätskan innebär att ögonlocket kommer i direkt kontakt med ögat, vilket kan leda till skador.
3. Var inte för länge i solen
Som vi också nämnde är solljus farligt när man har grå starr. Du vet säkert redan att man alltid bör undvika att utsätta sig för för mycket sol eftersom UV-strålning är skadligt för hud och ögon. Den är även mer aggressiv och därigenom mer skadlig i dag än de var för bara några årtionden sedan.
Det betyder dock inte att du ska springa och gömma dig från solens strålar. Det bästa är att vara ute i solen den tid på dagen då strålarna är svagare. På så vis kan du få de nödvändiga vitaminerna som solljuset ger.
4. Titta på någonting behagligt varje dag
Vila är viktigt för att behandla grå starr. Det innebär inte att du måste blunda. Tycker du om att titta på tavlor eller bilder kan du vila ögonen genom att betrakta en målning av ett landskap eller ett foto på någon du tycker om.
På detta vis minskar du spänningarna i ögat och i vävnaderna runtom. Att spänna av är ju någonting som är bra för hela kroppen, och ögat är inget undantag.
Grå starr är väldigt besvärligt och kan kännas nedbrytande. Har du symptom på grå starr, uppsök en läkare för att få medicinsk behandling. Sedan kan du ha nytta av att följa våra råd, eftersom de är ett bra komplement till den behandling och de rekommendationer din läkare har föreskrivit.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mayo Clinic Staff. (2016). Symptoms and causes – Cataracts – Mayo Clinic. https://doi.org/10.1016/j.forsciint.2014.05.003
- National Guideline Alliance (UK). (2017). Cataracts in adults: management. NICE Guideline, No. 77.
- Bailey, G. (2018). Cataracts: 3 Common Types, Causes, Symptoms and Treatments. All About Vision.
- Alshamrani, A. Z. (2018). Cataracts Pathophysiology and Managements. The Egyptian Journal of Hospital Medicine. https://doi.org/10.12816/0042978