Svårigheterna med fetma under graviditeten
Fetma är ett vanligt tillstånd både under graviditeten och i den allmänna populationen. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är det ett problem som över 300 miljoner människor runt om i världen lider av idag.
På grund av detta inleder många kvinnor sin graviditet med en högre vikt än önskat. Fetma under graviditeten påverkar inte bara moderns hälsa, utan det kan också orsaka komplikationer för barnets utveckling. Av den anledningen ska vi förklara allt du behöver veta i den här artikeln.
Vad räknas som fetma under graviditeten?
Fetma under graviditet definierar man som ett överskott av kroppsfett. I allmänhet använder man sig av personens kroppsmasseindex (BMI) för att klassificera övervikt och fetma.
Kroppsmasseindex beräknas genom att dela personens vikt med hennes längd i kvadrat. Med detta i åtanke, när BMI är högre än 30, anser vi att personen är överviktig. Det finns olika kategorier:
- Klass I fetma: När BMI ligger mellan 30 och 34,9.
- Klass II: När BMI ligger mellan 35 och 39,9.
- Extrem fetma eller klass III: När värdet är högre än 40.
Det är viktigt att veta att detta ramverk i verkligheten bara är ett ungefärligt mått. I vissa fall, som för dem som har en stor muskelmassa, kan BMI vara högt och inte bero på ett överskott av fett. Av den anledningen bör du använda detta värde endast som en ungefärlig riktlinje.
Huvudproblemet är att fetma har stor inverkan på alla aspekter av vår hälsa. Det ökar risken för hjärt-och kärlsjukdomar och kan också påverka fertiliteten.
Enligt en studie publicerad i Peruvian Journal of Gynecology and Obstetrics, kan detta tillstånd leda till hormonella förändringar som kan minska kvinnans fertilitet. Faktum är att det inte bara kan förändra förmågan att bli gravid naturligt, det kan också leda till en minskad framgångsgrad när det gäller tekniker som in vitro-befruktning.
Hur kan fetma påverka graviditeten?
Fetma under graviditet är en riskfaktor för både kvinnan och hennes foster. Med detta hänvisar vi till graviditetsperioden. Det är uppenbart att detta tillstånd ökar risken för komplikationer.
För det första, som förklarats i en publikation från Mayo-kliniken, ökar risken för missfall. Det är när barnet dör i livmodern under de första 20 veckorna av graviditeten. På samma sätt är fetma också kopplat till återkommande missfall och sannolikheten för att föda ett dödfött barn.
När det gäller förlossning råder det en större sannolikhet att de som lider av fetma under graviditeten måste föda barnet via kejsarsnitt. Detta saktar ner läkningsprocessen efter förlossningen och kan leda till komplikationer, som infektioner i snittet.
Graviditetsförgiftning är en av de allvarligaste komplikationerna som uppstår under graviditeten och detta har en stark koppling till fetma. Detta tillstånd ökar moderns blodtryck och kan skada moderkakan, vilket äventyrar blodflödet till fostret.
Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Vikten av kosthållningen under graviditeten
Hälsorisker för modern
För en gravid kvinna utgör övervikt under graviditeten en mycket allvarlig hälsorisk. Enligt DORICA-studien ökar fetma sannolikheten att drabbas av en kardiovaskulär komplikation. Till exempel kopplar specialister det till åderförkalkning och kranskärlssjukdomar.
Av samma anledning kan det leda till att blodtrycket ökar och därmed risken för att utveckla graviditetsdiabetes. Denna störning innebär att moderns blodsockernivå ökar under graviditeten. Det kan få fostret att växa mer än normalt (ett tillstånd som kallas makrosomi) och kan leda till hypoglykemiska problem vid födseln.
Upptäck mer i den här artikeln: Risker med en kost rik på socker under graviditeten
Risker med fetma under graviditeten
Fetma under graviditeten, som vi har visat ovan, kan leda till att fostret blir större än normalt. Detta försvårar inte bara förlossningen, utan betyder också att barnet är mer benäget att drabbas av fetma som barn och diabetes under hela livet.
En studie utförd av National Institute of Child Health fann att fetma under graviditeten kan leda till neuralrörsdefekter hos barnet. Neuralröret är strukturen som bildar hjärnan och ryggmärgen. Specialister förknippar dessutom detta tillstånd med hjärtförändringar och skador under förlossningen.
Hur mycket vikt är hälsosamt att lägga på sig under graviditeten?
Det är helt normalt att en persons vikt går upp under graviditeten. Vårdpersonalen gör en uppskattning över hur mycket personen sannolikt kommer att behöva lägga på sig inom hälsosamma gränser, beroende på moderns ursprungliga situation. Detta innebär att läkaren kommer att rekommendera hur många kilo det är hälsosamt att gå upp under graviditeten, med utgångspunkt från moderns BMI.
När det gäller kvinnor som redan är överviktiga och är gravida med ett barn, föreslår läkare vanligtvis maximalt 10 kg. Om graviditeten är med flera barn kan vikten få öka mellan 11 och 19 kg.
Detta beror på att om man rekommenderar att kvinnan går ner i vikt i detta skede kan det orsaka ångest hos modern, leda till för tidig födsel eller innebära att barnet är mycket mindre än det borde vara vid födseln. Hur som helst så måste varje fall behandlas individuellt av en läkare.
Råd för en hälsosam graviditet
För att ha en hälsosam graviditet är det bäst att planera för framtiden. På detta sätt kan du lägga dig till med specifika livsstilsvanor. Du kan till exempel försöka gå ner i vikt för att minska risken för fetma under graviditeten.
Det bästa är att äta en hälsosam och balanserad kost. Du bör minska konsumtionen av bearbetade eller fettrika livsmedel och undvika alkohol och andra droger. Specialister rekommenderar därtill att du inkluderar mat rik på folsyra och järn i din kost.
Det är också viktigt att försöka träna måttligt. Om du lägger dig till med en bra träningsrutin innan du blir gravid kan du fortsätta med detta under hela graviditeten. Detta ger dig och din bebis många fördelar. Simning och promenader är bra alternativ.
Om du lider av fetma under graviditeten eller funderar på att bli gravid är det viktigt att du pratar med en läkare. De kommer att kunna ge dig ett antal specifika rekommendationer som kan stödja dig i din situation och hjälpa dig att få en hälsosam graviditet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Embarazo y obesidad: infórmate sobre los riesgos – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-obesity/art-20044409
- ¿El sobrepeso y la obesidad afectan el embarazo? | NICHD Español. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/obesity/informacion/preguntas-embarazo
- Defectos del tubo neural (DTN) | NICHD Español. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/ntds
- Sánchez-García, Juan Carlos, et al. “Influencia del ejercicio físico sobre la calidad de vida durante el embarazo y el posparto: revisión sistemática.” Nutrición Hospitalaria 33 (2016): 1-9.
- Diéguez Martínez, Mariela, et al. “Prevalencia de obesidad abdominal y factores de riesgo cardiovascular asociados en adultos jóvenes.” Revista Cubana de Salud Pública 43 (2017): 396-411.
- Bustillo, Alejandra Lozano, et al. “Sobrepeso y obesidad en el embarazo: complicaciones y manejo.” Archivos de medicina 12.3 (2016): 11.
- Obesidad y riesgo cardiovascular – Javier Aranceta – Google Libros. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=ICk9TMGdDQYC&oi=fnd&pg=PR5&dq=obesidad+y+riesgo+cardiovascular&ots=sGwtchZ9PY&sig=8WJLo9euEAFR4LcBc6Zv_KjDgfM#v=onepage&q=obesidad y riesgo cardiovascular&f=false
- Impacto de la obesidad en la salud reproductiva de la mujer adulta. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S2304-51322017000400014&script=sci_arttext&tlng=en
- Sandoval, Karen Vianey, Efrén René Nieves, and Miguel Ángel Luna. “Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad.” Revista chilena de nutrición 43.3 (2016): 233-246.
- de la Plata Daza, Marina, et al. “Influencia del índice de masa corporal pregestacional y ganancia ponderal materna en los resultados perinatales materno-fetales.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.1 (2018): 1-9.