Stimulera hårtillväxt med morot och kokosnöt

Ett balsam tillverkat på morot och kokosnöt är bland de mest effektiva naturläkemedlen för att förhindra håravfall och stimulera tillväxt. I själva verket är både morot och kokosnöt bra för vår övergripande hårhälsa.
Stimulera hårtillväxt med morot och kokosnöt
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Visste du att ett balsam gjort på morot och kokosnöt är ett bra sätt att stimulera hårtillväxt och samtidigt förhindra håravfall? Håravfall är ett estetiskt problem som drabbar både män och kvinnor. Men det innebär inte världens undergång. Det finns faktiskt en del enkla och praktiska alternativ för dig som vill stimulera din hårväxt och skapa volym och starka hårstrån.

Balsam med morot och kokosnöt som stimulerar hårtillväxt

Ett hemmagjort balsam med morot och kokosnöt är ett bra knep att ta till. Dessa två naturliga produkter är utmärkta för att återställa håret och också stimulera ny tillväxt. Dessutom kräver dessa ingredienser inga komplicerade bearbetningsmetoder, och receptet är väldigt enkelt. Som du kommer se är tålamod och ihärdighet allt som krävs för att få resultat.

Samtidigt är det också nödvändigt att analysera din livsstil. Stress, en dålig kost, och dålig vätskebalans är bara tre av de element som kan skada vår hälsa. Vi tänker sällan på dessa saker när vi tänker på kvaliteten på vårt hår, men dessa är också viktiga faktorer att hålla i åtanke.

Morot och kokosnöt har kraftig verkan

Kvinna efter bad med vågigt hår.
Naturliga balsam är perfekta för att både nära och skydda håret utan kemikalier.

Tillsammans så har morot och kokosnöt de nödvändiga näringsämnena för att ta hand om, stärka, och stimulera hårets tillväxt. Deras fördelar växer sig därför exponentiellt ännu starkare när du använder dem tillsammans.

Kokosnöt är en av de mest symboliska frukterna i Karibien, men de växer faktiskt över hela det tropiska bältet. Deras ”mjölk” används vanligtvis i hårvårdsprodukter. Man får mjölken genom att pressa den krossande massan av kokosköttet.

Den goda nyheten är att du inte behöver göra det när du tillverkar ditt balsam hemma. Istället har din lokala marknad eller livsmedelsbutik säkerligen ett brett utbud av olika märken av kokosmjölk. De flesta av dessa produkter har liknande kvalitet som den ursprungliga vätskan och ger därför samma fördelar.

Likaså är Daucus carota, populärt känd som morot, en av de mest berömda grönsakerna i modern näringshistoria. Dess förmågor och egenskaper är många, och detsamma antalet applikationer. Vi tittar närmare på dessa i nästa del av artikeln.

Hälsofördelarna med kokosnöt och morot

Kokosnöt

Denna frukt är rik på vitamin B, C och E, järn, magnesium, kalcium, selen, fosfor, proteiner, aminosyror, spårelement och mineralsalter. Alla är viktiga komponenter för att stimulera hårtillväxt.

Kokosnöt är mycket fuktighetsgivande och ger inte bara mjukhet och glans. Denna nöt är också mycket effektiv när det gäller att skydda håret mot skador från varmluftsapparater för hår som till exempel hårtorkar och plattänger. Andra miljöfaktorer som vind, damm och förorenande gaser bidrar också till försämrad kvalitet av håret.

Men även om ditt hår inte är skadat finns det ännu en viktig liten detalj och fördel med att använda ett balsam baserat på kokosnöt, och det är dess mycket trevliga doft.

Ett knippe morötter
Morötter är fyllda med näringsämnen och antioxidanter som stärker din hårbotten och förbättrar cirkulationen.

Morot

Man finner vitamin A, B, C och K, liksom rikligt med fiber, kalium och fosfor, bland de många komponenterna i denna grönsak. Dessa näringsämnen stimulerar hårtillväxt men är också avgörande för att förhindra håravfall. Att använda morot i ditt balsam främjar blodcirkulationen i hårbotten, samtidigt som det stärker hårsäckarna och skyddar dem mot de aggressiva UV-solstrålarna.

Ett recept på balsam med morot och kokosnöt för att stimulera hårtillväxt

Ingredienser:

  • 3 stora morötter, rivna
  • 2,5 dl kokosmjölk

Förberedelse

  • Börja med att riva morötterna och sedan pressa ut morotssaften med hjälp av en ren kökshandduk.
  • Blanda därefter morotssaften med kokosmjölken till en ren och slät blandning.

Applicering

  • Innan du applicerar detta balsam måste både håret och hårbotten vara helt rena. Därför rekommenderar vi att du tvättar det på ett “traditionellt” sätt först.
  • När du applicerar detta balsam på ditt hår, se till att täcka håret ända från rötterna ut till topparna. Använd också dina fingertoppar för att massera hela hårbotten. Gör detta i cirka fem minuter.
  • För att balsamet ska verka bör du täcka håret med en termisk mössa (likt en badmössa) eller plastpåse, och låta den sitta på i 30 minuter.
  • Tvätta slutligen bort blandningen med hjälp av rikligt med vatten och lite av ditt vanliga schampo.
  • Upprepa proceduren en gång i veckan för permanent resultat.

Tack för att du läste! Vi hoppas att du får nytta av tipsen och receptet i den här artikeln!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.