De 7 smutsigaste platserna i ditt hem: definciera ordentligt

Vi glömmer ofta att rengöra vissa utrymmen där mikroorganismer samlas. Hur gör du för att bli av med dem?
De 7 smutsigaste platserna i ditt hem: definciera ordentligt

Senaste uppdateringen: 16 september, 2022

Att rengöra synlig smuts är mycket enkelt. Det är helt enkelt vad vi gör när städar. Köket och badrummet är vanligtvis de rum som blir smutsigast, men när vi har rengjort dem är de inte alltid fria från bakterier och baciller. Därför har vi satt ihop en lista över de 7 smutsigaste platserna i ditt hem, samt några tips för att desinficera dem.

När man städar är det vanligt att man förbiser vissa utrymmen och föremål som utgör perfekta platser för spridning av svampar och bakterier som kan vara skadliga för människors hälsa. Låt oss ta en titt på vilka dessa platser är – du kommer säkerligen att bli förvånad!

1. En av de 7 smutsigaste platserna i ditt hem: Diskmaskinen

Låt oss börja med köket, eftersom det generellt är en av de smutsigaste platserna i hemmet. Disk, glas och bestick kommer ut ur diskmaskinen gnistrande rena, men vet du i vilket skick maskinen i sig egentligen är?

Vissa studier har visat att diskmaskinen hyser bakterier som kan påverka vår hälsa negativt genom att orsaka förgiftning och hudinfektioner. Under tvättprocessen släpps och samlas matrester och när maskinen tvättas nästa gång börjar dessa rester cirkulera bland de nya besticken och tallrikarna. Och detta händer återigen nästa gång maskinen körs.

Vad kan du då göra? Då och då bör du ta bort bottengallret och ta ut filtret samt alla andra filter som finns i maskinen. Sedan bör använda en borste för att tvätta dem med varmt vatten och diskmedel. När du har sköljt dem bör du låta dem torka.

Som avslutning på denna rengöring, placera en diskmaskinssäker kopp med ättika i maskinen och starta ett program som använder varmt vatten. Ättikan hjälper till att lösa upp fettrester.

Du bör rengöra din diskmaskin noggrant en gång i veckan.

kvinna rengör kök

2. Trasor och kökssvampar

Vi borde tvätta och byta ut svampar och trasor som används i köket oftare än vi brukar. Dessa är nämligen element där patogener sprider sig mycket lätt.

Förutom att byta ut dem oftare, föreslår vi att du vrider ur dem väl när du har använt dem. Slutligen kan du låta trasorna ligga i vatten med blekmedel i några timmar för att desinficera dem.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Tips för att rengöra kylskåpet miljövänligt

3. De 7 smutsigaste platserna i ditt hem: Handfatet

Om vi ​​fortsätter med köksmiljön kommer vi till diskbänken, vilken är en perfekt plats för spridning av mikroorganismer som kan vara skadliga för vår hälsa. När disken samlas med matrester och får ligga en tid, kan både svampar och bakterier föröka sig.

Huvudrekommendationen är att inte lämna smutsig disk samt att rengöra diskbänken varje gång du har diskat klart. Du vet ordspråket: skjut inte upp till imorgon det du kan göra idag.

4. Ugnen

Den sista smutsiga platsen i köket som vi vill nämna är ugnen. Även om det är sant att vi använder den vid så pass höga temperaturer som dödar bakterier, så är det nödvändigt att hålla den ren av andra skäl.

Om det finns matrester i ugnen kommer de att bli vidbrända och avge en arom som kan förstöra nästa rätt. Dessutom kommer ansamlat fett att ge en ganska obehaglig lukt – för att inte tala om hur ugnen ser ut när för mycket smuts samlas.

5. De 7 smutsigaste platserna i ditt hem: Toaletten

Låt oss gå vidare till badrummet, ett fuktigt område i sig självt med ett fokus på mikroorganismer. Som du kan föreställa dig toppar toaletten listan över de platser som samlar flest bakterier, just för att det är en av de smutsigaste platserna i hemmet.

Enligt en studie hyser en toalett cirka 50 bakterier var 2,5 cm. Även om vi brukar rengöra den regelbundet, är det viktigt att komma ihåg vikten av att hålla verkligen rent. Nyckeln är att rengöra toaletten med ett hushållsdesinfektionsmedel med en trasa exklusivt för detta ändamål. Insidan kan du rengöra med den klassiska toalettborsten, med ordentlig skrubbning i skrymslen och vrår.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man bör rengöra och förvara skönhetsprodukter

6. Tandborstar och tandborstmuggar

Det finns många olika mikroorganismer som blir överförda från munnen till tandborsten. Sedan, när de är i närheten av andra familjemedlemmars tandborstar, kan dessa organismer sprida sig. Dessa inkluderar stafylokocker, koliforma bakterier och till och med fekala bakterier.

Vi skulle vilja fokusera på det här sista exemplet. När tandborstar står i samma rum som toaletten (eftersom inte alla fäller ner toalettsitsen före spolning) är nedsmutsningen av tandborstar en anledning till oro. När toaletten töms kan mikropartiklarna spridas genom miljön och falla ned på olika ytor, inklusive tandborstarna.

För att minska riskerna för denna typ av kontaminering bör du fälla ner toalettlocket före spolning och skydda tandborstarna med ett lock. Vi föreslår också att du dagligen desinficerar muggarna där dessa redskap står.

Tandborstar i förvaringskoppar.

7. De 7 smutsigaste platserna i ditt hem: Mobiltelefoner och datorer

Tro det eller ej, men det finns tusentals bakterier på dina tekniska enheter, som till exempel mobiltelefoner och datortangentbord. Vi hanterar båda enheterna under många timmar om dagen, men vi gör det inte alltid med rena händer. När det gäller mobiltelefoner måste vi inse att vi i många fall tar dem från köket till badrummet utan någon som helst tanke, så att svampar och bakterier snart förökar och sprider sig.

När det gäller tangentbord äter vissa människor mat medan de använder dem, och matrester som faller ner kan leda till att olika bakterier börjar växa. Genom att sedan röra vid både näsan och munnen så bidrar vi också till att sprida mikroorganismerna.

Det bästa sättet att rengöra mobiltelefonen är att ta bort skalet som täcker den och torka av den med en trasa med ett desinfektionsmedel minst en gång om dagen. När det gäller tangentbordet är det bästa alternativet att dammsuga det och sedan spraya det med en desinficerande spray.

Listan över de smutsigaste platserna i hemmet verkar oändlig

Vi hoppas att du kan använda några av dessa idéer för att rengöra och desinficera utrymmen och föremål som vi alla tenderar att glömma i vår dagliga städning. Men det finns andra platser och föremål som också måste beaktas: dörrhandtag, kranar och leksaker bland andra. Vi rekommenderar att du alltid har en sprayflaska med desinficerande vätska till hands.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gómez, D., Lavayén, S., Nario, F., Piquin, A., & Zotta, C. M. (2011). Detección de microorganismos potencialmente patógenos en hogares de Mar del Plata. Acta bioquímica clínica Latinoamericana45(3), 441-445.
  • Zárate, N., Cowan, C., Román, C., & Lombardo, G. (2020). Contaminación bacteriana de esponja de lavado y bachas de cocina de cantinas de escuelas de asunción y gran asunción. Pediatría (Asunción)47(2), 94-99.
  • ESPINOSA, A., & SORIA, C. ESTUDIOS SOBRE LA CONTAMINACIÓN BACTERIANA EN AMBIENTES DOMÉSTICOS DE CINCUENTA HOGARES EN LA CIUDAD DE QUITO. DE LA PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DEL ECUADOR, 59.
  • Pérez Taco, O. P. (2017). Análisis microbiológico de los cepillos dentales en los estudiantes del primer semestre de la Carrera de Odontología de la Universidad Nacional de Chimborazo(Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo, 2017).
  • Hodelín, Y. H., de los Reyes García, Z. L., Cumbá, G. H., & Salmon, M. B. (2016). Riesgos sobre tiempo prolongado frente a un ordenador. Revista Información Científica95(1), 175-190.
  • Yiyela Masó, M., Sesma, A. C., Pintado, S., Santolin, C., Luna, T. I., & Mangiaterra, S. M. (2020). Contaminación ambiental por microorganismos multirresistentes y el efecto de la limpieza y desinfección en una unidad de cuidados intensivos. Acta bioquímica clínica latinoamericana54(2), 145-150.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.