Att skriva för att hjälpa dina sår att läka
Att skriva hjälper dig att uttrycka vad som händer inom dig. Smärtan, besvikelsen, ledsamheten, sorgen… Vi vet att det bara är lite papper och en penna, men det är befriande. Har du gjort det någon gång? Ventilerar du genom att skriva?
Skriv om dina känslor
I stort sett alla behöver någon gång ventilera. Alla behöver vi säga vad vi känner och prata om vad som försiggår. Men att säga något är inte samma sak som att skriva. När du börjar fylla ett anteckningsblock med dina tankar kommer saker att börja falla på plats.
När saker och ting inte går bra och världen sluter sig om dig kan det kännas omöjligt att komma ur det. Du kan överväldigas av känslor och det kan verka som om det inte finns något sätt att fly. Att skriva hjälper dig inte bara med att få ner dessa fasansfulla känslor på papper, utan hjälper dig också att organisera och reda ut dem på ett sätt du inte trodde var möjligt.
Låt oss till exempel säga att du genomgår en svår period i ditt kärleksliv. Du förstår inte vad som händer, du förlorar hoppet och fylls av ångest och tvivel. Vad är det för fel på mig? Vad är det som händer?
Skriv.
När du har fått ner orden på papper ska du läsa dem så många gånger du behöver. Du kommer att överraskas över vad som verkligen händer.
Du kanske upptäcker att du blivit känslomässigt beroende. Att du accepterar en situation du verkligen inte gillar eller att du är med någon du egentligen inte vill vara med. Dessa skrivna tankar kommer att belysa den råa verkligheten. Men du kommer också hitta ett sätt att finna frid tack vare dem.
Att skriva för att snabba upp läkeprocessen
Varje negativ upplevelse lämnar ett djupt sår. Ju längre du ignorerar det, desto större blir det. Det är därför det är så viktigt att skriva ner dem etersom det är så du inser vad som verkligen pågår.
Det spelar ingen roll om problemet är en närståendes dödsfall, att bli sparkad från jobbet, ett gräl… Alla dessa situationer förtjänar friheten du får genom att skriva dem i ord. Att skriva låter dig inte bara tydligare se vad som händer, utan snabbar även upp läkeprocessen. När du skriver släpper du på spänningar, stress och ångest.
Många har svårt att skriva bra berättelser eller skapa djupa dikter, såvida de inte håller sina känslor nära ytan. Allt flödar trots allt bättre med känslor. Ord bubblar upp så lätt eftersom det inte är reson som talar, utan dina känslor. De behöver uttryckas på ett eller annat sätt.
Att skriva uttryckligt
Om du har börjat använda dig av skrift men inte ser goda resultat kan det vara för att du inte skriver uttryckligt. Många tänker för mycket när de skriver. De försöker skapa sammanhängande meningar och förklara allt.
Så fungerar det inte. Att skriva uttryckligt är att fånga allt som flödar genom ditt sinne precis som det är. Du behöver inte lägga till något eller försöka organisera allt. Släpp bara ut kaoset.
Det spelar ingen roll om det du skriver inte är logiskt; det kommer att vara logiskt när du senare tittar tillbaka på det. Då kommer du att förstå vad som verkligen händer. Om du fortfarande inte kan lista ut vad orden betyder ska du låta det du skriver ligga i några dagar och sedan komma tillbaka till det. Efter att ha gett det tid och utrymme kommer du därför att kunna se saker från ett annat perspektiv.
Att skriva är ett av de mest effektiva sätten att släppa taget om stress och få tillbaka ordning i livet när du behöver det som mest.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Baker, J. P., & Berenbaum, H. (2007). Emotional approach and problem-focused coping: A comparison of potentially adaptive strategies. Cognition and Emotion.
- https://doi.org/10.1080/02699930600562276
- Barclay, L. J., & Skarlicki, D. P. (2009). Healing the Wounds of Organizational Injustice: Examining the Benefits of Expressive Writing. Journal of Applied Psychology.
- https://doi.org/10.1037/a0013451
- Pennebaker, J. W. (1993). Putting stress into words: Health, linguistic, and therapeutic implications. Behaviour Research and Therapy.
- https://doi.org/10.1016/0005-7967(93)90105-4