Skadan som fick Roger Federer att gå i pension

Skadan som fick Roger Federer att gå i pension

Senaste uppdateringen: 04 februari, 2023

Den person som många anser vara den bästa tennisspelaren i historien lämnade sporten med ett känslomässigt farväl. Förutom hans ålder (41) berodde det bland annat på en skada vilken praktiskt taget tvingade Roger Federer att dra sig tillbaka och gå i pension från sporten han har ägnat sitt liv åt.

Under två år kunde schweizaren bara spela fjorton matcher. Skadorna som han tidigare kunnat undvika under många år började ta ut sin rätt.

Knäet, Roger Federers svaga punkt

Under sin enastående karriär som proffs spelade Roger Federer inte mindre än 1526 matcher. Han var nummer 1 i ATP-rankingen (Association of Tennis Professionals) i 310 veckor och vann häpnadsväckande 20 stycken Grand Slam-turneringar. Han var också olympisk mästare i dubbel och Davis Cup-mästare med sitt land 2014.

Det fanns dock en match som han inte lyckades vinna – kampen med sitt eget högra knä. 2020 meddelade Federer att han skulle dra fördel av pausen i sporttävlingarna på grund av pandemin och genomgå en artroskopi. Han avslöjade att han upplevde obehag och smärta i det området – det första varningstecknet.

En artroskopi är ett kirurgiskt ingrepp där man gör små snitt i knät för att föra in pincett och en kamera. Denna teknik gör det också möjligt att behandla åkommor, reparera ligament och senor, mildra artrit av infektiöst ursprung och även benfrakturer och cystor.

Federers problem med höger knä hade att göra med vätskeansamling. Detta orsakar viss svullnad i området, ett symptom som kommer tillsammans med stelhet och smärta.

En av de möjliga orsakerna är överansträngning, något som inte är så konstigt efter en så lång karriär. Andra orsaker är trauma och underliggande skador.

Roger Federer i pension
Roger Federer var i bra fysisk form under stora delar av sin karriär.

Andra skador i Roger Federers karriär

Bortsett från vad vi nämner ovan, drabbades schweizaren även av några andra skador och sjukdomstillstånd som höll honom borta från banan. Närmare bestämt fem allvarliga sådana.

Till exempel hade han 2008 mononukleos. Detta är en sjukdom som ger mycket liknande symtom som influensa, med feber, trötthet och sjukdomskänsla. Federer gick 2 månader utan att tävla.

2014 hindrade en ryggskada honom från att spela i finalen i London Masters mot Novak Djokovic, en av hans största rivaler.

Två år senare, 2016, dök den första knäskadan upp. Det var i menisken på hans vänstra ben, vilket ledde till att han för första gången blev opererad. Han kunde återvända 3 månader senare – på Wimbledon – men ansträngningen ledde till ett återfall och han förblev inaktiv till året därpå.

I knäleden finns två C-formade broskdelar, som är meniskerna. Deras funktion är att dämpa leden mellan skenbenet och lårbenet, vilket gör att knät rör sig och som ger det stabilitet. När de går sönder uppstår stelhet och smärta i området.

Roger Federer går i pension.
Backhanden var ett av Federers bästa vapen.

Du kanske är intresserad av: Hur du kan stärka knäsenor och ligament

Roger Federer gick i pension med stil

Tyvärr går tiden även för de bästa idrottarna. Förr eller senare kommer det naturliga slitaget på deras kroppar och konkurrensen med mycket yngre idrottare att tvinga dem för mycket. Tennisspelare drabbas ofta av skador i knän, handleder och ryggar.

Jag jobbade hårt för att komma tillbaka till min bästa form, men jag känner också min kropps förmågor och begränsningar. Dess budskap till mig har varit tydligt.
Roger Federer tillkännager att han går i pension från sin karriär som professionell tennisspelare.

Roger Federer kommer alltid att bli ihågkommen för allt han gett till sporten, både på ett sportsligt och personligt plan. Det var 24 underbara år, och han måste nu hitta en annan väg – vare sig om det är i tennis eller inte.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.