10 trick för att minska knäsmärta med maten du äter

Lider du av knäsmärta? Dra nytta av dessa tio utmärkta trick för att minska smärtan med hjälp av maten du äter!
10 trick för att minska knäsmärta med maten du äter
Carlos Fabián Avila

Skriven och verifierad av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Knät är en gångjärnsled som består av ben, muskler, senor, ligament och vätskor. Senor och muskler låter knät röra och böja sig så att vi kan röra oss. När en av dessa strukturer blir inflammerad, bryts eller på annat sätt skadas, uppstår knäsmärta och problem. I den här artikeln vill vi ge dig några tips som kan hjälpa dig att minska knäsmärta.

Några överväganden för att minska knäsmärta

Knäproblem kan inträffa vid alla åldrar. Dessa problem behöver inte vara direkt relaterade till ålder eller svagheter i ben eller muskler. Detta obehag kan begränsa dig när du utför dina dagliga aktiviteter, såsom träning, lyft eller till och med gång.

Det viktiga är att söka medicinsk hjälp så fort obehag dyker upp, så att ditt knä kan undersökas noggrant och behandlas i tid. Detta kommer förebygga värre komplikationer som kan leda till kirurgi. Utöver att träffa en läkare kan du dra nytta av fördelarna hos vissa livsmedel som minskar knäsmärta naturligt.

1. Eliminera skräpmat från din kost så snart som möjligt

Skräpmat

Skräpmat är en av de största fienderna för knähälsa. Dessa produkter innehåller för mycket fett, kolesterol och salt, som producerar mer inflammation i lederna, inklusive knäna. Om du inte har tid att laga mat eller gå hem och äta, ska du försöka köpa med dig hälsosamma alternativ, såsom smoothies eller sallader.

Det kan vara svårt under det första dagarna, men du kommer snart anpassa dig och börja märka av fördelarna. Ett annat bra alternativ är att gå till matställen där de bereder balanserad mat. Det är möjligt att hitta restauranger med bra priser och bra mat nästan överallt.

2. Ät mer ägg

Ägg innehåller näringsämnen som krävs för att skydda lederna och minska knäsmärta. Du kan lägga till dem i din kost på flera sätt, så de är perfekta för experimentering i köket.

3. Inkludera regelbundet fisk i din kost

Du kommer börja märka av fiskens antiinflammatoriska fördelar genom att äta den tre gånger per vecka. Din knäsmärta kan faktiskt avsevärt minskas inom några veckor, speciellt om lederna är inflammerade. Det finns många olika fiskar att välja bland, så du lär inte finna det svårt att hitta alternativ som är prisvärda och utsökta.

4. Konsumera vassle

Vi föreslår att du konsumerar vassle en gång om dagen för att minska knäsmärta. Dess fördelar kommer från de näringsämnen den ger oss – speciellt kalcium. Dessa näringsämnen minskar inte bara obehaget, utan kan även hjälpa dig att bibehålla friska ben.

5. Inkludera gurkmeja i din kost

Detta är en krydda som är rik på antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. Den är välkänd i öst, och nu även i väst.

Den är starkt rekommenderad att äta:

 • I sallader
 • Blandad med mjölk
 • Som en vegetabilisk dressing
 • I juicer

6. Bananer

Bland näringsämnena som finns i denna frukt hittar vi kalium och magnesium. Dessa mineraler hjälper till att förbättra benhälsan och får gradvis knäsmärtan att försvinna. Prova en banan om dagen för att bli av med knäsmärtan!

7. Tofu

Tofu i skål

Tofu är rikt på kalcium, så det bidrar till att förbättra hälsan hos benen och minska knäsmärta såväl som smärta i andra leder. Du kan konsumera tofu så ofta du vill, men du bör inte konsumera rå tofu eftersom den kan orsaka matsmältningsproblem.

8. Bönor

Bönor innehåller stora mängder protein, vilket bidrar till att lindra knäsmärta. Det är rekommenderat att konsumera dem flera gånger i veckan som en proteinkälla för att regenerera ligament och ledmuskler.

Om du är diabetiker bör du dock hålla koll på mängden bönor du konsumerar eftersom mer än 2 dl om dagen kan höja dina glukosnivåer.

9. Olivolja

Denna olja hjälper dig att minska knäsmärta. Vi råder dig att använda den dagligen eftersom den är rik på nyttiga fetter som kroppen behöver för att fungera som den ska. För att dra nytta av fördelarna hos olivolja rekommenderar vi att du konsumerar den rå eller att du inte värmer den för mycket eftersom det kan vara skadligt.

10. Avokadokärnor

Minska knäsmärta med avokado

De flesta av oss använder fruktköttet hos avokadon och tar bort kärnan. Från och med nu ska du börja spara den. Använd den sedan för att minska ledsmärta!

Ingredienser

 • 1 avokadokärna
 • 1 msk honung

Gör så här

 • Riv avokadokärnan eller mixa den tills du får ett pulver.
 • Värm upp honungen och blanda den med pulvret för att få en salva.
 • Se till att blandningen är varm, men inte så pass att du bränner dig. Gnugga den sedan på knäna för att lindra smärtan.

Prova dessa livsmedel under några dagar för att märka att obehaget sakta men säkert blir mindre.

Det är även viktigt att du genomgår en hälsoundersökning så snart som möjligt. Även om obehaget försvinner bör du alltid försöka träffa en expert för att utvärdera anledningarna till att du upplevde det till att börja med.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Arendt-Nielsen, L., Nie, H., Laursen, M. B., Laursen, B. S., Madeleine, P., Simonsen, O. H., & Graven-Nielsen, T. (2010). Sensitization in patients with painful knee osteoarthritis. Pain. https://doi.org/10.1016/j.pain.2010.04.003
 • Bumbaširevic, M., Lešic, A., & Bumbaširevic, V. (2010). Anterior knee pain. Orthopaedics and Trauma. https://doi.org/10.1016/j.mporth.2009.06.005
 • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
 • Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. https://doi.org/10.3390/foods6100092
 • Rodríguez-Carpena, J. G., Morcuende, D., Andrade, M. J., Kylli, P., & Estevez, M. (2011). Avocado (Persea americana Mill.) phenolics, in vitro antioxidant and antimicrobial activities, and inhibition of lipid and protein oxidation in porcine patties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf1048832
 • Oliva Chávez, Oscar Humberto, Fragoso Díaz, Socorro,Consumo de comida rápida y obesidad, el poder de la buena alimentación en la salud. RIDE Revista Iberoamericana para la Investigación y el Desarrollo Educativo [Internet]. 2013;4(7):176-199. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=498150315010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.