Tips på hur sex kan främja din hälsa

Tips på hur sex kan främja din hälsa

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2019

Det är en naturlig aktivitet som har undertryckts och ignorerats i flera sekel, men sex kan hjälpa dig med många av dina hälsoproblem.

Dessvärre anser många i dagens samhälle fortfarande att sex är tabu, och därför något att skämmas över.

Men tack vare vetenskapliga studier vet vi att sexuellt umgänge gör att vi mår bra på många olika sätt:

 • Det lindrar ångest och andra negativa humör
 • Det lindrar sömnlöshet
 • Det förbättrar vår självkänsla
 • Det stärker vårt immunförsvar och kardiovaskulära system
 • Det snabbar upp ämnesomsättningen
 • Det ökar din livslängd

Sex kan framkalla kemiska reaktioner som leder till välmående

atra

Den strida strömmen av kemiska substanser som flödar genom våra kroppar under sex ger oss många fördelar. Dessa fördelar utgör många bra anledningar att ha sex.

Låt oss ta en titt på några av dem nedan:

Sex är en kosmisk tonic som främjar utsläppet av hormoner som hjälper oss att “se mer attraktiva ut”.

Vårt hår, vår hud och vårt ansikte ser friskare ut tack vare östrogen-, testosteron- och kollagensyntes efter sexuella aktiviteter.

 • Sex är mer effektivt än åldersmotverkande krämer. Detta eftersom utsöndringen av hormoner såsom dehydroepiandrosteron (DHEA) främjar längre livslängd.
 • Prolaktin är ett naturligt lugnande medel som produceras efter sexuell klimax. Denna substans får oss att dofta bättre.
 • Hjärtat gagnas också av sex, eftersom dess skyddande effekt liknar den hos vanlig träning. Under sexuellt umgänge slår vårt hjärta dessutom snabbare.
 • Detta gagnar även kroppens metaboliska arbete, och tonar området som är involverat i sexet, huvudsakligen bäckenet.

På så sätt hjälper vaginala sammandragningar, sfinkterspasmer och urinrörsspasmer oss att stärka musklerna och vår kontroll över dem.

 • Sexuellt umgänge fungerar även som en stark smärtlindrare. Det betyder att det lindrar fysiskt obehag tack vare utsläppet av endorfiner och kortikosteroider. Vidare har dessa substanser en lugnande effekt på nervändarna.
 • Oxytocin har antistresseffekter och minskar blodtryck såväl som puls.

Utöver fördelarna ovan vill vi även påpeka att sex tillhandahåller stora fördelar för vår mentala hälsa, utan några bieffekter.

Plato rekommenderade att “olympiska tävlare innan lopp borde undvika sexuell intimitet,” men det är inte sant.

sex-pa-spegel

Att älska förbättrar vår hälsa avsevärt

Fördelarna med ett hälsosamt sexliv är obegränsade. Det går givetvis bortom vår könsregion. Det viktigaste är hur man ser efter sitt förhållande med sex i alla aspekter av livet.

Med det menar vi inte bara sexakten, utan också den kompletta utforskningen av vår åtrå, våra önskningar och våra förnimmelser.

Att bli sexuellt medveten hjälper dig att bibehålla psykologisk, fysisk och känslomässig balans. Vidare förebygger det frustration från missförstånd, vilket kan leda till negativa och skadliga humör.

kyssande-par

Utforskning är nyckeln för att njuta av sexuell kontakt

För att njuta av sex kan det vara viktigt att skjuta reservationer som hindrar oss från att utforska våra kroppar, våra förnimmelser och vår åtrå åt sidan.

Det är vitalt när vi aktivt delar vårt sexliv.

Att intimt utforska varje centimeter av vår kropp är oersättligt för att veta vad som tillfredsställer oss och vad som inte gör det.

Vi kan ju inte berätta för vår partner vad vi gillar sexuellt om vi inte själva vet vad vi gillar.

Åtrå för vår egen kropp är dessutom ett uttryck av självrespekt, personlig tillfredsställelse och intim kommunikation. Med andra ord måste vi utveckla våra sinnen för att fånga våra inre, fysiska och känslomässiga önskningar.

Om vi låter oss själva leva med denna naturliga del av vårt väsen märker vi snabbt av fördelarna och välmåendet det ger oss.

Därför är det en god idé att göra sig av med förutfattade meningar och säga åt oss själva att det är bra att ha sex, för sex kan hjälpa med många problem.

hander-kupar-solen

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Loewenstein, G., Krishnamurti, T., Kopsic, J., & McDonald, D. (2015). Does Increased Sexual Frequency Enhance Happiness? Journal of economic behavior & Organization, 116, 206-218.
 • Cheng, Z. & Russel, S. (2015). Sex and happiness. Journal of economic behavior & Organization, 112, 26-32.
 • Brody, S., & Costa, R. M. (2012). Sexual Satisfaction and Health Are Positively Associated With Penile-Vaginal Intercourse but Not Other Sexual Activities. American Journal of Public Health102(1), 6–7. http://doi.org/10.2105/AJPH.2011.300428

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.