7 saker du inte ska tolerera i ditt förhållande

Det är viktigt att lära sig att identifiera dessa giftiga beteenden i början av ett förhållande och inte förbise dem, för de kan bli konsekventa och förgöra dig psykologiskt.
7 saker du inte ska tolerera i ditt förhållande

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När vi tar beslutet att skaffa en partner vill vi bygga en upplevelse full av känslor och lycka. Det är därför vi idag vill lista sju saker du inte ska tolerera i ditt förhållande om du inte vill såras.

Attraktionen och tillgivenheten vi har för personen uppmuntrar oss att förbättra oss själva och får oss att känna oss kompletta.

Men vid någon punkt måste vi alltid konfrontera situationer som, även om de ibland stärker banden, kan slå fast huruvida vi verkligen vill fortsätta med förhållandet.

Även om upp- och nedgångar är normala är det viktigt att kunna känna igen vissa beteenden. Även fula handlingar som vi inte får tolerera under några omständigheter.

Så kallade “känslomässiga rovdjur” finns överallt, och dessvärre faller vi ofta offer för deras lekar. Vilket försätter oss i fasansfulla situationer.

1. Kontroll

När du går in i ett förhållande med någon vill du dela livet med denne, men tolerera inte att personen tar kontroll över dig.

Om du låter någon säga åt dig vad du ska göra eller inte göra. Hur du ska klä dig eller vilka vänner du får spendera tid med. Då är det troligt att denne över tid kommer tro att hen har total kontroll över dina beslut.

Att fortsätta med förhållandet kan bryta ner din självkänsla och ta ifrån dig din frihet.

2. Aggression

Se upp! Oavsett om det är en man eller kvinna måste du helt och hållet ta avstånd från och inte tolerera alla fysiskt och emotionellt aggressiva beteenden, under alla omständigheter.

Verbala attacker, knuffar och i värsta fall fysiskt våld räcker för att du ska besluta att personen inte hör hemma i ditt liv.

Om någon attackerar din integritet för att denne inte gillar saker i ditt liv eller för att personen tror att denne kan lösa problem på det sättet kommer saker och ting bara bli värre.

Sådana människor är manipulativa, och eftersom de känner till dina svagheter kan de hitta sätt att övertyga dig att stanna med dem.

3. Brist på tillit

En av de grundläggande dygderna i ett förhållande är tillit.

Det låter båda parter känna sig säkra med personen vid sin sida. Även om de inte alltid kan vara tillsammans, och gör att de känner sig säkra med vetskapen att de har varandra.

Bristen på denna egenskap, oavsett om det är hos båda eller bara en, kommer leda till kvävande svartsjuka och konstanta bråk.

4. Känslomässig utpressning

De som tenderar att manipulera sina partners analyserar vanligtvis deras känslor på ett sådant djup att de senare använder det för att utpressa.

Generellt försöker de bygga ett koncept av giftig kärlek där deras handlingar och beteenden rättfärdigas eftersom “personen älskar dig”.

Det är väldigt viktigt att vara stark när man ställs inför denna typ av känslomässig utpressning. Alla tecken på svaghet kommer låta manipulatörerna känna att de har kontrollen.

5. Hån om ditt utseende

Alla har vi fysiska brister som kan göra att vi känner oss osäkra och skapa problem i våra förhållanden.

När vi delar vårt liv med någon vill vi att den personen hjälper oss minimera vad vi inte gillar. Även uppmuntra vår självkänsla samt självförtroende.

Om en partner säger spydiga saker om din kropp, pressar dig angående vikt eller betonar dina defekter ska du lämna personen.

Du är inte förpliktigad att följa andras stereotyper om skönhet, och än mindre vara någon annan till lags.

6. Inte tolerera lögner

Lögner påverkar inte bara tilliten, utan är också ett verktyg för manipulation.

Även om det kan verka harmlöst att dra en vit lögn då och då förstörs förhållandet om man låter det bli vanligt.

Lögner tenderar att tolkas som otrohet. När de är frekventa kan de tjäna få en att inse att personen inte är den hen säger sig vara.

7. Att trycka ned dig

Hur sorgligt det än låter gör vissa vad som helst för att deras partner ska vara lycklig. I utbyte blir de hånade och nedtryckta.

Om din partner inte värderar dig för den du där eller hånar dig framför andra är det bäst att lämna denne så snart som möjligt.

Att låta personen bete sig på det sättet kommer göra att denne känner sig överlägsen och att hen har rätten att attackera dig när som.

Har du märkt några av dessa beteenden hos din partner? Se upp! Ditt förhållande ska vara respektfullt och erbjuda dig allt som behövs för att du ska vara lycklig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Laca Arocena, FA, Mejía Ceballos, JC. DEPENDENCIA EMOCIONAL, CONSCIENCIA DEL PRESENTE Y ESTILOS DE COMUNICACIÓN EN SITUACIONES DE CONFLICTO CON LA PAREJA. Enseñanza e Investigación en Psicología [Internet]. 2017;22(1):66-75. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29251161006
  • Márquez Otero, X. Ni contigo ni sin ti: la pareja irrompible. Revista Intercontinental de Psicología y Educación [Internet]. 2005;7(2):27-42. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=8027020
  • Pacheco, Belem Medina, García, Claudia Reyes, & Zepeda, Tamara M. Villar. (2009). La confluencia en la relación de pareja como limitante para el crecimiento personal: una visión gestáltica. Revista Mal Estar e Subjetividade9(4), 1103-1119. Recuperado em 01 de dezembro de 2018, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1518-61482009000400003&lng=pt&tlng=es.
  • Pazos Gómez, M, Oliva Delgado, A, Hernando Gómez, Á. Violencia en relaciones de pareja de jóvenes y adolescentes. Revista Latinoamericana de Psicología [Internet]. 2014;46(3):148-159. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80533065002

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.