Så förbereder du din trädgård inför sommaren på bästa sätt

Sommaren är här, och din trädgård ber nu om lite uppmärksamhet för att vara redo inför säsongen. Följ våra tips för att sedan bara kunna slappna av och njuta av solen!
Så förbereder du din trädgård inför sommaren på bästa sätt

Senaste uppdateringen: 17 juni, 2023

Våren är en förberedelseperiod för sommar och blomning. Dofterna och färgerna som den kommer med är ett förspel inför vad som ska komma under den nya säsongen. Varmare temperaturer och längre dagar inbjuder oss också att tillbringa mer tid utomhus. Uteplatsen, balkongen eller gården blir den mest attraktiva platsen i huset. Därför skulle vi vilja ta en titt på hur du förbereder din trädgård inför sommaren och verkligen får njuta av dessa månader.

Nyckeln är att vi gör detta utomhusutrymme till en praktisk plats och en plats redo för sociala och familjesammankomster. För att göra detta ska vi prata om växter, möbler och andra aspekter som bidrar till att förbereda utrymmet korrekt.

Observation och rengöring: Det första steget

Vårt första förslag är att du tar dig tid att observera växterna, gräsmattan, möblerna, lamporna och allt du har i din trädgård. Nyckeln är att ställa en slags diagnos på vilka aspekter och moment du behöver arbeta med.

När du väl känner till områdets tillstånd måste du fastställa en prioriteringsordning för arbetet. I allmänhet bör växter och gräsmattor komma först på listan. Det beror på att det arbete du gör, som sådd eller beskärning, tar tid innan du börjar se resultaten av det.

Underhåll av gräsmattan på sommaren är tidskrävande. Den växer snabbt, men riskerar också att bli bränd av solen.
Underhåll av gräsmattan på sommaren är tidskrävande. Den växer snabbt, men riskerar också att bli bränd av solen.

Plantbeskärning och markvård

Vi vet att under våren får växter näring vilket gör att de börjar växa snabbare. Om du inte underhåller din trädgård regelbundet, är det troligt att många av dessa har växt till sig i överflöd och du behöver beskära dem.

Börja med att ta bort döda grenar, löv som inte ser pigga ut, vissnade blommor och alla delar av växten som du märker har dött. Genom att ta bort det den inte längre behöver fördelas näringsämnen bättre och växten får mer styrka.

Om du märker skadedjur, var snabb och ta bort dem innan de sprider sig till andra arter i trädgården. Då slipper du jobbet med att ta bort fler växter än vad du ursprungligen tänkt dig.

När det gäller gräsmattan, så förutom att klippa den är det viktigt att ta bort allt ogräs som sprider sig med alarmerande lätthet. Varje grässort kräver särskild skötsel, så se till att göra rätt beroende på vilken du har i trädgården.

I områden där gräsmattan har torkat ut kan du göra små hål och fylla dem med svart jordgödsel. Passa om möjligt på att strö ut lite frön ovanpå jorden du har lagt så att nytt gräs växer sig starkare.

Så förbereder du din trädgård inför sommaren med sommarblommor

Nu när plantorna är beskurna och fria från skadedjur är det dags att planera vilken sorts blommor du ska placera och i vilka områden. Färgen och doften kommer att ge den en speciell touch som du inte får glömma bort att ge den.

Rabatter som gränsar till staket, färgglada linjer på sidorna av stigar, blommor i kombination med kaktusar och suckulenter och krukor placerade på strategiska platser ger liv åt utrymmet.

Det finns många arter som är idealiska för sommaren, såsom orkidéer, hyacinter, lavendel och iris. Vad du väljer beror på vilka utrymmen du har att fylla och skuggan eller solen de får. Dessa två faktorer är viktiga när du väljer växter.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln:

Trädgårdsmöblerna är viktiga när du förbereder din trädgård inför sommaren

Utemöbler måste vara i gott skick inför sommarens ankomst. Annars kan det påverka det övergripande utseendet på ditt utrymme negativt. Vilket skick som dessa möbler är i beror på vilket material de är gjorda av.

Trä är populärt i trädgårdsmöbler eftersom det smälter in i miljön på ett naturligt sätt och ser bra ut, särskilt i kombination med järn. Det är dock viktigt att komma ihåg att trämöbler bör underhållas varje år. Fukt, regn och sol sliter ut materialet.

När det gäller möbler i PVC och syntetisk rotting är enkelt – du behöver bara tvätta med vatten och ett rengöringsmedel.

Om du har stigar i din trädgård, se till att gränserna är väl markerade, fria från ogräs och redo för sommarväxterna.
Om du har stigar i din trädgård, se till att gränserna är väl markerade, fria från ogräs och redo för sommarväxterna.

Så förbereder du din trädgård inför sommaren: dekorering

Steg för steg får ditt trädgårdsutrymme form och färg och det börjar bli dags att njuta av det. Om du ändå känner att något fortfarande saknas kan det vara en bra idé att investera i något dekorativt element.

Ett alternativ är fåtöljer med mjuka kuddar, som inbjuder till avkoppling. Du kan ställa upp dem på verandan, i skuggan av ett träd eller i en pergola.

En pergola är för övrigt ett annat av våra tips. Förutom att ge en elegant och exklusiv personlighet till din trädgård, är detta ytterligare ett utrymme som du kan använda för sammankomster.

Slutligen vill vi även tipsa om belysning, vilket inte är en liten detalj. Bra belysning som är genomtänkt och noggrant utformad kommer att göra stor skillnad under festliga kvällar med vännerna. Lyktor, infällbara lampor, pålar även ljusgirlanger är alla alternativ för att lysa upp din trädgård på kvällen.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa:

Det är värt att lägga ner lite tid inför sommarens ankomst

Vi hoppas att du kan använda några av dessa idéer för att förbereda dina utomhusutrymmen för den varma årstiden. Glöm inte att göra en att göra-lista så att du inte blir överväldigad av allt jobb du har att göra.

Vi uppmuntrar dig att arbeta med din trädgård med tålamod och entusiasm. Sedan är det bara att slå dig ner och njuta!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • AA. VV.: Materiales de floristería, Paraninfo, 2015.
  • Stevens, David: Una habitación en exterior: diseñar el jardín en casa, Blume, 2008.
  • McKendrick, S. (2000). Manual para la germinación in vitro de orquídeas. Ceiba Fundación para la Conservación Tropical. Universidad San Francisco de Quito.
  • PUEYO, I. (1990). abonado del césped. Horticultura60, 33-42.
  • Felix, R. (2015). ¿ Qué le sucede a las plantas en verano?. Weigl Publishers.
  • Gibson, S. Dos jardines suecos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.