Retoriken: Vad är det och när använder man den?
Retoriken är en disciplin som handlar om effektiva tal. Man använder retorik i tal för att glädja, övertyga eller röra människor som lyssnar genom att använda olika språktekniker. Med andra ord, retorik studerar och systematiserar en uppsättning språkprocedurer för att försköna tal (antingen muntliga eller skriftliga) och övertyga genom dem.
Man använder dessa tekniker vanligtvis för att vinna en debatt, sälja en viss produkt eller överföra kunskap. Därför har de en plats inom många olika kunskapsområden, som litteratur, politik, reklam, journalistik, juridik, musik, etc.
Vad är ursprunget till retoriken?
I antikens Grekland började man studera retoriken mer systematiskt och man ansåg där att det var tekniken att uttrycka sig tillräckligt för att övertyga sin publik.
I det här fallet var sofisterna dess största exponenter, eftersom de var ansvariga för att lära invånarna talets konst så att de kunde ingripa och delta i stadens offentliga angelägenheter. Till en början handlade retoriken om muntlig diskurs, men dess kunskap kom att innefatta även det skrivna ordet och påverkade därmed litteraturens utveckling.
Det intog också en viktig plats i det antika och medeltida utbildningssystemet. Fram till romantiken var dess betydelse avgörande inom humaniora.
Idag kan vi se hur retoriken har spridit sig till många områden där man vill kommunicera och övertyga. Till exempel kan vi se hur teknikerna blir använda i reklam, akademi, politik, såväl som i försvaret av de olika synpunkterna under civilrättsliga tvister.
Faktum är att vi tack vare ny teknik också kan prata om retoriken i en bild. En audiovisuell representation är laddad med retoriska gestalter och syftar till att övertyga en publik.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Egenskaperna hos en trångsynt person och hur man hanterar dem
Vilka är retorikens olika faser?
Retoriken tar upp olika faser i förberedelsen av en estetisk och övertygande diskurs:
- Inventio: Detta syftar på vad du ska säga och inkluderar sökandet efter idéer som ska underbygga talet.
- Dispositio: När idéerna väl är identifierade arrangerar och organiserar man dem på ett sådant sätt att talet blir tillräckligt starkt för att uppnå syftet.
- Elocutio: Nästa steg är att bestämma hur du ska uttrycka idéerna för att övertyga och förföra mottagaren. Det kan till exempel inkludera toner och rörelser.
- Minne: Å ena sidan syftar detta på talarens förmåga att komma ihåg vad hon ska säga och hur hon ska säga det. Å andra sidan hänvisar det till förmågan att improvisera.
- Actio: Detta innebär att hålla talet och korrekt användning av de föregående faserna.
Att använda retorik
Retorik har varit en mycket viktig disciplin genom historien, i sådan utsträckning att man lärde ut den i medeltida akademier och skolor. Idag är det fortfarande ett mycket användbart verktyg och kan användas inom olika kunskapsområden.
Retoriska figurer
Dessa kallar man även litterära gestalter. De är språkresurser som förstärker skönheten i talet och är tänkta att lyfta fram en idé, att övertyga, glädja eller framkalla en känsla hos mottagarna.
Dessa använder man även flitigt i det litterära språket, och de förekommer i överflöd i poesi och drama. Men det är också möjligt att använda dem i dagligt tal för att lägga till lite stil och originalitet till vår kommunikation.
Det finns många typer av retoriska figurer:
- Metaforer: Detta är en av de vanligaste och består av att man använder andra uttryck för ett begrepp som liknar varandra. Till exempel: “din blick är djup som havet” eller “tiden är guld“.
- Hyperbol: Detta består av överdrifter av kvantiteter, kvaliteter och egenskaper. Dess vanligaste syfte är att framkalla starka känslor och intryck. Förutom det litterära området är det vanligtvis vanligt i dagligt tal, reklam, politisk propaganda och humoristiska tal. Några exempel är: “Jag har sagt det här en miljon gånger“, “Jag dör av kärlek till dig” eller “ett leende från öra till öra“.
- Ironi: Målet med ironin är att förmedla motsatsen till vad som faktiskt sägs. Till exempel att säga “tack och lov att jag följde ditt råd!” efter att ha ångrat sig. Eller att säga något som “se hur jag darrar av rädsla” för att svara på ett obefintligt hot.
- Retoriska frågor: Detta är att uttrycka en fråga där man inte förväntar sig ett svar tillbaka. Man ställer dessa frågor i syfte att förstärka eller bekräfta sin egen synvinkel och inte för att få ett svar. Till exempel: “Hur många gånger måste jag säga att det här inte kommer att fungera?” eller “Var har du någon gång sett något som liknar detta?“.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att gilla att läsa: Aristoteles och Platon: Skillnaderna mellan deras filosofier
Bildretorik
Bildretorik är ett senare nytillskott av retorik som disciplin. Den består av studier och tillämpning av procedurer och tekniker för att förmedla ett visuellt budskap på ett effektivt, estetiskt och övertygande sätt som övertygar och rör en specifik publik.
Det är därför en disciplin som man använder flitigt inom audiovisuell kommunikation, främst inom reklam och propaganda.
Retorik kan ha en negativ klang
Retoriken kritiserades hårt av Platon och Sokrates. De menade att filosofins väsen var dialektiken, en metod där förnuft och diskussion leder till upptäckten av viktiga sanningar lite i taget.
I denna mening kritiserade Platon sofisterna och anklagade dem för att inte söka sanningen med sina läror. Detta i och med att de istället koncentrerade sig på att lära ut sättet att övertyga andra, oavsett sanningen eller lögnen de försökte förmedla med detta.
Denna platoniska kritik är giltig än idag. Detta särskilt när vi tittar på den olämpliga eller skadliga användningen av retorikens konst för oetiska syften. Till exempel vissa politikers tomma tal, vars syfte inte är något annat än att övertyga folket.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- González C. La retórica aplicada en la comunicación audiovisual: actualidad teórica y metodológica. Convergencia. Revista de Ciencias Sociales [Internet] 2012 [consultado 11 abr 2022]; 19(59):243-251. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10521880010
- Posada J, Díaz P. Argumentación o retórica, una de las piezas claves para la construcción de la realidad social. Anagramas Rumbos y Sentidos de la Comunicación [Internet] 2012 [consultado 11 abr 2022]; 11(21):81-93. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=491549020004
- Ramírez G, La retórica como doctrina de la comunicación eficaz. La Colmena [Internet] 2014 [consultado 11 abr 2022]; (81):9-14. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=446344309002