Remifentanil är en opioid: Dosering och försiktighetsåtgärder

Remifentanil är en opioid och dess användning är godkänd för både barn och vuxna. Beroende på den avsedda användningen, och även på patientens egenskaper, varierar dock doserna.
Remifentanil är en opioid: Dosering och försiktighetsåtgärder

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2022

Remifentanil är en opioid och ett läkemedel som har kortvariga smärtstillande och lugnande egenskaper. Därför ordinerar läkare det och använder det främst under operation och smärtsamma procedurer.

Det är ett syntetiskt läkemedel som är en selektiv agonist av opioidreceptorer. Mer specifikt verkar det på μ-opioidreceptorerna. Det har en verkan upp till 15 gånger snabbare än fentanyl, ett annat opioidläkemedel som remifentanil härrör från. Vi kommer att gå in på mer detaljer om detta senare.

Vilka är de rekommenderade doserna av en opioid som remifentanil?

En läkare på ett sjukhus.

Användningen av denna opioid är godkänd för både barn och vuxna. Men beroende på den avsedda användningen, och även beroende på patientens egenskaper, kommer doserna att variera.

I detta avseende måste vi skilja på om remifentanil ska inducera anestesi, administreras för underhåll av anestesi eller för postoperativ smärtlindring. Hälso- och sjukvårdspersonal kan också använda det för analgesi vid övervakad anestesivård och vid bypass-kirurgi.

Låt oss därför se de olika doserna som man använder i dessa olika situationer.

 Framkalla anestesi

För att uppnå detta mål administrerar specialister remifentanil intravenöst i en dos på 0,5-1 mikrogram per kilogram patientvikt och minut.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Malignt karcinoidsyndrom: Orsaker, symptom och behandling

Remifentanil är en opioid som man kan använda för att upprätthålla anestesi

I det här fallet bör vi klargöra skillnaden mellan barn och vuxna. Till barn kommer läkare att administrera remifentanil till dem som är äldre än två månader, tillsammans med dikväveoxid genom en kontinuerlig intravenös infusion av en dos mellan 0,4 mikrogram per kilogram kroppsvikt och minut och 1 mikrogram per kilogram kroppsvikt och minut.

Barn i åldern 1 till 12 år kommer att ta remifentanil tillsammans med andra inhalationsmedel genom kontinuerlig infusion i en dos mellan 0,05 och 1,3 mikrogram per kilogram kroppsvikt och minut.

För vuxna administrerar man läkemedlet genom kompletterande intravenösa bolusdoser som man kan ge ungefär var tredje minut. Dessutom kan läkare ordinera det tillsammans med ett hypnotiskt eller annat flyktigt läkemedel genom kontinuerlig infusion i doser mellan 0,05 och 2 mikrogram per kilogram kroppsvikt.

Analgesi under den omedelbara postoperativa perioden

Under denna period rekommenderar specialister inte användning av oral administrering. Remifentanil administrerar man som kontinuerlig intravenös infusion, som i andra situationer, med ett dosintervall mellan 0,025 och 0,2 mikrogram per kilogram kroppsvikt och minut.

Specialister kan administrera remifentanil på tre olika sätt när man använder det i denna situation:

  • Med en engångsdos intravenöst över 90 sekunder vid en dos på 1 mikrogram per kilogram kroppsvikt.
  • Genom kontinuerlig intravenös infusion, påbörjas 5 minuter före administrering av lokalbedövningen med en dos av 0,1 mikrogram per kilogram kroppsvikt och minut.
  • Genom kontinuerlig intravenös infusion efter administrering av lokalbedövningsmedlet i en dos av 0,05 mikrogram per kilogram kroppsvikt och minut med ett intervall på 0,025 till 0,2 mikrogram per kilogram kroppsvikt och minut.

Användning av en opioid som remifentanil vid kranskärlsoperationer

En kranskärlsoperation, eller koronar bypass, ofta förkortad CABG, är en teknik som specialister använder för att förbättra cirkulationen av artärer och andra blodkärl när ateromplack har utvecklats.

Under denna intervention kan man administrera remifentanil i syfte att inducera analgesi i en dos av 1 mikrogram per kilogram kroppsvikt och minut. Läkare använder också detta läkemedel som underhåll genom intravenös infusion. Dess dos är lika med induktionsdosen, men varierar från 0,125 till 4 mikrogram per kilogram kroppsvikt och minut.

Dessutom, under underhåll av analgesi, kan läkare kompletterande doser på 0,5 till 1 mikrogram per kilogram kroppsvikt.

Till sist, låt oss prata om den postoperativa perioden på ICU. I detta fall administrerar läkare remifentanil som en intravenös infusion i en dos av 1 mikrogram per kilogram kroppsvikt och minut med ett dosintervall på 0,05 till 1 mikrogram per kilogram kroppsvikt och minut.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Kan man behandla hallux valgus utan kirurgi?

Försiktighetsåtgärder vid användning av en opioid som remifentanil

Vårdpersonal som arbetar.

Vid användningen av detta läkemedel bör läkare vidta en rad försiktighetsåtgärder, som följande:

  • Hos patienter som uppvisar spontan andning får man inte administrera remifentanil.
  • Läkare bör vara försiktiga när de administrerar det till sjukligt överviktiga patienter.
  • Detta läkemedel har negativa effekter som påverkar cirkulationssystemet, varför försvagade patienter kan uppleva ett flertal problem. Läkare bör vidta särskilda försiktighetsåtgärder med dessa typer av patienter.
  • Specialister rekommenderar att man administrerar andra smärtstillande läkemedel en timme innan man avbryter behandlingen med remifentanil .

Remifentanil, en användbar opioid

Man använder remifentanil på sjukhus för att framkalla, bibehålla och kontrollera anestesi för att minska smärta, vilket är viktigt vid många typer av operationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • González Cárdenas, V. H., González, F. D. M., Barajas, W. J. G., Cardona, A. M., Rosero, B. R., & Manrique, Á. J. (2014). Remifentanil vs. epidural analgesia for the management of acute pain associated with labour. Systematic review and meta-analysis. Colombian Journal of Anesthesiology. https://doi.org/10.1016/j.rcae.2014.06.001
  • Tafur, L. A., & Lema, E. (2010). Anestesia total intravenosa. Revista Colombiana de Anestesiología. https://doi.org/10.1016/s0120-3347(10)82005-2
  • Partida Figuerola, C., Rodríguez Pérez, A., Gil Bedia, F., Mena Hernández, C., Hussein González, Z., & Ojeda Betancor, N. (2003). Hiperalgesia postoperatoria. Actualizaciones En Anestesiologia y Reanimacion.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.