Recept på naturliga munsköljmedel
Munsköljmedel finns i många olika varianter i butiker och på apotek. Dock går det minst lika bra att göra ett eget munsköljmedel hemma, på naturliga ingredienser.
Dålig andedräkt är ett oralt hälsoproblem som kan vara ett tecken på infektion, tand- eller tandköttssjukdom liksom problem i matsmältningssystemet.
Men i några fall kan källan spåras till tungan, som är en fundamental del av munnen och som inleder de första stegen i matsmältningsprocessen. Det är också en plats där bakterier lätt ansamlas.
Bakterietillväxt på tungan kan leda till kroniskt dålig andedräkt och andra orala problem. Av denna anledning är det mycket viktigt att upprätthålla god munhygien och använda desinfektionsmedel i tillägg till normal daglig tandborstning.
Fortsätt läsa för att upptäcka några recept på naturliga munsköljmedel.
Vilket är det bästa sättet att desinficera tungan?
För en renare mun och en tunga fri från bakterier behöver du följande:
- En ren tandborste
- Tandkräm
- En tungskrapa
- Munvatten
Instruktioner
- Kläm ut tandkräm på tandborsten och börja borsta tungan framifrån och bakåt. Skölj med varmt vatten.
- Använd tungskrapan för att avlägsna eventuella kvarvarande vita avlagringar. Det rätta sättet att göra det är att skrapa över tungan framifrån och bakåt med ett lätt tryck.
- Som avslutning sköljer du munnen med ett antibakteriellt munvatten i en till två minuter.
Munvattnet tar bort eventuella bakterier som finns kvar efter de två föregående stegen.
Du hittar ett brett urval av munsköljmedel i butikerna, men det går minst lika bra att använda naturliga ingredienser för att göra ditt eget hemma.
Recept på naturliga munsköljmedel
1. Bikarbonat
Bikarbonat är mycket effektivt att använda för att sköta munhygienen. Det desinficerar munnen och neutraliserar dålig lukt.
Ingredienser
- 2 dl vatten
- 1 tsk bikarbonat
- 3 droppar eterisk myntaolja
Gör så här
Kombinera alla ingredienser i en glasflaska och skaka ordentligt. Skölj med vätskan i munnen en stund och spotta sedan ut den.
2. Äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger har en naturlig, desinficerande verkan som bidrar till att bekämpa olika typer av mikroorganismer. Det rengör munnen och tar bort lukter som orsakar dålig andedräkt.
Ingredienser
- 2 dl vatten
- 2 msk äppelcidervinäger
Gör så här
Blanda ingredienserna i en flaska och skölj med blandningen efter tandborstning.
3. Persilja och kryddnejlika
En infusion på persilja i kombination med kryddnejlika kan neutralisera dålig andedräkt och bakterier i munnen.
Ingredienser
- 1 dl vatten
- 1 persiljekvist
- 3 hela kryddnejlikor
Gör så här
Koka persiljekvisten och de hela kryddnejlikorna i vattnet. Låt svalna, sila och använd sedan vätskan som munsköljmedel.
4. Väteperoxid
Detta munsköljmedel desinficerar munnen och har en blekningseffekt som bidrar till att avlägsna gula fläckar från tänderna.
Ingredienser
- 1 del väteperoxid
- 3 delar vatten
Gör så här
Blanda allt och använd som det sista steget i din munhygiensrutin.
5. Mynta
Mynta besitter antibakteriella och desinficerande egenskaper som bidrar till att bromsa tillväxten av bakterier i munnen. Det bästa är att dess uppfriskande doft fräschar upp munnen och får den att lukta gott.
Ingredienser
- 5 myntablad
- 1 dl vatten
Gör så här
Bered en infusion med myntablad och vatten, låt svalna och använd sedan den resulterande vätskan för att skölja munnen efter att du har borstat tänderna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ren, W., Xun, Z., Wang, Z., Zhang, Q., Liu, X., Zheng, H., … Chen, F. (2016). Tongue Coating and the Salivary Microbial Communities Vary in Children with Halitosis. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/srep24481
- Cortelli, J. R., Dourado, M., Barbosa, S., & Westphal, M. A. (2008). Halitosis: a review of associated factors and therapeutic approach. Brazilian Oral Research. https://doi.org/10.1590/S1806-83242008000500007
- Tangerman, A. (2002). Halitosis in medicine: a review. Int Dent J. https://doi.org/10.1002/j.1875-595X.2002.tb00925.x