Recept för att göra en utsökt brylépudding

En utsökt brylépudding är alltid perfekt som dessert efter middagen. Idag kan du lära dig att göra en snabb och enkel variant.
Recept för att göra en utsökt brylépudding

Skriven av Jose Popoff

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alla älskar utsökt brylépudding. Det finns så många olika recept att man skulle kunna lära sig ett om dagen i flera månader. Den intensiva smaken och krämiga konsistensen är en inbjudan till njutning. Du kommer säkert inte kunna hindra dig själv från att tillaga detta recept.

En av de mest aptitliga typerna av brylépudding görs med ägg, precis som den vi ska tala om idag. Denna brylépudding kommer ursprungligen från Spanien, men har gjorts i många olika varianter i olika länder. I Argentina tillsätter man till exempel dulce de leche för att göra den ännu mer oemotståndlig.

Hälsofördelar med hemgjord brylépudding

Den första fördelen du kommer upptäcka hos denna utsökta dessert är att den innehåller järn. Denna dessert består till stor del av detta ämne, vilket är viktigt för din ämnesomsättning, för att reglera energinivåerna samt för korrekt cellfunktion.

Järn är ett viktigt mineral för din sköldkörtel, som har hand om att bearbeta dina cellers kolesterolSom näringsämne hjälper det även till att stärka håret, huden och naglarna. 

Brylépudding är ett livsmedel som innehåller mycket socker, men dess protein och mineraler gör det till ett livsmedel med många hälsofördelar. Om du vill äta en utsökt och nyttig dessert är detta faktiskt ett av de bästa alternativen.

Det är en god idé att göra den med lättmjölk för att minska mängden fettSocker ger dig kolhydrater, vilket är viktigt, speciellt om du har en stressig rutin eller om du ägnar dig åt fysiska aktiviteter som kräver energi. Det är bättre att inte använda raffinerat socker.

Denna dessert innehåller även andra mineraler, såsom kalcium, som är viktigt för att stärka benen.

Färdig brylépudding

Ingredienser för hemgjord brylépudding

Detta recept kommer ta dig lite över en timme att tillreda, men det är väldigt enkelt. Det är en perfekt dessert att överraska familjen med efter lunch eller middag.

 • 1 liter mjölk
 • 8 ägg
 • 2 dl brunt socker
 • Vaniljextrakt efter smak
 • Bränt socker (socker + vatten)

Tillredning

 1. Koka upp mjölken med det bruna sockret. Rör om då och då så att sockret löses upp helt och hållet.
 2. Ställ blandningen åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
 3. Knäck de åtta äggen i en skål och vispa dem. Tillsätt dropparna av vaniljextrakt efter smak.
 4. När det har bra konsistens tillsätter du mjölk- och sockerblandningen, varpå du vispar ordentligt. Sila när blandningen är klar.
 5. Täck botten och sidorna av en form med det brända sockret, som kan göras genom att värma upp socker och vatten. Häll blandningen i formen och placera i ett vattenbad i ugnen.
 6. Grädda i 50-55 minuter. För att se huruvida den är klar kan du föra in en tandpetare eller potatissticka. Om den är ren när du tar ut den så är din brylépudding klar.
 7. Låt svalna och ta ut den ur formen.

Det finns olika sätt att servera brylépudding. Du kan lägga till trådar av kola för att ge den en söt smak, eller servera med dulce de leche eller vispgrädde.

Dulce de leche

Några rekommendationer

Som vi nämnde tidigare finns det många varianter av brylépudding. Den vi delat med oss av idag kan även bli en dulce de leche-pudding om du tillsätter dulce de leche till mjölk och ägg. Näringsmässigt skulle du tillföra några gram fett, men den blir verkligen utsökt. I gengäld behöver man inte tillsätta något socker.

Den vanligaste smaken för dem alla är vanilj, och är den förmodligen enklaste varianten att göra. Om du verkligen vill göra en autentisk brylépudding med vanilj är det dock bäst att använda vaniljstång snarare än vaniljextrakt.

Prova denna utsökta, enkla dessert och överraska familj och vänner. Om du gillar detta recept har vi många fler du kan ta en titt på.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.