7 livsmedel som hjälper dig att producera enzymet CoQ10

CoQ10 är en antioxidant som hjälper till att motverka åldrande. Lär dig mer om denna viktiga antioxidant och hur man ser till att kroppen får tillräckligt.
7 livsmedel som hjälper dig att producera enzymet CoQ10

Senaste uppdateringen: 04 februari, 2019

Du kanske har hört folk prata om det så kallade ungdomsenzymet CoQ10, eller Koenzym Q10. Det är en antioxidant som naturligt finns i var och en av din kropps celler.

Enzymet skyddar dig från fria radikaler och skyddar mot externa agenter som orsakar oxidativ skada. Det underlättar också för cellerna att skapa energi. Det ökar i sin tur resistansen, styrkan och fastheten i många av dina muskler.

En större koncentration av CoQ10 i din kropp gör att du bättre kan motverka åldrande.

Faktum är att alla anti-rynkkrämer har det som en av sina ingredienser.

Innan du använder dessa externa behandlingar finns det något ännu bättre för dig. Vi vill att din kropp ska producera detta enzym naturligt.

Idag kommer vi därför att titta på 7 livsmedel som kan hjälpa dig med det.

Lax

lax

Fisk som är rik på fettsyror som omega 3 och omega 6 är viktiga för att producera CoQ10.

Bland dem hittar vi först och främst lax.

I Japan har befolkningen oftast en bra nivå av denna antioxidant. Anledningen till det är att de inkluderar både färsk och rå fisk i sin kost.

Att äta rå fisk är såklart inte alltid bra. Så tänk på att äta färsk lax, makrill eller sardiner bara tre till fyra gånger per vecka.

Kyckling

Kött är oftast väldigt rikt på CoQ10.

Rött kött är dock inte speciellt bra eftersom det har mycket fett. Fettet är giftigt och ökar dina kolesterol- och triglyceridnivåer. Så använd dig av kyckling istället.

Kycklingben är en väldigt bra källa till CoQ10.

Kombinera sedan det med annan hälsosam mat för en balanserad kost. En bra idé är att äta det med morotssås.

Undvik bara att tillaga kycklingen med för mycket olja.

Jordnötter

nötter

CoQ10 kommer inte bara från djur; jordnötter är ett exempel på en vegetabilisk källa.

Jordnötter, precis som druvor, har också mycket resveratrol – en väldigt hälsosam antioxidant.

Om vi därför äter en bra mängd har det flera effekter. Det reglerar blodflödet och tar hand om våra musklers fasthet. Det gör att vi kan motverka tidens gång.

Broccoli

CoQ10 finns även i broccoli.

Att äta det regelbundet har visat sig motverka flera sjukdomar, som hjärtsjukdomar och blodfläckar. Det beror på att det innehåller mycket antioxidanter, som CoQ10.

Det är viktigt att komma ihåg att enzymet bara finns i färsk mat.

Om maten har frusits ner eller konserverats försvinner enzymet.

Apelsin- och jordgubbsjuice

Frukter har oftast inte CoQ10. De enda frukterna som kan hjälpa är apelsiner och jordgubbar.

Det är därför en bra idé att dricka juicer på dessa frukter färska så ofta som möjligt.

Söta inte: om du sötar får du färre näringsämnen. Det inkluderar socker, honung och till och med stevia.

Spenat

blad

Spenat är väldigt rikt på CoQ10.

Det är en fantastisk grönsak som du borde äta så ofta du kan; i det här fallet är de bäst råa.

Spenat är rikt på vitaminer, fibrer och mineraler. Det har även fytonäringsämnen som betakaroten och lutein. Alla dessa skyddar från cellskador.

Om du vill ta vara på din hudton, motverka rynkor och få tillbaka ditt ansiktes lyser så tveka inte – ät spenat!

Tofu med CoQ10

tofu

Tofu är ett 100% vegetabiliskt protein gjort på sojabönor.

Använd det i dina sallader och soppor. Det är bra att äta för den höga nivån av CoQ10 och kalcium som skyddar dina ben. Det skyddar också dina muskler och din kropp i allmänhet.

Tofu har lika mycket protein som kött och är fullt av B-vitaminer. Det täcker en stor del av vad våra celler behöver. Det hjälper dem även att motverka tidens gång.

När vi åldras förlorar vi gradvis CoQ10. Det är därför viktigt att täcka dessa förluster med maten vi har listat idag. Det kommer att vara till stor hjälp!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García Triana, B. E., Saldaña Bernabeu, A., & Saldaña García, L. (2013). El estrés oxidativo y los antioxidantes en la prevención del cáncer. Revista Habanera de Ciencias Médicas12(2), 187-196.
  • Mataix Albert, B. (2005). Efecto de los ácidos grasos de la dieta y la suplementación con coenzima Q10 sobre el estrés oxidativo cerebral durante el envejecimiento.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.