Ouppklarade affärer lurar runt hörnet

För att kunna gå framåt måste du lära dig att reda ut ouppklarade affärer. Det är det enda sättet att sätta siktet på nuet och framtiden.
Ouppklarade affärer lurar runt hörnet

Senaste uppdateringen: 06 april, 2019

Om du har ouppklarade affärer med någon kommer du behöva finna dig med personen tills du reder ut det. Det vill säga tills du kapar banden och släpper taget om missförstånden, tyngderna och sorgerna. På ett eller annat sätt har vi alla något som inte gick vägen. En förfluten händelse är som en avlägsen flamma. Den för med sig en minnesbild, ett ord eller något annat.

Psykoanalys menar att folk vanligtvis “begraver” traumatiska eller obehagliga händelser. Det är dock långt ifrån att låsa in det i det mörkaste hörnet av sinnet. Vårt förflutna kan höja sig likt rök ur en skorsten; det är som vatten som flödar över i badkaret. Det påverkar nuet på ett sätt som vi inte ens kan se.

Det är inte lätt. Sakerna du lämnar olösta förföljer dig. De påverkar därför din personlighet och dina känslor.

Det kan vara ett kärleksfullt förhållande som avslutades utan ett farväl eller ens en förklaring. Det kan vara komplexa band med folk du känner. Eller så kan det också vara vänner du släppte taget om. Alla dessa band kan påverkas av osagda ord eller situationer du flydde från på grund av rädsla eller obeslutsamhet.

Hur man accepterar det förflutna och lever utan ouppklarade affärer

Ouppklarade affärer är som en barriär i ditt livs väg. Det är ett av de vanligaste psykologiska problemen och får oss att fokusera på sorg, bitterhet och till och med nostalgi i viss mån. Nu ska vi berätta varför du borde konfrontera dessa väldigt vanliga situationer.

För mycket bagage: Lär dig att lätta bördan

kvinna med röd klänning i rött rum

Vi skulle kunna säga att det enda du behöver är ett samtal eller ett besök – att träffa personen och prata. Men vi vet att det inte alltid är möjligt. Det finns vissa vi inte kan träffa längre (det kan vara för att de åsamkat oss för mycket smärta). Det är heller inte alltid lätt att ta kontakt med de som sårat oss eller som vi svikit.

Vad borde man då göra? Det första steget är vetskapen att alla ouppklarade affärer bearbetas på den viktigaste platsen först: inuti oss själva. Uppnå balans i ditt sinne och också dina känslor för att bli av med vikten av ouppklarade affärer.

Gör dig av med bagaget

För att bli av med ditt bagage kan du säga dessa fraser för att främja inre uppvaknande och få nya perspektiv.

  • Jag är inte personen som sårade mig. Jag är mycket mer än mina sår och misslyckanden.
  • Det förflutna ska inte göra mig till en slav i nuet.
  • Om jag begick fel igår måste jag lära mig av dem för att ha ett lönande nu.
  • Ouppklarade affärer måste avslutas en gång för alla. De måste bli uppklarade affärer så att det som är här och nu kan ge mig bättre möjligheter.

Hur man bäst accepterar det förflutna för att leva i nuet

kvinna med blomma i handen

Som vi sade borde ouppklarade affärer först lösas inom dig. Bara när du blivit av med din ilska kan du komma personen närmare så att ni kan ha en sista konversation för att kapa banden och släppa taget.

Bara när du är lugn inombords kommer du märka att dina ouppklarade affärer inte är så viktiga som du trodde, eftersom det viktigaste är nuet.

Livet är rörelse

Som Mihály Csíkszentmihályi förklarar i sin vätsketeori är livet rörelse. Det betyder att man ska låta sig själv svepas iväg av ett sinne som är kapabelt att sammankoppla med vardagliga aktiviteter. Det låter dig därför uppskatta vad som är viktigt: det som är här och nu.

Igår var ouppklarade affärer en del av det förflutna, och det var också något du lärde dig av. Du lärde dig att vara visare i nuet och fortsätta på ett moget sätt.

Tro på framtiden

Ditt förflutna var inte lätt, men nuet kan summeras med två ord: övervinnande och mod. Nu borde din framtid vara en reflektion av ett vackert ord: hopp. Släpp saker du inte kan fixa eller som redan gått förlorade. Fokusera istället all din energi och självsäkerhet på vad som komma skall.

händer som räcker efter en fjäri

Kraften att förändra saker finns inom dig

Du är ditt livs arkitekt; du är den enda och också bästa hjälten i din berättelse. Låt inte dig själv vara en slav under någon som sårat dig. Låt dig inte vara morgondagens slav. Lyft därför upp dig själv för att ingjuta styrka, optimism och värdighet i ditt nu för att bli lyckligare.

Du har kraften att uppnå det.

Bilder från Pierre Mornet


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.