Om du slutat bry dig, lär dig att gå vidare

Efter att en person slutat bry sig är det lönlöst att försöka hålla kvar dem. Det leder endast till mer smärta och lidande. Vi måste vara modiga och tillkalla modet att gå vidare.
Om du slutat bry dig, lär dig att gå vidare

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ibland kommer vi till insikten att vissa människor inte är rätt för oss. Denna uppenbarelse kommer ofta när man inte längre bryr sig om personen man är med, eller vice versa. Det är en viktig och smärtsam uppoffring – ett svårt beslut du kan bära med dig på vägen mot bitterhet om du inte är försiktig. Men om du slutat bry dig, vad är då syftet med att försöka hålla kvar vid något som inte längre är rätt för dig?

Inse ditt värde, vänd dig om och blicka aldrig tillbaka.

Jag är inte längre viktig för dem, hur går jag vidare?

När du släpper taget om att vilja vara viktig för någon kan du hamna i “panikläge”, och stressen samt ångesten kan verka överväldigande.

Men allt handlar om att hålla sig lugn och försöka se på situationen från ett annat perspektiv.

När-du-slutat-bry-dig

Det finns tusentals andra som går igenom samma situation som du. När du inser det verkar dina problem plötsligt inte lika stora.

Anledningen till att det får dig att må dåligt beror på de känslor du faktiskt fortfarande har för personen du inte längre bryr dig om.

Även om du inte känner som förut är det självklart att en av er, om inte båda, ändå kommer att känna sig sårade när relationen tar slut.

Men att acceptera saker för vad de är är det bästa du kan göra eftersom det är mycket värre att hålla kvar vid någon efter att du slutat bry dig.

Det inträffar ofta i romantiska förhållanden där en av de involverade parterna blir sviken eller får sitt hjärta krossat. Rädslan för att vara ensam eller vara utan personen som varit en så stor del av livet leder till stor oro.

Slutat bry dig: Tecken på känslomässig bortkoppling

När du är i ett förhållande kanske du tänker att om du någon gång i framtiden skulle sluta bry dig om denna speciella person skulle du märka det, men det är inte alltid så.

Ibland är den känslomässiga bortkopplingen inte fysisk.

Liggande-par

Därför är det viktigt att vara medveten om tecknen nedan, för att ge dig ledtrådar till huruvida din partner håller på att ta känslomässigt avstånd från dig.

På så sätt vet du åtminstone och blir inte tagen på sängen:

  • Du är inte längre en prioritet för personen. Kanske matchar era intressen och mål inte längre varandra.
  • Du börjar känna dig ensam och övergiven eftersom din partner inte längre bryr sig om dina behov.
  • Du är den enda som anstränger dig i förhållandet. Partnern är bara dedikerad till att ta emot. Din partner har inte dina åsikter och idéer i åtanke. Partnern börjar ta beslut utan er båda i åtanke, bara för egen vinning.
  • Din partner kan börja förödmjuka, kritisera eller ta avstånd från dig utan uppenbar anledning. Förhållandet förändras plötsligt – det är nu en krigszon.

Även om du försökt kämpa emot har du slutat bry dig om personen du en gång älskade. Men nu gör personen ditt liv omöjligt och ger dig skuldkänslor.

De vill inte att du lämnar dem och de vill heller inte lämna dig. Det blir en väldigt förvirrande, komplicerad och smärtsam situation.

Att säga farväl, av respekt för dig själv

När du befinner dig i en sådan situation är det smärtsamt men viktigt att släppa taget om personen. Inse ditt värde och ge inte efter.

Liftande-kvinna

Det är inte ditt fel att du har slutat bry dig. Att ha tillräckligt med mod för att erkänna att du inte längre känner en känslomässig koppling till din partner gör dig heller inte till en dålig person.

Samla allt ditt mod och lämna personen bakom dig. Det kommer att vara ett av de bästa beslut du någonsin tagit.

Det kommer inte att vara första gången i livet du måste lämna något viktigt, du måste inse att människor kommer och går.

Om du har slutat bry dig om någon ska du inte åsamka dig själv mer skada genom att försöka fixa banden som redan brustit. Det är värdelöst att försöka fixa saker och ting. Om du har slutat bry dig, lär dig att gå vidare.

Det är dags att du samlar din stolthet och påbörjar en ny resa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barrett, L. F., Lane, R. D., Sechrest, L. & Schwartz, G. E. (2000). Sex differences in emotional awareness. Personality and Social Psychology Bulletin, 26, 1027-1035. doi:10.1177/01461672002611001
  • Guzmán-González, Mónica; Carrasco, Natalia; Figueroa, Paulina; Trabucco, Caterina, & Vilca, Daniela. (2016). Estilos de Apego y Dificultades de Regulación Emocional en Estudiantes UniversitariosAttachment Styles and Emotional Regulation Difficulties Among University Students. Psykhe (Santiago), 25(1), 1-13
  • Haeussler, Isabel y Milicic, Neva. (1995). Confiar en uno mismo. Programa de desarrollo de la autoestima. Santiago: Dolmen.
  • Kerr, S. L, Melley, A. M., Travea, L. & Pole, M. (2003). The relationship of emotional expression and experience to adult attachment style. Individual Differences Research, 1, 108-123.
  • Naranjo Pereira, María Luisa (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas en Educación”. vol. 7, núm. 3, septiembre-diciembre, p. 0.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.