Olyckor och första hjälpen för äldre

Att känna till olika åtgärder för att ge första hjälpen för äldre vuxna är väsentligt för att kunna agera i händelse av en olycka.
Olyckor och första hjälpen för äldre

Senaste uppdateringen: 19 september, 2022

Första hjälpen för äldre vuxna lägger extra tonvikt på att hantera fall, brännskador, hjärt- och kärlproblem eller andra vanliga olyckor för denna åldersgrupp. Vi kommer att ta upp de viktigaste åtgärderna i den här artikeln.

Att känna till olika åtgärder för att ge första hjälpen för äldre vuxna är väsentligt för att kunna agera i händelse av en olycka. I utvecklade länder är medellivslängden mycket hög – så pass att en stor del av befolkningen är över 70 eller 80 år.

Problemet med detta är att vi när vi åldras blir mer sårbara för skador. Därför kan en skada som hos unga inte nödvändigtvis skulle vara en risk visa sig vara livshotande hos äldre vuxna.

Första hjälpen för äldre vuxna är särskilt viktigt när det gäller dem som tar hand om en äldre familjemedlem eller som arbetar med dem. I den här artikeln förklarar vi hur man agerar på bästa sätt i varje situation.

Vilka olyckor kräver första hjälpen för äldre vuxna?

Äldre personer lider inte sällan av rörelseproblem och kan vara känsligare och mer sårbara för vissa händelser. Anledningen är att förekomsten av samtidiga sjukdomar ökar. Till exempel osteoporos, arteriell hypertoni och demens.

Dessa olika hälsotillstånd efter en viss ålder gör det än mer nödvändigt att överväga hur man utför första hjälpen för äldre. Äldre kan vara mer benägna att bli förvirrade, rädda eller ha problem med syn och hörsel. Därför skiljer sig åtgärderna från de för yngre.

Som en artikel från First Aid for Life förklarar är de allra flesta olyckor som äldre drabbas av olika former av fall. Det värsta är att nästan 75 % av dem leder till skador på armar och ben eller axlar.

Som en publikation från Know What To Do uppger är fall ofta relaterade till synförlust eller balansproblem. Samtidigt är det viktigt att notera att sådan instabilitet kan vara en konsekvens av vissa mediciner.

Ett annat tillstånd att vara medveten om hos äldre vuxna är blödningar. Det är mycket vanligt att man som äldre tar antikoagulantia för att behandla hjärt- och kärlsjukdomar. Detta leder till en högre risk för blödning vid eventuell skada.

En gammal man som har fallit på golvet.
Fall är mycket vanligt förekommande hos äldre och beror på en mängd riskfaktorer.

Andra vanliga olyckor

Kardiovaskulära problem är en annan av de viktigaste frågorna att ta hänsyn till hos äldre. Till exempel finns det en högre risk att få av en hjärtattack eller stroke.

Första hjälpen hos äldre vuxna bör också fokusera på att behandla konsekvenserna av diabetes, läkemedelsförgiftning eller anfall. Det är också viktigt att ha risken för uttorkning eller extrema temperaturförändringar i åtanke.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Har modern medicin verkligen ökat den förväntade livslängden?

Första hjälpen för äldre vuxna för olika typer av olyckor

Beroende på olyckan bör första hjälpen för äldre utföras på olika sätt. Det är viktigt att veta hur man ska agera i varje enskilt fall för att försöka minska risken för komplikationer. Vi går igenom de vanligaste situationerna.

1. Första hjälpen för äldre efter ett fall

Det första man bör göra när det gäller första hjälpen för äldre, oavsett situation, är att tillkalla hjälp. När någon faller, försök att lugna dem och flytta dem långsamt. Om det om personen upplever stor smärta i något område, har en synlig skada eller oförmåga att röra sig, undvik att röra på den kroppsdelen.

Om det är möjligt att göra det utan smärta, hjälp personen att resa sig upp. För att göra detta bör du placera personen på alla fyra för mer stabilitet. Hjälp sedan honom eller henne att lyfta armbågarna från golvet.

I de fall då fallet har orsakat medvetslöshet, blödning eller kräkningar ska du uppsöka akutvård. Samma sak om det finns andningssvårigheter eller misstanke om brutna ben.

2. Hur man agerar vid en trafikolycka

Tyvärr är det inte ovanligt att äldre blir påkörda av en bil eller är inblandade i andra typer av trafikolyckor. I dessa fall bör första hjälpen för äldre vuxna följa en strategi för att skydda, varna och hjälpa den skadade personen.

Därför är det första du ska göra att ta bort eller skydda personen från trafiken. Meddela sedan omedelbart räddningstjänsten. När detta är gjort, gör allt för att hålla luftvägarna fria och stoppa eventuell blödning.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Första hjälpen vid oavsiktlig amputation av ett finger

3. Första hjälpen för äldre som har blivit förgiftade

Förgiftning hos äldre vuxna kan bero på flera orsaker. Som i alla åldrar kan det vara ett självmordsförsök och det är ett alternativ du måste överväga. Det är dock vanligare att det beror på ett misstag när det kommer till att ta mediciner och läkemedel.

När du stöter på ett fall av förgiftning måste du ta reda på vad som orsakat det. Om du identifierar det är det bästa du kan göra att kommunicera det till räddningstjänsten så att de ger exakta riktlinjer för hur du ska agera.

Framkalla inte kräkningar och ge inte någon annan vätska eller medicin. Om förgiftningen är orsakad av en gas, som koldioxid eller färgångor, försök att föra bort personen till ett område med ren och frisk luft.

4. Hur man agerar vid kvävning

Kvävning kan uppstå i alla åldrar. Första hjälpen för äldre vuxna som håller på att kvävas skiljer sig inte mycket från andra åldrar. Om det inte finns någon respiratorisk kompromiss bör man uppmuntra personen att hosta och försöka lugna ner honom eller henne så mycket som möjligt.

Om andningssvårigheter uppstår, ring räddningstjänsten och påbörja Heimlich-manövern för att ta bort det som hindrar luftvägarna. Vad du aldrig bör göra är att försöka ta bort föremålet eller maten med händerna eller genom att slå personen på bröstet.

Grundläggande första hjälpen-låda

För att utföra första hjälpen på äldre vuxna är det viktigt att ha en bra första hjälpen-låda hemma. Helst borde alla familjer ha ett sådant här kit, men det är ännu viktigare om det finns en äldre person i huset. Det bör innehålla flera viktiga föremål.

Specifikt bör denna låda innehålla gasväv, sax, bandage och pincett. Dessutom är det också viktigt att ha tejp, antiseptiska handdukar och handsprit. Det är också bra att ha kalla kompresser i frysen samt en febertermometer.

Av samma anledning bör det också finnas en rad allmänna basläkemedel hemma. Till exempel antiinflammatoriska medel, smärtstillande medel, febernedsättande och till och med antiseptisk kräm. Sortimentet kan variera beroende på hälsotillstånden för de boende i hushållet.

Till exempel, om personen är en diabetiker som behandlas med insulin, kommer extra doser att vara nödvändiga. En blodtrycksmätare eller blodsockerläsare är också rekommenderade.

Ett förstahjälpen kit.
En första hjälpen-låda bör finnas i varje hem, särskilt om en äldre vuxen är närvarande.

Det är viktigt att agera beslutsamt och snabbt

Vad vi måste tänka på är att kunskap om de grundläggande första hjälpen-åtgärderna för äldre vuxna kan förhindra många komplikationer och till och med rädda deras liv. Vi måste försöka vara väldigt tydliga med hur vi ska agera i varje situation.

Helst bör varje vårdgivare vara medveten om riskerna med den person som är under dennas vård. Beroende på vilka sjukdomar som finns kommer sannolikheten att vara större att drabbas av vissa typer av olyckor eller andra.

Man rekommenderar därför att familjemedlemmar blir involverade i sina nära och käras sjukdomar och verkligen förstår riskerna. Om de vidtar åtgärder snabbt och effektivt, är det sannolikheten mindre för allvarliga eller irreversibla skador.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.