Oljefläckar på kläderna? Så får du bort dem!

Kämpar du med att få bort oljefläckar på kläderna? Prova dessa effektiva naturmedel!
Oljefläckar på kläderna? Så får du bort dem!

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att få bort oljefläckar på kläderna kan vara svårt. Även om det finns kemiska fläckborttagningsprodukter som gör uppgiften enklare, är det bättre att söka mindre aggressiva alternativ som är skonsammare mot kläderna.

Vad som orsakar så stora problem med oljor är att de lätt tränger in tyget och är motståndskraftiga mot vanliga tvättmedelsprodukter. Det är därför du behöver ta till andra medel för att helt få bort denna typ av fläckar.

Lyckligtvis finns det gamla husmorsknep som är mer gröna och skonsammare mot naturen för att ta bort oljefläckar. Så vilka är de, och vilka är de mest effektiva? Det är det vi ska gå igenom i denna artikel!

Oljefläckar på kläderna

Husmorsknep för att få bort oljefläckar på kläderna

Oljefläckar på kläderna är en av de stora huvudvärkarna när man ska tvätta kläder. Ibland räcker det med en normal maskintvätt, men vissa gånger kan det vara en ren utmaning.

Denna typ av fläckar är vanliga om man stått och lagat mat i köket eller när man råkat spilla någonting när man ätit. De är också vanliga för dem som jobbar med oljor och smörjmedel, som mekaniker.

Ett av de bästa tricksen för att lyckas få bort oljefläckar är att behandla dem så snabbt som möjligt så att fettet inte hinner absorberas in i tyget. Men ibland har man inte möjlighet till detta. Så vad kan man då göra?

1. Applicera salt

Salt tar bort oljefläckar på kläderna

När lena tygmaterial som mocka blir fläckade med olja, är det bästa tricket att strö salt över fläcken för att senare underlätta tvätt. Salt har en absorberande verkan vilket hindrar oljan från att tränga in i tyget.

Så här använder du salt

 • Gnid in en stor mängd salt på oljefläckarna och låt absorbera i två till tre timmar.
 • Skrubba sedan försiktigt med en borste och tvätta normalt.

2. Vitvinsvinäger

Använd vitvinsvinäger på oljefläckar på kläderna

Denna “kung” av gröna rengöringsmedel är en av de bästa ingredienserna man kan använda för få bort oljefläckar på kläderna. Tack vare de organiska syrorna bryter det ner fläckarna och har en mjukgörande effekt på kläderna.

Så här använder du vinäger

 • Häll lite vitvinsvinäger på fläcken och låt det absorberas i 30 minuter.
 • Skölj sedan med varmt vatten och vanlig tvål.

3. Majsmjöl

Majsmjöl funkar bra mot oljefläckar

Majsmjöl är en annan naturlig fläckborttagare som funkar bra mot oljefläckar på kläderna. Även om det inte alltid klarar av att helt få bort oljefläckarna, så mjukar det upp dem så att de är lättare att få bort i maskintvätten.

Så här använder du majsmjöl

 • Sprid ut majsmjöl över fläckarna och låt sitta på i några minuter.
 • Skrubba sedan med en borste och lägg plagget i tvättmaskinen.

4. Bikarbonat

Bikarbonat kan användas till mycket!

Bikarbonat är en mångsidig produkt som sedan antiken använts till många olika saker i hushållet. Eftersom det har en blekande effekt och en sammandragande verkan, är detta en bra produkt att använda mot tuffa oljefläckar som envist sitter kvar i kläderna.

Så här använder du bikarbonat

 • Strö bikarbonat över oljefläckarna och fördela det jämnt med en borste.
 • Låt det verka i 40 minuter och skölj sedan plagget.

5. Talk

Observera att vissa talkpulver innehåller kemikalier

Även om vissa talkprodukter inte rekommenderas på grund av deras kemiska komponenter, kan de flesta användas för att avlägsna fettfläckar. Eftersom talk har en absorberande effekt kan det hjälpa till att få bort oljefläckar på kläderna.

Så här använder du talk

 • Gnid in en stor mängd talk på det fläckade plagget och låt verka i tio minuter.
 • Skrubba sedan ordentligt med en borste och skölj.

6. Citronsaft

Detta är en annan av de bästa naturliga produkterna för att få bort oljefläckar på kläderna. Citronsyran i saften är en av de mest effektiva fettborttagningsmedlen som finns.

Så här använder du citronsaft

 • Pressa saften ur en färsk citron och gnugga in den i fläcken.
 • Låt sitta i tio minuter och blötlägg sedan plagget i varmt vatten.
 • Tillsätt tvättmedel och tvätta som vanligt.

Gör det enkelt för dig och använd dessa knep från och med nu. Du kommer snabbt märka hur effektiva dessa naturliga produkter är mot oljefläckar. Ta första bästa tips i listan och prova på det idag!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.