Okända användningsområden hos koriander

Bland de många mindre kända egenskaperna hos koriander är dess förmåga att lindra mensvärk. Den stärker också immunförsvaret, och eftersom den är rik på järn hjälper den till att bekämpa anemi.
Okända användningsområden hos koriander

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Koriander (Sativum coriandrum) är en ört som används flitigt i Europa, särskilt i sydost, och är känd för att ge maten en mycket distinkt smak. Den är också vanligt förekommande i kinesiska, indiska, latinamerikanska och turkiska rätter. Men förutom sina kulinariska egenskaper är den också bra för din hälsa. Ta reda på mer om koriander i dagens artikel och börja använda det oftare i dina rätter!

Denna aromatiska växt sätter en utsökt smak på kött, soppor och såser. Dess blad påminner om persiljans. Du kan också använda fröna som krydda.

Egenskaper hos koriander

Först av allt är det värt att nämna att koriander är rik på oljor som kan förbättra matsmältningssystemets funktion. Till exempel stimulerar den aptiten och lindrar irritation som vissa livsmedel kan orsaka. Förutom detta är den en växt med mycket vitaminer, särskilt vitamin A och K, men också B, C och E.

Som om inte det vore nog innehåller koriander en hel del andra näringsämnen och mineraler, som kalcium, kalium, magnesium och fosfor. Det bidrar till att avlägsna tungmetaller från kroppen genom att binda in dessa giftiga ämnen, vilket främjar deras eliminering via urin eller svett.

Korianderjuice

Om du har problem med dina luftvägar kan du prova att dricka ett te gjort på en näve korianderblad per 2 dl vatten. Detta avlägsnar slem från lungorna, struphuvudet och även näsan. Kvinnor som har svårt att producera bröstmjölk efter förlossningen (till exempel de som har genomgått kejsarsnitt) bör också dricka detta te.

Koriander är även bra för att lindra symtom på leversvikt, rena kroppen från bakterier och avlägsna LDL (det “onda” kolesterolet) från blodet. Växten innehåller sex olika typer av syror (i synnerhet askorbinsyra, mer känt som C-vitamin), så som du förstår ger den en hel del fördelar för din hälsa.

Fördelar med att konsumera koriander

Den minskar inflammation

Tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper minskar koriander inflammation orsakad av reumatism och artrit – två mycket smärtsamma och degenerativa sjukdomar. Dessutom är den ett utmärkt val för personer med njurproblem, från vätskeretention till njursten.

Inflammation i handen

Den sänker kolesterolet

Som vi redan har nämnt har denna ört också förmågan att sänka nivåerna av det onda kolesterolet i blodet. I sin tur bidrar detta till att eliminera ackumulerat fett från de inre väggarna i dina vener och artärer, vilket förebygger hjärtinfarkt.

Den behandlar diarré

Derivaten av koriander (till exempel eteriska oljor) använda för att främja matsmältningen. Detta i sin tur bidrar till att förbättra lever- och tarmfunktionerna. Koriander bör därför användas för att behandla diarré när den orsakas av svamp- eller mikrobiella problem. De färska bladen fungerar också bra som aperitif.

Den kan bota munsår

Om du har sår i munnen kan du dra nytta av lite koriander. Eftersom den är ett antiseptiskt medel med helande och antimikrobiella egenskaper kan den bota dessa orala besvär. Den är också ett bra botemedel mot dålig andedräkt eftersom den fräschar upp munnen.

Dålig andedräkt

Den bekämpar anemi

Detta beror på att koriander har en hög järnhalt. Den är perfekt för personer som lider av järnbrist. Det bästa sättet att konsumera den är i rå form i sallader eller te, eller hackad och tillsatt i soppor eller såser.

Den lindrar matsmältningsproblem

Denna ört kan stimulera aptiten, så den rekommenderas ofta till personer som återhämtar sig från sjukdom samt de som lider av anorexi. Den hjälper kroppen att utsöndra mer matsmältningsenzymer och juicer, vilket är bra för personer som lider av olika problem med matsmältningen.

Den stärker immunförsvaret

Eterisk olja av koriander är rik på antioxidanter och bidrar till att rena kroppen. De höga halterna av C-vitamin och järn stärker immunförsvaret, och det kan vara effektivt för att minska symtomen av herpesviruset eftersom det lindrar smärta.

Den bekämpar konjunktivit

Eftersom den är ett utmärkt desinfektionsmedel kan koriander användas för att bota många smittsamma sjukdomar, som konjunktivit i ögat. Den används även för att behandla makuladegeneration och andra stressfaktorer gällande din syn.

Den kan också användas för att behandla mindre ögonskador. Gör ett te på en näve blad i 2 dl kokande vatten. När det svalnat doppar du en bomullstuss i vätskan och baddar över ögat.

Rosa ögon

Den lindrar diabetessymtom

Personer med typ 2-diabetes kan tillsätta koriander till sina måltider för att stimulera produktionen av mer insulin och samtidigt minska blodsockernivåerna.

En kvinnas bästa vän

Korianderte är perfekt för att minska eller balansera hormonella förändringar relaterade till menstruationscykeln. Det har visat sig lindra mensvärk.

Den förbättrar funktionen hos viktiga organ och körtlar

Koriander hjälper till att förbättra hälsa och funktion hos levern, bukspottkörteln, lungorna och magen samt de endokrina körtlarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • S., B., P., K., M., K., & H., K. S. (2014). Coriander (Coriandrum sativum L.): Processing, nutritional and functional aspects. African Journal of Plant Science. https://doi.org/10.5897/AJPS2013.1118
  • Silva, F., & Domingues, F. C. (2017). Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.847818

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.