Nybliven mamma - så undviker du nybörjarmisstagen
Vad skrämmer nyblivna mödrar? Att vara mamma är en oförglömlig upplevelse. Graviditeten är ett stadium fullt av unika förnimmelser man aldrig upplevt förr . Om du är nybliven mamma har du förmodligen många frågor och rädslor som snurrar runt i huvudet.
Som förstagångsförälder är det lätt att man missat att tänka på vissa saker, hur mycket man än har förberett sig. Några av de vanliga frågorna som nyblivna mammor ställer sig själva är bland annat: “Hur vet jag om bebisen är hungrig?”, “När ska jag bada henne?” och “Hur ofta ska jag mata honom?”, frågor som kan vara källa till oro. Håll dig bara lugn och fortsätt läsa.
Om du är nybliven mamma ska du inte oroa dig så mycket. Detta är en lärorik period för dig och din familj. Det är när du provar på och ibland gör fel som du lär känna ditt barn .
Vad ska man undvika som nybliven mamma?
Det cirkulerar många myter kring moderskap. Dessa kan dock leda nyblivna mammor till att göra onödiga misstag som står i vägen för barnets och familjens anpassningsprocess.
Ett vanligt misstag är att på förväg bestämma ett amningsschema. Du bör vara medveten om att du måste amma din bebis när han eller hon ber om att bli matad. Det kan vara tröttsamt, men på så sätt kan du säkerställa att din bebis alltid är mätt och nöjd.
Spädbarn är mycket ömtåliga och känsliga för i stort sett allting. Ta i ditt barn med lätta tag och mjuka rörelser så att det inte börjar gråta. E tt nyfött barn behöver beskyddas. Dock bör du som nybliven mamma inte gå till överdrifter. Att linda in din bebis är någonting du bör u ndvika eftersom detta kan vara obekvämt för den. Det kan vara för trångt eller varmt.
Ibland är bebisen för kall och ibland för varm. Du kan lära dig se skillnaden enkelt genom att titta och känna på den. Är dess händer och fötter kalla eller lila, är den för kall och du bör täcka över den. Ser du att den svettas kring halsen och känns varm, är det bra att ta av några klädesplagg.
Låt oss nu kika närmare på de fyra misstagen.
1. Att lyssna på alla andras åsikter
Eftersom du är nybliven mamma, kommer alla att vilja finnas vid din sida. De vill njuta tillsammans med dig och försöka hjälpa dig. Att kunna räkna med sina vänner och familj under denna speciella tid i livet är ovärderligt. Det är verkligen viktigt att ha mycket sällskap. S tundtals kan det vara överväldigande, men det hör bara till .
“Ta aldrig av honom strumporna”, “Klipp håret när hon är tre månader gammal”, “Sterilisera allt.”
Alla vill överösa dig med goda råd, och det är bara av välmening. Men undvik att ägna alltför mycket uppmärksamhet åt allas åsikter. Låt dem inte påverka dig för mycket. Även om några av dem är sanna, är vissa det inte.
Om du upplever att du behöver hjälp, ta kontakt med en specialist. Det finns oändligt många tjänster, rådgivare och specialister som kan hjälpa dig, som till exempel en doula. Hitta sådana personer som kan hjälpa dig till meningsfulla insikter under denna mycket viktiga period i ditt liv.
2. Att inte lyssna på dina instinkter
Så fort din kropp blir medveten om att du har ett barn inuti dig utvecklar din hjärna sin egen moderliga intuition. Moderskapet gör att kvinnor går in i sitt renaste och mest naturliga tillstånd. Var därför inte rädd för att fatta beslut utan att andra håller med dig.
Om du instinktivt känner för att göra en viss sak, gör det. Det är troligtvis rätt.
3. Försumma din partner
Din nyfödda bebis är frukten av den kärlek du och din partner har för varandra. Ni måste båda två hålla gnistan mellan er levande, behandla varandra bra och lyssna på varandra. Din bebis kommer känna all denna kärlek och frid, och känna sig trygg.
När ni äntligen vänjer er vid att vara föräldrar och blir vana vid bebisens rutiner, planera dejter och gå ut tillsammans. Håll kärleken levande och se till att förhållandet baseras på respekt, tolerans och ärlighet.
4. Att inte låta pappan delta eller hjälpa till
De första dagarna av ditt barns liv kan definitivt vara påfrestande. Är du nybliven mamma kommer du att känna dig ännu mer stressad. Även om du kan räkna med stöd från din barnmorska, kom ihåg att det är din partner som känner dig bättre än någon annan. Han kommer också att vara upprymd och vilja utöva sin roll som pappa.
Ha tålamod om du upplever att du kan vissa saker bättre än honom. Ni är båda nyblivna föräldrar och ni kan dela lika på många av uppgifterna. Byt blöja tillsammans och låt honom vara med när du ammar . Dessa är minnesvärda stunder som du definitivt kommer le åt när du senare i livet tänker tillbaka på dem. Kom ihåg att påminna varandra hela tiden om att ni finns där för varandra.
Slutsatser
Som nybliven mamma behöver du ha mycket tålamod. Det bör vara som ett mantra. Lär dig nya saker varje dag och memorera saker som har fungerat bra. Dela med dig av detta till din partner, som gör likadant för dig. Undvik stressiga eller jobbiga situationer för att inte påverka din bebis humör.
Du bör också spendera lite ensam tid med dig själv och lite egen tid med din partner och dina vänner. Detta är också viktiga saker som gör dig lycklig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- AEPED. (n.d.). Recomendaciones sobre lactancia materna del Comité de Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría. Asociación Española de Pediatría. https://www.aeped.es/comite-nutricion-y-lactancia-materna/lactancia-materna/documentos/recomendaciones-sobre-lactancia-materna
- American Academy of Pediatrics. (2004). Benefits of a doula present at the birth of a child. Pediatrics, 114(Supplement 6), 1488-1491. https://pediatrics.aappublications.org/content/114/Supplement_6/1488.short
- Hidalgo, M. V., & Menéndez, S. (2003). La pareja ante la llegada de los hijos e hijas. Evolución de la relación conyugal durante el proceso de convertirse en padre y madre. Infancia y Aprendizaje, 26(4), 469-483. https://www.researchgate.net/publication/233618798_La_pareja_ante_la_llegada_de_los_hijos_e_hijas_Evolucion_de_la_relacion_conyugal_durante_el_proceso_de_convertirse_en_padre_y_madre_Becoming_parents_Changes_in_the_marital_relationship_during_transiti