Nio livsmedel som hjälper att lindra magkatarr

Nio livsmedel som hjälper att lindra magkatarr
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Inflammation i magen, mer känt under termen magkatarr, är ett kroniskt tillstånd som kan uppkomma på grund av flera orsaker. Lyckligtvis finns det naturliga sätt att lindra magkatarr.

Idag ger vi dig en rad med kostråd som kan hjälpa en hel del.

Några möjliga orsaker till magkatarr

En av de vanligaste orsakerna till att magkatarr uppkommer är på grund av intag av mediciner så som smärtdämpande mediciner och aspirin. Detta är på grund av att de kan ha en negativ inverkan på bukhinnan (insidan av magsäcken).

Dessutom kan hög konsumtion (ofta och/eller mycket) av alkohol också orsaka uppkomst av magkatarr.

Konstant intag av kaffe, te och citronjuice innan man äter kan också irritera bukhinnan. Detta kan leda till kronisk eller långvarig magkatarr.

Förutom det kan även konsumtion av väldigt varm eller väldigt kall mat förvärra magkatarr, dock inte orsaka det. Denna typ av mat kan orsaka irritation och smärta då det kommer i kontakt med bukhinnan.

Symptom

Om du lider av en kombination av de symptom som vi nämner nedan så borde du akut besöka en gastroenterolog eftersom det finns risk att du lider av akut magkatarr.

 • Förlust av aptit, speciellt på morgonen.
 • Brännande sensation eller halsbränna.
 • Smärta i magen eller under revbenen.
 • Kräkning (ibland med blod).
 • Blod i avföringen.

Nio livsmedel för att lindra magkatarr

Om en läkare bekräftar att du lider av magkatarr, eller om du har en närstående eller släkting som har det, kommer denna information till nytta. Nedan delar vi med oss av några av de bästa livsmedlen för att lindra magkatarr.

1. Honung

Honung i burk för att lindra magkatarr

Honung har många antioxidativa komponenter som hjälper att stärka bukhinnan. Därmed kan det hjälpa att minska risken för och lindra magkatarr. För att använda honungen till din nytta gör såhär:

 • Drick ett glas varmt vatten med två matskedar honung i varje dag på tom mage.
 • Du kommer att märka en signifikant lindring av halsbränna väldigt snabbt. 

2. Olivolja

Olivolja kan också hjälpa att lindra bukhinnans inflammation tack vare antiinflammatoriska egenskaper . För att dra nytta av dessa gör såhär:

 • Häll en matsked olivolja i en kopp med varmt vatten eller varm mjölk.
 • Drick detta varje dag på tom mage. Det hjälper minska irritation.

3. Lök

Lök kan hjälpa att lindra symptom från magkatarr. Enligt vissa studier kunde lök hjälpa kroppen att bli av med Heliobacter pylori. Detta är en av bakterierna som är ansvarig för uppkomsten av magkatarr.

Man bör dock inte äta lök i för stora mängder eftersom det är en rätt så stark grönsak. Dessutom kan lök orsaka illamående, kräkning och flatulens hos vissa människor. Därför bör du alltid konsultera en läkare innan du börjar äta det i större mängder.

Dra nytta av löken såhär:

 • Ät en fjärdedels tesked lök.
 • Om du hittar svart lök välj då den. Den innehåller ännu mer mineraler och vitaminer.

4. Havregrynsgröt

Havregrynsgröt

Havregrynsgröt är ett annat utmärkt alternativ för att lindra magkatarr eftersom den har antioxidativa egenskaper som hjälper att rensa kroppen. Du kan äta havregrynsgröt med honung på varje dag till frukost.

5. Papaya

Visste du att papayans frön kan vara ett utmärkt tillägg i kosten för att få god maghälsa? Detta är på grund av att de innehåller papain – ett enzym som hjälper att spjälka proteiner från mat och neutralisera magsyra. Därför kan det hjälpa att lindra magkatarr.

För att dra nytta av detta, gör såhär:

 • Ta ut kärnorna från papayan och låt dem torka i solen.
 • Då de är torra kan du krossa dem till ett pulver.
 • Lägg sedan lite av pulvret på ett par ananasskivor och ät dem till frukost. Du kommer att känna omedelbar lindring.

6. Frön

 • Gör en blandning med lika stor andel fänkålsfrön, grön kardemumma och kanelfrön. Alla dessa frön innehåller vitaminer och mineraler som underlättar matsmältning.
 • Torrosta dem sedan i en stekpanna i ca 30 sekunder.
 • Krossa dem sedan till ett pulver. Du kan ta en tesked av detta pulver efter varje måltid.
 • Man ska dock inte överkonsumera dessa frön eftersom allt som konsumeras i för stor mängd kan vara skadligt.

7. Svart salt

Konsumera två till tre teskedar svart salt efter varje måltid i ungefär två månader.

Svart salt innehåller mindre jod än vanligt bordssalt och har dessutom antiinflammatoriska egenskaper. Därför kan det hjälpa signifikant för att lätta symptomen från magkatarr.

8. Persilja

Persilja är ett annat bra alternativ till att lindra magkatarr. Detta är tack vare dess vätskedrivande egenskaper och de mineraler som den innehåller, t.ex. kalium, kalcium och fosfor. För att dra nytta av persiljan gör såhär:

 • Kläm ut juicen ur persiljan.
 • Tillsätt lite svart salt och svartpeppar.
 • Ät tre matskedar av denna vätska efter varje måltid.

9. Ingefära

Ingefära kan hjälpa att lindra magbesvär och obehag. Detta är tack vare dess antioxidativa egenskaper som hjälper att rensa magen. För att lindra magkatarr och magsår kan du laga ett avkok på lök och ingefära. Det hjälper också att minska inflammation och illamående.

Det är dock viktigt att inte överkonsumera detta eftersom båda ingredienserna är rätt så starka.

En kost för att lindra magkatarr

Om du lider av magkatarr bör du följa kostråden som vi nämnde ovan. Annars kanske de inte har någon effekt eller i varje fall inte den önskade effekten. Du kan också tillsätta yoghurt med låg fetthalt, frukter, kokosvatten och andra livsmedel som har lågt fettinnehåll i din kost.

Vad man inte bör äta om man har magkatarr

Mat man inte skall äta med magkatarr

Det finns många livsmedel som är skadliga till folk som lider av magkatarr eftersom de gör inflammationen värre. Så om du har magkatarr bör du undvika följande livsmedel:

 • Alkohol
 • Kaffe och te
 • Läsk eller pastöriserade drycker
 • Kakaoprodukter
 • Citrusjuicer
 • Rött kött
 • Kryddstarka rätter

Andra rekommendationer

Även om du inte är hungrig bör du inte vänta för länge med att äta. Om magen är tom irriteras den mer, och då blir magkatarren bara värre. Försök att äta en ordentlig frukost och därefter mellanmål med jämna mellanrum även om du inte är hungrig.

Kom också ihåg att dricka minst åtta glas vatten per dag. Detta hjälper att eliminera bakterier i magen som förvärrar magkatarr.

Kom också ihåg att rätt kost inte är tillräckligt som behandlingsmetod, speciellt inte med akut magkatarr. Trots att det kan lindra en del av symptomen är det alltid bäst att även följa läkarnas råd. Den ovan beskrivna dieten är ett utmärkt komplement till den behandling som din specialist rekommenderar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.