Tips på naturliga medel som hjälper dig bli av med myggor
Har du legat vaken nätter och inte kunnat somna på grund av surrande ljud och stick, vet du säkert hur irriterande myggor kan vara. I vissa länder kan dessa insekter dessutom vara sjukdomsbärare, så det finns flera anledningar till att få ut dem ur sovrummet. Behöver du några knep för att bli av med myggor naturligt?
Lyckligtvis finns faktiskt det naturliga och effektiva åtgärder för att få bort dem – från vanliga växter med en avvisande effekt till hemgjorda medel och fällor. Det finns även förebyggande åtgärder som du kan ta till hjälp för att de inte ska invadera ditt hem. Nedan ger vi dig tips och råd för vad du kan göra för att bli av med myggor naturligt.
1. Använd aromatiska myggavstötande växter
Myggor har ett högt utvecklat doftsinne och detta gör dem mottagliga för doften av vissa växter. Därför är det en bra idé att ha vissa typer av krukväxter i sovrumsfönstret, på balkongen eller även i andra rum hemma för att hålla dem borta. Detta ger även den extra fördelen att du själv också får njuta av behagliga dofter och renare luft. Följande är de bästa växterna för att bli av med myggor naturligt:
- Vinruta
- Salvia
- Nejlika
- Mynta
- Geranium
- Lavendel
- Citronella
- Basilika
Var försiktig med vissa sorter som har motsatt effekt, och tvärtom drar till sig myggor. Detta är växter som har blommor med nektar och vattenlevande växter som insekterna använder för att lägga sina ägg.
Fler tips på myggmedel: Naturliga och effektiva hemgjorda myggmedel
2. Bli av med myggor med en aromspridare med eteriska oljor
Det finns också eteriska oljor som fungerar som utmärkta naturliga medel för att bli av med myggor. Du kan använda en aromalampa eller en elektrisk doftpridare som du ställer i rummet där du vill att myggorna ska hålla sig borta från. Vi rekommenderar att du ställer en i fönstret för att stoppa dem från att komma in i rummet och en nära sängen så att irriterande myggsurr inte stör din vila.
Ett annat alternativ är en sprayflaska med några droppar eterisk olja och vatten som du sprayar i rummet. Spraya gärna också i sängen samt på mattor, gardiner och kläder för att få en bättre myggavvisande effekt.
Om du undrar vilka oljor som fungerar bäst så är följande några bra alternativ:
- Mynta
- Citron
- Vanilj
- Eldkrona (Lantana camara)
- Lavendel
- Gurkmeja
- Citronella
- Basilika
- Eukalyptus
- Palo Santo
Eftersom du även kan använda dessa myggmedel på din kropp är de ett bra alternativ för att förhindra att myggor sticker dig när du sover. Lavendel rekommenderar vi också för dess lugnande effekter, vilket ger dig mer vilsamma nätter.
3. Placera myggmedlen på strategiska punkter
För att bli av med myggor hemma behöver du vara uppmärksam på de platser där de vanligtvis gömmer sig. Dessa insekter föredrar mörka och fuktiga områden. Du har säkert sett dem bakom dörrar, i garderoben eller under möbler. Badrum är också ett favoritställe.
Så om du placerar dina myggmedel där myggorna vanligtvis finns är ytterligare hjälp för att skydda dig mot deras stick. T ill exempel kan du ställa glas med en del vatten och en del ättika i fönstren, under sängen eller på hyllorna i sovrummet. Du kan även spraya lite på möbler och i luften.
Citron och kryddnejlika bildar en doftkombination som håller dessa flygande insekter borta. För att göra detta myggmedel behöver du bara skära en citron på mitten och sticka i några kryddnejlikor i halvorna. Placera sedan halvorna på de platser vi nämner ovan.
Ett annat effektivt myggmedel är att tända rökelse eller ljus med citronella- eller lavendelolja, dock kan i allmänhet alla intensiva dofter hjälpa till att få ut myggor ur rummen.
4. Bygg en myggfälla för att bli av med myggor
En av anledningarna till att myggor dras till dig är för att de attraheras av den koldioxid som frigörs av din kropp. Så en fälla som simulerar denna effekt hjälper till att dra till sig dessa insekter, vilket hindrar dem från att dras till dig. så här gör du en myggfälla:
Ingredienser och material
- Självhäftande tejp
- 50 gram socker
- 2 dl varmt vatten
- En 2 liters plastflaska
- 1 gram bagerijäst
- En svart plastpåse eller mörkt tyg
Gör så här
- Skär flaskan på mitten och behåll båda delarna.
- Blanda vattnet och sockret i flaskans botten.
- Tillsätt jästen.
- Sätt in den övre delen av flaskan du sparat upp och ner, det vill säga med halsen vänd mot insidan av den undre halvan, men utan att den vidrör blandningen. Sätt ett par tejpbitar över kanterna för att hålla ihop delarna.
- Täck sidorna av flaskan med påsen eller tyget.
- Placera fällan i ett mörkt område, bakom sängen eller en möbel.
Effekten av denna fälla håller ungefär två veckor, därefter kan du tömma flaskan och göra en ny blandning.
5. Köp färdiga myggmedel som en tillfällig utväg
Dessa produkter kan du hitta i mataffären eller på apoteket och kan vara ett alternativ när du behöver någonting snabbt. Ofta innehåller dessa dock kemiska tillsatser, så du bör inte använda dem mer än vid något enstaka tillfälle. Var noga med att följa produktinstruktionerna till punkt och pricka eftersom dessa kemikalier kan utgöra en hälsorisk när de används i stora mängder och under lång tid.
De vanligaste färdiga myggmedlen är vanligen sprayer som du kan spraya i mörka och fuktiga områden där myggorna brukar vara, eller på myggnät och gardiner.
Om du har väldigt mycket mygg du behöver bli av med snabbt kan du kanske vilja använda något av dessa färdiga medel som en första akutåtgärd, och sedan tillämpa förebyggande åtgärder och naturliga myggmedel som är säkrare för dig, familjen och dina husdjur.
Du kanske också är intresserad av: Varför sticker myggor mig men inte andra?
Förebyggande åtgärder mot myggor
Det är en smart idé att tillämpa vissa förebyggande åtgärder för att undvika att myggor kommer in i hemmet, så har du inte lika stora problem med att få ut de som ändå tagit sig in. Kolla in följande tips:
- Städa ofta.
- Använd myggnät runt sängar och spjälsängar.
- Håll luftfuktigheten i rummet under 50 %.
- Installera fysiska barriärer som myggnät på fönster och dörrar, speciellt de som vetter mot uteplatsen.
- Håll fönster och dörrar stängda vid skymningen och på natten, eftersom myggorna är mer aktiva då.
- Se till att inte ha något stillastående vatten någonstans, såsom hinkar, vaser eller krukor, dräneringskanaler. Om du har en vattentank bör den vara tätt täckt.
- Ventilera rummet ofta så att koldioxid inte ansamlas. Dessutom gör luftströmmar det svårt för myggorna att flyga.
- Täck eventuella sprickor eller hål i fönster, dörrar och väggar där insekter kan passera igenom.
Skydda dig mot stick
Att ha ett hem fritt från myggor är möjligt om du är konsekvent i att tillämpa våra råd och kan eliminera potentiella häckningsplatser. Kom ihåg att stillastående vatten är grogrund för myggorna och att fukt och dålig ventilation är deras tillflyktsort.
Växter, eteriska oljor och myggfällor är mycket effektiva medel för att bli av med myggor naturligt och hålla dem borta, så vi föreslår att du använder dessa alternativ innan du provar färdiga myggmedel.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Arias, Q., Leyva, M., Avila, E., Feist, H., & Langer, P. (2020). Caracterización del aceite esencial de Curcuma longa L. Y actividad insecticida frente aedes aegypti. Revista Cubana de Química, 32(3), 378-389. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-54212020000300378
- Leyva, M., French, L., Pino, O., Montada, D., Morejón, G., & Marquetti, M. D. C. (2017). Plantas con actividad insecticida: una alternativa natural contra mosquitos. Revista Biomédica, 28(3), 139-181. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-84472017000300139&script=sci_abstract&tlng=pt
- Leyva, M., Marquetti, M., Montada, D., Payroll, J., Scull, R., Morejón, G., & Pino, O. (2020). Aceites esenciales de Eucalyptus globulus (Labill) y Bursera graveolens (Kunth) Triana & Planch para el control de mosquitos de importancia médica. The Biologist, 18(2), 239-250. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=9398057
- OMS (1 de mayo del 2020). Clasificación recomendada por la OMS de los plaguicidas por el peligro que presentan y directrices para la clasificación 2019. OMS. Consultado el 28 de diciembre del 2024. https://www.who.int/es/publications/i/item/9789240005662
- Soto, V., Díaz, C., Becerra, L., Arriaga, E., Meoño, C., Reyes, J., Peña, V., Vera. L., Suyon, J., Segura, D., & Silva, H. (2022). Efecto repelente y tiempo de protección de aceites esenciales frente al estadio adulto de Aedes aegypti. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 33(6). http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1609-91172022000600010&script=sci_arttext&tlng=en