Flera naturliga lösningar för munsår

Flera naturliga lösningar för munsår
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Herpes simplex eller munsår är en smittsam inflammatorisk sjukdom som produceras av ett virus och känns igen på de grupper av små blåsor som bildas och omgärdas av en röd ring. Idag ska vi ge dig några råd för hur du kan upptäckta dess orsak och hur du bekämpar och förebygger dem med en bra diet, medicinalväxter och naturliga kurer.

Hitta den utlösande faktorn

De flesta personer som lider av herpes drabbas ofta av munsår, medan andra aldrig kan drabbas av dem. Detta bevisar att viruset ligger passivt hos vissa personer och att det finns faktorer som kan orsaka dess utbrott. Det är viktigt att komma fram till vilken faktor som får det att visa sig för dig, så att du kan undvika den i framtiden. Den vanligaste faktorn är stressiga situationer eller djupa, emotionella depressioner. När vi genomgår en sådan situation så bör vi höja våra försvar så att munsåren inte dyker upp igen.

Skadliga och hjälpsamma livsmedel

Det finns vissa livsmedel som hos vissa personer kan få munsår att dyka upp. Vi rekommenderar att du tar bort den från din diet under en tid för att utvärdera huruvida de är bovarna i dramat, eller att du slutar äta dem så fort du lägger märke till de första symptom:

 • Torkad frukt: Mandlar, paranötter, cashew, jordnötter, valnötter, hasselnötter.
 • Sesamfrön
 • Vetegroddar
 • Choklad
 • Gelatin

nötter-steffenz1

Å andra sidan så finns det livsmedels om kan vara oss till stor nytta:

Höj ditt försvar mot munsår

Eftersom herpes är ett virus så är det viktigt att snabbstarta immunförsvaret för att bekämpa det, och det är viktigt att göra detta med naturliga kurer eftersom dessa kommer möjliggöra för kroppen att höja sitt framtida försvar. Vilka tillskott kan höja våra försvar?

 • Echinacea: En medicinalväxt som är vital för vårt immunförsvar. Vi kan ta den under tre månader och sedan vila ett tag. Det bästa är att ta den under vår och höst, eller när vi känner att vi behöver.
 • Propolis: Detta är en utmärkt naturlig antibiotika. När vi lägger märke till de första symptom för ett munsår så kan vi ta fem droppar varje timme tills symptom försvinner, och även applicera lite topiskt för att hjälpa läkprocessen. Som förebyggande vård så kan vi ta upp till fem droppar tre gånger dagligen tillsammans med lite vatten eller juice.
 • Vitamin C: Denna vitamin är ett av de viktigaste tillskotten vi bör ta för att bibehålla god hälsa.
 • Zink: Denna spårmineral blockerar reproduktionen av virus i celler.

Eteriska oljor

Eteriska oljor innehåller potenta medicinala ingredienser, eftersom de är en koncentration av växtens vårdande egenskaper.

När det kommer till munsår så finns det flera oljor som kan vara användbara:

 • Ravintsara: Du kan applicera denna olja topiskt. Det är den bästa aromaterapeutiska produkten du kan använda för att bekämpa alla typer av infektioner, och det kan mycket troligt vara vårt bästa alternativ för naturlig behandling.
 • Teträdsolja: En av de mest välkända eteriska oljorna eftersom den fungerar för alla hudinfektioner. Du kan även applicera en droppe direkt på munsåret.
 • Niaouli: Kan fungera som behandling av munsår och hjälpa dem läka, men du kan inte applicera den direkt på såren. Man kan bereda en naturlig salva genom att blanda några droppar av den eteriska oljan med naturliga substanser som utgör basen: bivax, vegetabilisk olja (sesam, oliv, mandel, argan, kokos, etc.), aloe vera-gel, etc.

Dessa oljor kan appliceras flera gånger om dagen.

Extrakt från grapefruktskärna

Detta extrakt kan köpas från en naturopat, hos hälsokostbutiker eller på internet och har i flera studier visat sin förmåga att döda eller blockera tillväxten hos ett stort antal skadliga bakterier, svamp, virus och parasiter. Det är även väldigt rikt i vitamin C.

Man kan ta det enligt tillverkarens instruktioner och även applicera det topiskt.

Det är enkelt att göra en naturlig blandning med 5 droppar extrakt och 50 droppar vegetabiliskt glycerin. Vi applicerar det på munsåret två till tre gånger dagligen.

grapefrukt-stefanvds1

Råd för läppvård

Utöver ovan nämnda kurer så är det viktigt att ta hand om dina läppar dagligen. Skydda dem från kyla genom att använda fukt- och näringsgivande läppbalsam, som helst ska vara tillverkade med naturliga ingredienser. Skydda dem även från solen med hjälp av läppbalsam med UV-skydd. Någon gång ibland kan vi även genomföra en varsam peeling för att regenerera huden på våra läppar genom att blanda lite olja med socker. Gnugga läpparna varsamt med blandningen och se till att återfukta dem efteråt.

Foton från steffenz och stefanvds

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.