Naturlig hemgjord tvål för känslig hud

Naturlig hemgjord tvål för känslig hud

Senaste uppdateringen: 19 januari, 2023

Dagens artikel ger dig ett recept på en hemgjord tvål som är bra för känslig hud och kan motverka dermatit. Den hjälper till att återfukta din hud för att förhindra att detta tillstånd blir värre. Du kanske inte känner till det, men personer med känslig hud eller dermatit behöver använda naturliga hudvårdsprodukter så mycket som möjligt.

Kommersiella tvålar är inte skadliga, det är bara att de ofta innehåller ämnen som fungerar bra för normal hud men som är för aggressiva för känsliga hudtyper.

Dagens artikel visar dig hur du gör en enkel hemgjord tvål med naturliga ingredienser som har lugnande, balanserande och fuktgivande egenskaper. Dessutom är den väldigt enkel att göra. Är du nyfiken? Bara läs vidare.

Hur man behandlar känslig hud eller dermatit

Du måste vara väldigt kräsen när det kommer till kosmetiska och hudvårdsprodukter som du applicerar på känslig hud eller hud med dermatit eftersom dessa hudtyper kan reagera på många ingredienser.

Dessutom är det viktigt att notera att det finns flera typer av dermatit, var och en med sina egna specifika orsaker och behandlingar. Termen “dermatit” är helt enkelt en generisk term som hänvisar till hudirritation.

Men oavsett vilken typ av dermatit du har eller om du har känslig hud, bör du alltid hålla den återfuktad. Därför ska vi idag berätta hur du gör en egen tvål som kan hjälpa dig.

En egen naturlig hemgjord tvål för att behandla känslig hud

En egen naturlig hemgjord tvål för att behandla känslig hud

Glycerin

Denna växtbaserade förening är en vanlig ingrediens i alla typer av kosmetiska produkter. Därför är den perfekt för en hemgjord tvål för att behandla känslig hud.

Enligt en studie publicerad i British Journal of Dermatology verkar glycerin eller glycerol återfuktande på huden. Dessutom förbättrar det även hudens elasticitet och skyddar den från yttre hot.

På så sätt kan det hjälpa till att återfukta känslig hud och dermatit och förbättra tillståndet. Vi rekommenderar att du köper rent, fast glycerin eller en oparfymerad glycerintvål.

Vi tror att du kanske också vill läsa den här artikeln: Fördelar med att använda mandelsyra för huden

Kakaosmör

Lite kakaosmörtvål.

Studier visar att polyfenolerna (växtföreningarna) i kakao är fördelaktiga för att förbättra muskeltonus och elasticitet. I kombination med glycerin kan de därför göra mycket för din huds yttre.

Kakaosmör är en ingrediens som är mycket rik på oljor och därför mycket näringsrik. Därför det det också extra återfuktning till huden. Det har också fördelen att hjälpa din hemmagjorda tvål att stelna.

Eterisk lavendelolja

Denna olja har använts i hudvårdsprodukter sedan länge tillbaka. Det är inte bara dess doft utan också dess återfuktande egenskaper som hjälper till att ge näring till huden.

Dessutom, enligt en studie publicerad i tidskriften Complementary Therapies in Clinical Practice, hjälper det till att förhindra ärrbildning genom att bidra till kollagensyntesen.

I kombination med övriga ingredienser kan det därför hjälpa till att hålla din hud fast och återfuktad. Detta gör det till en viktig ingrediens i denna hemgjorda tvål för känslig hud.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man gör och använder lavendelolja

Mandelolja

En flaska mandelolja för känslig hud.
Mandelolja verkar hjälpa till att mjuka upp öronvax när det samlas i örat.

Kallpressad mandelolja är en mycket närande olja som ger mjukhet och återfuktning. Det finns många studier som har analyserat eteriska oljor, inklusive mandelolja.

Dessa visar att de har mjukgörande egenskaper, som hjälper till att återfukta och lugna huden. Därtill har de också en viss fotoskyddande effekt mot solljus.

Detta innebär att denna kräm inte bara hjälper dig att vårda din känsliga hud, utan att den också ger extra skydd mot UV-strålar. Med detta menar vi inte att det ska ersätta solskyddsmedel, men det kan vara en extra hjälp.

Vit, röd eller rosa lera

Dessa tre lerpulver är de bästa alternativen för känslig hud och dermatit. Faktum är att detta ämne länge har använts i dermatologiska produkter.

Detta beror inte precis på dess direkta fördelar på huden, utan för att det förstärker effekterna av krämer och lotioner. Enligt forskning kan lera nämligen bidra till att stabilisera blandningarna av krämer och lotioner, vilket gynnar absorptionen av den.

Med andra ord gör leran så att alla ingredienser blandas och stelnar ordentligt, vilket förbättrar hudens absorption av dess egenskaper.

Så gör du en tvål för känslig hud

För att göra denna handgjorda tvål för känslig hud och mot dermatit behöver du följande ingredienser:

  • 1 bit glycerin
  • 15 droppar eterisk lavendelolja
  • 4 msk kakaosmör
  • 2 msk mandelolja
  • 2 råga msk vitt, rosa eller rött lerpulver

Lägg glycerin och kakaosmör i ett ångbad tills de smälter.

När de har fått en mer eller mindre flytande konsistens, sänk värmen till medelvärme och tillsätt mandeloljan och lerpulvret.

Blanda väl, ta bort från värmen och tillsätt den eteriska lavendeloljan. Häll sedan blandningen i den form som du valt ut för din tvål. När blandningen har svalnat är din tvål klar!

Hur du använder denna tvål för känslig hud

Vi rekommenderar att du använder denna handgjorda tvål för känslig hud och dermatit varje dag för att hålla din hud återfuktad. Även om det är en naturlig tvål, rekommenderar vi att, om du har känslig hud, applicera den alltid försiktigt för att förhindra att överdriven friktion skadar din hud.

Du kan använda den i duschen och även dagligen för att tvätta händerna och ge dem extra skydd. Denna del av kroppen är en av de mest utsatta för utifrån kommande ämnen. Därför är det viktigt att vara särskilt uppmärksam på det.

Vi ska också ge dig ett sista råd. Om du har dermatit, kontakta en hudläkare. Återfuktande och hudvård är fördelaktigt, men det är inte en behandling för detta tillstånd. Om du vill bli av med roten till problemet behöver du specialiserad behandling.

Sammantaget kan denna tvål vara ett bra komplement, speciellt om du har känslig hy. Som du har sett kan det hjälpa dig att vårda din hud och undvika irritationer, torrhet och sår, så testa gärna på och se vilka fördelar du kan få av det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fluhr, J. W., Darlenski, R., & Surber, C. J. B. J. (2008). Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions. British Journal of Dermatology159(1), 23-34. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2008.08643.x. Accessed 16/04/2020.
  • Gasser, P., Lati, E., Peno‐Mazzarino, L., Bouzoud, D., Allegaert, L., & Bernaert, H. (2008). Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring. International journal of cosmetic science30(5), 339-345. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2008.00457.x. Accessed 16/04/2020.
  • Mayo Clinic (2019). Dermatitis. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20352380. Accessed 16/04/2020.
  • Moraes, J. D. D., Bertolino, S. R. A., Cuffini, S. L., Ducart, D. F., Bretzke, P. E., & Leonardi, G. R. (2017). Clay minerals: properties and applications to dermocosmetic products and perspectives of natural raw materials for therapeutic purposes—a review. International journal of pharmaceutics534(1-2), 213-219. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2017.10.031. Accessed 16/04/2020.
  • Rawlings, A. V., & Lombard, K. J. (2012). A review on the extensive skin benefits of mineral oil. International journal of cosmetic science34(6), 511-518. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2012.00752.x. Accessed 16/04/2020.
  • Vakilian, K., Atarha, M., Bekhradi, R., & Chaman, R. (2011). Healing advantages of lavender essential oil during episiotomy recovery: a clinical trial. Complementary therapies in clinical practice17(1), 50-53. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2010.05.006. Accessed 16/04/2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.