15 motiverande filmer för framgång

Letar du efter motiverande filmer som hjälper dig att jobba för dina drömmar, mål och framgång? Vi har en inspirerande lista.
15 motiverande filmer för framgång

Senaste uppdateringen: 06 mars, 2024

Inspiration kan komma från olika källor. Det kan vara en bok, ett föredrag, en kurs, en mentor… och så klart dokumentärer och motiverande filmer! Det är dessa vi ska fokusera på i den här artikeln där vi vill ge dig en lista över populära motiverande filmer för framgång, med syftet att ge dig inspiration för att uppnå dina drömmar.

Har du precis startat ett eget företag? Eller är du egen företagare och vill du slå in på en ny riktning? En liten inspirationsboost för att nå våra mål är alltid passande, och inom filmvärlden finns den där särskilda magin som inspirerar oss med sina huvudpersoner och berättelser.

En utvald lista med motiverande filmer för framgång

Att lära sig om andras erfarenheter kan hjälpa oss på många sätt. Vi kan lära oss hur man ska agera i en situation, förstå att våra problem inte alltid är så allvarliga som vi kanske tror, hitta nya mentorer eller referenser osv.

Den som vill uppnå yrkesmässiga framgångar kan få mycket bra motivering och inspiration från dessa filmer. Var och en av dem har sitt särskilda budskap gällande olika egenskaper och värderingar som kan inspirera oss till att påbörja en ny väg: hopp, viljestyrka, optimism, glädje, uthållighet och ärlighet… Är du redo? Då kör vi!

1. Social network

Den här filmen berättar historien om Mark Zuckerberg. Mark gick från att vara en Harvardstudent till att bli ägare av det mest framgångsrika sociala nätverket i världen.

Även om filmen innehåller mer dramatik än hur det egentligen såg ut i verkligheten, visar den ändå en intressant bild över hur en så kallad “startup” verkligen ser ut. Den visar också vad som är de viktigaste egenskaperna som måste uppfyllas för att man ska lyckas vara ståndkraftig mot tidens gång och problem.

2. Citizen Kane

Detta är ett mästerverk av Orson Wells som aldrig blir omodernt. Denna film från 1941 berättar historien om Charles Foster Kane, en fiktiv tidningsmagnat som har förstått vad som är viktigt i livet.

Karaktären är baserad på William Randolph Hearst, och mer exakt på hans strävan efter makt och rikedom. Denna film rekommenderar vi för den som vill förstå att professionell framgång inte är det enda viktiga målet för entreprenörer.

3. The Pursuit of Happyness, en av våra mest framgångsrika motiverande filmer för framgång

Detta är en fantastisk film med Will Smith, som spelar en man som ger allt för att uppnå sina drömmar.

Den är baserad på en sann berättelse som blivit framgångsrik underhållning på våra biodukar på grund av den uthållighet, ansträngning och resultat som denna pappa (ofta desperat) uppnår. Han gör det omöjliga för att han och hans son ska kunna ta sig ur fattigdomen. Det är en film som visar värderingarna passion och uppoffring hos en människa (två nödvändiga ingredienser för att bli framgångsrik).

4. Rocky

Förutom historien om boxaren som spelas av Sylvester Stallone ger den här filmen ett inspirerande budskap: sträva hårt och ge aldrig upp för att uppnå ditt mål.

I filmen förbereder sig boxaren Rocky Balboa inför en match mot Apollo Creed för att bli den nya tungviktsmästaren.

Konkurrens kan ta dig långt. När du har sett filmen rekommenderar vi att du lyssnar på soundtracket om du behöver ännu mer motivation!

5. Jerry Maguire

Tom Cruise spelar huvudrollen i den här berättelsen om Jerry Maguire, en man som har allt: vänner, en fästmö, karriär osv. Men en dag får han en uppenbarelse: att sportagenter borde ta bättre hand om sina klienter och inte bara tänka på att tjäna mer pengar. Detta leder till att han förlorar allt han äger, och vi får följa honom ut på hans resa där han försöker få tillbaka det han förlorat.

Den här filmen berättar för oss hur man jagar drömmar och inte ska ta något för givet.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 6 tankar för att gå från rädd till motiverad på några minuter

6. Gudfadern

Vi tror inte att den här filmen kommer att inspirera dig att gå med i en maffia och börja med organiserad brottslighet. Däremot tror vi att du kommer att få lärdomar från Michael Corleone (en huvudroll som spelas as den spektakulära Al Pacino).

Huvudpersonen börjar med ett litet familjeföretag och blir senare en av de mest inflytelserika och mäktiga i landet. Denna film är dessutom ett mästerverk av Francis Ford Coppola som alla borde se minst en gång i livet.

7. The Wolf of Wall Street

Detta är ingen komplett lista över motiverande filmer för framgång utan denna utmärkta film med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Den berättar historien om Jordan Belfort, en börsmäklare i New York förblindad av ambition.

Tydligt är dock karaktärens höjdpunkt (och DiCaprios rollprestation) det förtroende han har för sig själv och sitt arbete, och hur han överför det till sina partners och anställda.

Den här filmen lär ut många saker: att sälja, hur man är en bra ledare och det viktiga med att lyfta fram andras talanger.

8. Glengarry Glen Ross

Den här historien är baserad på Davil Mamets Pulitzerprisvinnande pjäs. Den skildrar fastighetsvärlden i staden Chicago och de lögner, förräderi och allt annat som man måste uthärda för att bli mer framgångsrik i affärer.

Det är en viktig film att se och ta lärdom av, där vi får begrunda hur hårt och brutalt affärslivet kan vara. Det är alltid bäst att vara beredd på det värsta.

9. Moneyball, en av våra mer populära motiverande filmer för framgång

Du behöver inte vara ett basebollfantast för att ta lärdom av Billy Beane (spelad av Brad Pitt), chefen för Oakland Athletics.

Eftersom laget inte har råd att köpa bra spelare måste man hitta ett nytt sätt att tävla och få bra resultat.

En viktig film för den som vill förnya sig eller för den som aldrig vill ge upp sina drömmar eller ger vika för pessimistiska kommentarer. Kämpa vidare för professionella framgångar!

10. Bucket list

Denna film handlar om två dödssjuka personer som gör en bucket list, en lista över alla saker de vill hinna göra innan de dör. Handlingen visar två män som blir vänner när de lagts in på sjukhuset för lungcancerbehandling. De bestämmer sig för att rymma för att göra alla de saker de alltid velat göra i livet.

Jack Nicholson och Morgan Freeman får oss tittare att fråga oss själva vad vi prioriterar i våra liv. Vad säger du? Vågar du följa i deras fotspår och uppfylla din lista?

11. Eat pray love

Den här filmen motiverar oss att inte hålla oss kvar i sorg och förlust, övergivenhet och depression, som huvudpersonen i romanen med samma namn, skriven av Elizabeth Gilbert, har gjort.

När huvudpersonen i denna berättelse förlorar allt, bestämmer hon sig för att lämna sitt hemland och besöka tre länder på sin önskelista. Där får hon vara med om stärkande upplevelser som hjälper henne att hitta sitt egentliga värde. Tittarna kan genom hennes exempel hitta den inspiration de behöver för att hitta nya vägar och nå sina mål.

12. Slumdog millionaire

Den här filmen vann åtta Oscars (inklusive en nominering för “Årets bästa film” 2008) och fyra Golden Globe-priser, och det är inte konstigt. Denna imponerande film ger grundläggande lärdomar för alla.

Berättelsens huvudperson är Jamal, en ung hinduisk pojke som har upplevt utnyttjande som barn och extrem fattigdom under många år. En dag bestämmer han sig för att delta i en frågesport på tv. Vinner han frågetävlingen kommer han att kunna ta sig ur fattigdomen.

Ett tydligt budskap: aktivera motorn för din tro för att komma framåt och lita alltid på allt du bestämmer dig för.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur kan du motivera din partner som inte vill arbeta?

13. Döda poeters sällskap

Det här är en stor filmklassiker, och de värden som den förmedlar är fortfarande giltiga i de nya generationerna av entreprenörer.

Robin Williams spelar den nya litteraturläraren som har kommit till en av de mest traditionella skolorna för att revolutionera undervisningen bortom böckernas texter. Eleverna måste tänka själva för att komma vidare. Precis som vi.

14. Pay It Forward

Haley Joel Osment, Kevin Spacey, Helen Hunt och Jon Bon Jovi är några av namnen i rollistan i denna underbara film, som har tjänat som inspiration i ett par årtionden nu. Målet är tydligt: att hjälpa andra.

Varje elev måste komma på en idé för att förändra världen i samhällskunskapsklassen. Trevor, 11, har ett initiativ som får fler och fler anhängare.

  • Varje person måste hjälpa tre personer.
  • De som har blivit hjälpta måste hjälpa tre andra, och så vidare, i en kedja av goda gärningar.

Denna gest är en levande bild av hur ett litet bidrag räcker för att allt ska börja förändras. Allt handlar om en personlig förändring som leder till en social förändring.

15. La vita è bella (Livet är vackert)

En film med alla egenskaper för att få åskådaren att falla pladask: skratt, tårar, kärlek utan gränser osv. Och den har ett djupt budskap, där sökandet efter positivitet inför motgångar blir huvudmålet.

Guido är en italiensk jude, ägare till en bokhandel. Han och hans familj blir tvingade att åka till ett nazistiskt koncentrationsläger. Han inser att hans sons liv står på spel och bestämmer sig för att skydda honom samtidigt som han skapar lekfulla situationer för pojken.

Dessa motiverande filmer kan inspirera dig att jobba för dina drömmar och framgång

Att jobba för det man vill är inte alltid lätt. Vi kan stöta på hinder och kamper på vägen som ibland blir en lång uppförsbacke. Det viktiga är dock inte omständigheterna, utan vår egen vilja att förändra dem.

Så när du tittar på dessa motiverande filmer, ta dig tid att reflektera. Ditt slut är inte skrivet i sten; historien du är tänkt att leva har precis börjat.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.