Mat att undvika om du har vätskeretention
Vätskeretention, eller ödem, är ett väldigt vanligt problem som uppkommer på grund av en obalanserad kost, stillasittande och vätskebrist.
Många gånger tror folk att de har gått upp i vikt, men vad som händer är att kroppen inte hanterar vätska som den borde.
Idag ska vi berätta om maten du bör undvika om du har detta problem.
Vad är vätskeretention?
Vätskeretention är en obalans i det som reglerar hur mycket vatten som rör sig genom olika delar av kroppen. Vattnet ackumuleras därför i din kropps vävnader.
Om du inte kan göra dig av med vattnet ackumuleras det i vissa områden. Huvudfaktorerna som gör problemet värre är:
- Mycket natrium i din kost
- Dålig cirkulation p.g.a. en stillasittande livsstil
- Hormonell obalans
- Brist på träning
Du kan lätt upptäcka om du har problem med vätskeretention; du märker då att du har gått upp i vikt och känner av svullnader i olika delar av kroppen (speciellt dina ben och vrister).
För att testa det kan du trycka på huden i några sekunder. När du tar bort ditt finger kommer du att se ett vitt märke som sitter kvar en stund.
För att motverka eller minska denna vätskeobalans i kroppen är det viktigt att du äter en kost med så lite natrium som möjligt och att du ökar ditt intag av drycker och vätskedrivande livsmedel (vatten, juice, grönsaker, frukt etc.).
Vi rekommenderar att du tränar minst två gånger per vecka.
Mat du bör undvika om du har vätskeretention
När du har ödem räcker det inte att bara träna och sluta med salt. Du måste undvika vissa typer av livsmedel som har tendensen att öka mängden vätska i din kropp.
Här följer några av dessa livsmedel:
Alkoholdrycker
Alkohol får vätska att ackumuleras i magen och benen.
Ett glas vin per dag är inte något problem, men det är däremot följande: cocktails, öl eller drinkar med hög alkoholhalt flera gånger per vecka.
Kallskuret
Dessa innehåller mycket natrium. Utöver att innehålla mycket fett får de även vätska att ackumuleras i kroppen. När du äter kallskuret lägger du till fler lager på dina artärväggar och ökar risken för en hjärtattack.
Vi kan lägga saltad ost i samma kategori. Det är ofta ost som kommer med kallskuret, och även korvar, rökt skinka och bacon.
Snacks
Potatischips och liknande produkter innehåller mycket salt för att förbättra smaken.
Det är även beroendeframkallande produkter som vi inte bara kan äta en portion av… Vi måste köra slut på hela påsen!
Om du väldigt gärna vill ha snacks rekommenderar vi solrosfrön, nötter, valnötter, frukt, grönsaker eller grönsakssoppor.
Raffinerat socker
Många produkter som du hittar på hyllan idag innehåller mycket socker.
Precis som med salt kan kroppen inte göra sig av med vätska ordentligt om man får i sig för mycket socker, vilket gör att man blir uppsvullen.
Minska din konsumtion eller leta efter mer naturliga alternativ såsom stevia, honung eller kanel för att smaksätta din mat.
Vitt mjöl
Folk som äter mycket pasta, pizza, kakor eller bröd löper större risk för att drabbas av vätskeretention.
Raffinerat mjöl innehåller kolhydrater som byggs upp i din kropp och hindrar njurarna från att arbeta som de borde.
Dessa komponenter ökar mängden vatten i din kropp genom att sakta ner njurarnas funktion. Istället för vitt mjöl bör du välja fullkornsmjöl, och även minska ditt intag.
Processade produkter
Frysmat och färdigmat innehåller för mycket salt. Det är för att matindustrin använder natrium för att hålla sina produkter färska och i bra skick.
Försök att hålla dig till hemlagad mat, och undvik processad mat.
Det kan vara svårt eftersom det är mångas “tröstmat”, men steg för steg kommer du att kunna ge dig själv bättre näring.
Använd inte för mycket salt
Salta inte maten för mycket, vare sig under matlagning eller vid bordet.
En bra strategi är att inte ens ställa saltkaret på bordet. Om det inte står framför dig är det lättare att undvika frestelsen.
Ett annat alternativ är att krydda din mat med örter, citronjuice eller olivolja. Det är hälsosammare och godare, och du minskar din risk för att få vätskeretention och andra åkommor.
Vad ska jag då äta?
Utöver att minska eller undvika intaget av livsmedlen ovan rekommenderar vi följande:
- Vatten (8 till 12 glas per dag)
- Naturliga sötsättare (stevia, agave)
- Frukt (vattenmelon, grapefrukt)
- Örtte (kamomill, grönt te, mynta)
Prova gärna!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Unterberg, A. W., Stover, J., Kress, B., & Kiening, K. L. (2004). Edema and brain trauma. Neuroscience. https://doi.org/10.1016/j.neuroscience.2004.06.046
- O’Brien, J. G., Chennubhotla, S. A., & Chennubhotla, R. V. (2005). Treatment of edema. American Family Physician. https://doi.org/10.1001/jama.1939.02800260081028