Livsmedel för hypotyreos - det är viktigt att välja rätt
Den medicinska termen för en underaktiv sköldkörtel är hypotyreos. Det beskriver en situation där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner. Både män och kvinnor kan drabbas av detta tillstånd, även om det är betydligt vanligare hos kvinnor. Det är även möjligt för barn att drabbas av nedsatt sköldkörtelfunktion och för barn att födas med en underaktiv sköldkörtel (medfödd hypotyreos). Här kikar vi på rekommenderade livsmedel för hypotyreos och några du bör undvika.
Symtom på hypotyreos
De vanligaste symtomen på en nedsatt sköldkörtelfunktion, hypotyreos, är trötthet, viktökning och depression. Det finns inget sätt att förebygga sjukdomen. De flesta fall orsakas antingen av att immunförsvaret angriper sköldkörteln och skadar den eller av skador på sköldkörteln som inträffar under vissa medicinska behandlingar.
Det kan vara svårt att upptäcka tecknen på hypotyreos eftersom de tenderar att utvecklas långsamt och det kan ta år för dem att orsaka problem.
Men om du lider av följande symtom bör du ta kontakt med en läkare för att undersöka om du drabbats av nedsatt sköldkörtelfunktion:
- Trötthet
- Viktökning
- Depression
- Känslighet för kyla
- Torr hud och hår
- Muskelvärk
Din läkare kommer förmodligen att göra ett sköldkörtelfunktionstest genom att mäta hormonnivåerna i ett blodprov. Om det visar sig att du faktiskt har en nedsatt sköldkörtelfunktion kan detta vanligtvis behandlas mycket effektivt genom att du tar dagliga hormontabletter för att ersätta de hormoner din sköldkörtel inte producerar. Medicinen heter levotyroxin och den höjer dina tyroxinnivåer. Vanligtvis behöver du behandling för resten av ditt liv. Men med rätt behandling kan människor med hypotyreos oftast leva normala och hälsosamma liv.
Om nedsatt sköldkörtelfunktion inte behandlas kan det leda till komplikationer. Dessa kan inkludera hjärtsjukdom, struma (svullen hals), graviditetsproblem och ett livshotande tillstånd som kallas myxödemkoma.
Välj rätt livsmedel för hypotyreos
Om du har fått diagnosen är det viktigt att du anammar en hälsosam livsstil med livsmedel för hypotyreos och regelbunden fysisk aktivitet. Du bör även undersöka olika tekniker för att undvika stress. Du kan göra detta utöver att ta det sköldkörtelhormonläkemedel som ordinerats av din läkare, men du bör även alltid diskutera eventuella planerade förändringar i din kost och livsstil med din läkare.
Vi måste vara tydliga med att det inte finns någon mat eller kostplan som kan förebygga eller bota hypotyreos. Men du kan göra mycket för att motverka viktökningseffekten. Du kan hålla dig till en kalorisnål, näringsrik kost som är rik på både vitaminer och mineraler. Detta kommer också att lyfta ditt humör och dina energinivåer.
Att äta en hälsosam kost och välja livsmedel för hypotyreos är viktigt. Se till att du äter mycket frukt, grönsaker och komplexa kolhydrater. Fullkorn, pasta, potatis, majs och baljväxter är viktiga delar av din kost tillsammans med proteiner och hälsosamma fetter i måttlig mängd.
Omega 3-fettsyror
Omega 3-fettsyror är mycket viktiga för hjärnan och för att upprätthålla en hälsosam sköldkörtel. De kan hjälpa till att förebygga den inflammation som kan orsaka en nedsatt sköldkörtelfunktion, men de kan inte bota den. Livsmedel som innehåller stora mängder omega 3-fettsyror är bland annat lin-, lax- och fiskolja, tonfisk, torsk, makrill samt nötter.
Om du tar blodförtunnande läkemedel är det mycket viktigt att du talar med din läkare innan du ökar ditt intag av omega 3-fettsyror eftersom detta kan leda till kraftig blödning.
B-vitaminer
B-vitaminer hjälper sköldkörteln att producera energi – särskilt B12, som är bra vid brist på energi vid hypotyreos. Livsmedel som innehåller mycket vitamin B12 är bland annat musslor, ekologiskt kött, ägg, mjölk, berikade spannmålsprodukter, öljäst och tång. Vitamin B9 är en annan viktig B-vitamin för sköldkörtelns funktion och den kan hittas i baljväxter, avokado, apelsiner, sparris, spenat, blomkål och vetegroddar.
Livsmedel att undvika
Vissa livsmedel anses störa sköldkörtelns funktion då de innehåller ämnen som påminner om mänskliga hormoner, som östrogen. Det är bäst att undvika dessa livsmedel om du har fått diagnosen hypotyreos. Här ingår kål, broccoli, brysselkål samt soja och dess derivat.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Díez, J. J. “Hipotiroidismo subclínico.” Endocrinología y nutrición52.5 (2005): 251-259.
- López, J. M. “Hipotiroidismo.” Boletín de la Escuela de Medicina29.3 (2000).
- Mayayo, E., et al. “Hipotiroidismo congénito.” Tratado de Endocrinología Pediátrica. 3ª edición. Madrid: McGraw-Hill Interamericana de España, SAU (2002): 532-56.