Lär dig hur gurkmeja kan mildra cancer

Med sin ljusa färg och distinkta smak är gurkmeja mycket mer än bara en krydda. Forskare påpekar att vissa egenskaper kan vara ett kraftfullt vapen för att förebygga och bekämpa cancer.
Lär dig hur gurkmeja kan mildra cancer

Senaste uppdateringen: 25 december, 2018

Du känner till dess ljusgula färg och starka, distinkta smak. Men visste du att gurkmeja kan mildra cancer? Idag ska vi berätta om några intressanta studier om egenskaperna hos kurkumin – den huvudsakliga komponenten i denna krydda.

Gurkmeja – en uråldrig kur

gurkmeja-kan-mildra-cancer

Gurkmeja kommer från växten Curcuma longa, som ursprungligen kommer från Indien. Folk i Indien har använt kryddan i hundratals år för att ge smak åt sin mat. Nu kan du hitta den i mat från hela världen.

Vidare är den också berömd för sina medicinska egenskaper. Diverse vetenskapliga studier belyser en speciell kraft: gurkmeja kan mildra cancer. Men den har även förmågan att skydda din lever från de många sjukdomar och tillstånd som kan drabba detta viktiga organ, speciellt cirros. Detta eftersom gurkmeja är antiinflammatorisk.

Kurkumin – ämnet som gör att gurkmeja kan mildra cancer

mald-gurkmeja

Att konsekvent konsumera gurkmeja kan hjälpa dig att förebygga cancer.

En av sakerna som denna fantastiska krydda gör i din kropp är att förebygga kronisk inflammation och skada på ditt DNA. Som om det inte vore nog minskar kryddan även potentiella problem i cellerna.

Studier visar att kurkumin blockerar utvecklingen av cancer. Forskare vet dock fortfarande inte vilken dos du behöver för att göra det. Vissa läkare säger att det krävs 3,6 gram om dagen för att förgöra cancerceller, störa sjukdomens processer och förebygga att de sprids.

Enligt nya upptäckter har kryddan en unik förmåga att förebygga invasionen och spridningen av cancerceller. Vidare aktiverar den proteiner för att naturligt blockera sjukdomen och förebygga att tumörer bildas. Därför kan de som diagnostiserats med cancer använda gurkmeja för att förebygga metastas.

Förbehandling med kurkumin förbättrar effektiviteten av kemoterapi eller strålbehandling, speciellt för äggstocks– och levercancer.

En grupp patienter med långt gången cancer i bukspottkörteln behandlades med 400mg kurkumin om dagen som ett komplement till sin medicinska behandling. Deras tumörer krympte avsevärt och det fanns inga tecken på giftighet från att ha konsumerat kryddan.

Gurkmeja och bröstcancer

gurkmejarot-och-en-skål-med-gul-mald-gurkmeja

American Cancer Society har publicerat flera cancerstudier. Gurkmeja är en av “superstjärnorna” i studier om att mildra bröstcancer. Forskare förklarar att kurkumin har förmågan att påverka en process vid namn apoptos. Det betyder i grund och botten att cancercellerna självförstörs när miljön de befinner sig i inte är perfekt för tillväxt.

Mekanismen som gurkmeja är involverad i här är ganska komplex, eftersom den består av omedelbara molekylära reaktioner. Men vi kan summera det som följer: “om inflammationen minskar, förbättras cancern.”

Läkare bekräftar att kryddan är otrolig som en förebyggande behandling för sjukdomen, men även för personer som redan lider av sjukdomen, då den jobbar för att skydda kroppen från cancerbehandlingen.

Hur kan man dra nytta av fördelarna med gurkmeja?

Nu när du vet hur gurkmeja kan mildra cancer finns det många olika recept du kan använda kryddan i. De är inte bara väldigt goda, utan även ett utmärkt sätt att få i sig kurkumin för att förebygga cancer.

Några alternativ är:

Ris

ris-kokat-på-gurkmeja

Det är ett av de bästa exemplen på indisk mat. Notera dock att vi rekommenderar basmati och förvällt ris eftersom de är mer näringsrika och enkla att smälta. 

Väl kokt tillsätter du en tesked gurkmeja. Du kan även lägga till koriander och svartpeppar.

Ägg

Du kan krydda stekta ägg eller äggröra med lite olivolja, en nypa salt, lite peppar och gurkmeja.

Bönor

Kryddiga linser är väldigt vanliga i Indien. Väl kokta blandar du med kokosolja, svartpeppar och gurkmeja. Det fungerar även med kikärtor eller andra bönor.

Teer

Gör ett uppfriskande iste för varma dagar med gurkmeja. Tillsätt sedan lite honung eller citronsaft samt några isbitar. Om du vill kan du även strö på lite svartpeppar.

Smoothies

smoothie-med-ananas-banan-och-gurkmeja

Allt du behöver är en banan, honung, citron och gurkmeja för att få en god, näringsrik smoothie. Vidare kan du prova att lägga till kokosmjölk och riven ingefära.

Guldmjölk

Denna dryck görs med gurkmejapasta, vatten och mandelolja. Kombinera sedan med mjölk (mandelmjölk är bäst), honung och kanel. Drick mjölken innan läggdags för att lindra muskel- och ledsmärta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nurrochmad, A. (2004). REVIEW: The new paradigm of curcumin and its anticancer activity. Rumphius Journal of Natural Product Biochemistry.

  • Anand, P., Sundaram, C., Jhurani, S., Kunnumakkara, A. B., & Aggarwal, B. B. (2008). Curcumin and cancer: An “old-age” disease with an “age-old” solution. Cancer Letters. http://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.03.025

  • Wright, L., Frye, J., Gorti, B., Timmermann, B., & Funk, J. (2013). Bioactivity of Turmeric-derived Curcuminoids and Related Metabolites in Breast Cancer. Current Pharmaceutical Design. http://doi.org/10.2174/1381612811319340013

  • Goel, A., & Aggarwal, B. B. (2010). Curcumin, the golden spice from Indian saffron, is a chemosensitizer and radiosensitizer for tumors and chemoprotector and radioprotector for normal organs. Nutrition and Cancer. http://doi.org/10.1080/01635581.2010.509835


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.