Lär dig att vara ensam - inget att vara rädd för
När du tänker på ordet “ensam” och allt det innefattar kanske du blir lite rädd. Rädsla för att vara ensam, för att inte ha någon vid din sida, rädsla för att bli övergiven…
Det är en märklig känsla när världen faktiskt är full av människor!
Vi rekommenderar: Är du ledsen? Använd dessa 8 tips
Men varför mår man så dåligt över att vara ensam? Vad har fått människor att förskjuta ensamhet? Idag vill vi ta reda på svaren på dessa och många fler frågor.
Rädd för att vara ensam – ursprunget
Denna ogrundade rädsla för att vara ensam började i din barndom och tidiga utbildning. Samhället vi lever i har förstärkt denna pågående rädsla för att inte ha någon vid din sida – för att vara själv.
Denna rädsla har lett till många åkommor, såsom känslomässigt beroende. Personer med detta problem kan inte vara utan en partner eftersom de då känner sig tomma, livlösa och deprimerade.
Det är lätt att glömma att det inte är ett problem att vara ensam – det är inte ens något negativt. Det är något som vi har blivit ledda att tro, men det är inte sant.
Har du någonsin upptäckt att något du lärt dig i slutänden visade sig vara något helt annat?
Samma sak gäller ensamhet. Sanningen är att du inte behöver vara rädd. Istället för att tänka på ensamhet som en fasansfull situation bör du se det som ett tillfälle för personlig tillväxt och bättre självkännedom. Lär dig att vara ensam!
Det finns en person som aldrig sviker dig: du själv
När en partner lämnar dig, när en familjemedlem går bort, när en vän vänder ryggen till dig… alla dessa situationer gör att du känner dig ensam eller övergiven. Besvikelse gör din smärta värre och får dig att tro att du är evigt dömd att vara ensam.
Sanningen är dock att du kommer drabbas av många besvikelser i livet: dina bästa vänner kan förråda dig, personen du väljer att ha vid din sida kan plötsligt förändras… bör du raljera mot orättvisan? Är livet så orättvist?
Självklart. Du uppfattar orättvisa som det faktum att inget i livet är hugget i sten. Du måste lära dig att acceptera att andra kan svika dig ibland – du kan “överges” och lämnas ute i kylan.
Men vad du kanske inte varit medveten om är att det faktiskt finns någon där ute som aldrig kommer att svika dig, för den personen värderar dig högre än något annat. Den personen kommer alltid att finnas där för dig. Den personen är du.
Lär dig att vara ensam med din ensamhet
Ett av de största problemen många har är att de inte vet hur de ska sluta fred med ensamheten. Vad kan man göra? Hur kan man radera känslan av tomhet?
Vi skulle ljuga om vi sa att det var lätt, men en sak är säker – det är inte omöjligt!
Ensamhet kan vara din bästa vän, men det krävs ansträngning för att lära känna henne. Vi vill dela med oss av några tips för att hjälpa dig långsamt anpassa dig.
Anpassa dig till ensamhet
Du måste inte undvika världen bara för att få uppleva ensamhet. Lär dig bara att älska din ensamhet när den faller på.
- Var uppmärksam på din inre dialog: Om du konstant intalar dig själv att det är dåligt att vara ensam, då kommer det att vara det. Ifrågasätt om det påståendet faktiskt är sant och försök ändra sättet du ser på saker och ting. Kan du argumentera med dig själv?
- Spendera lite tid med dig själv: Varför skulle det vara dåligt att tillbringa en helg ensam? Varför mår du så dåligt när du går till ett kafé ensam? Lär dig att i ditt eget sällskap göra sakerna du tycker att man alltid ska göra med en partner eller vän. Du har dig själv! Spendera lite tid med bara dig.
- Öppna upp dig själv för andra: Har du någonsin undrat om den där tomma känslan du har är självvållad? Ibland kanske du känner dig ensam eftersom du inte öppnar upp dig för dem omkring dig eller vägrar att träffa andra. Att njuta av ensamhet betyder inte att du ska isolera dig från resten av världen. När du finner balansen kommer du att finna sann lycka.
Har du någonsin känt dig ensam? Har du kämpat med den tomma känslan? Det må vara svårt, men du kan släppa tomrummet! Öppna upp dig, träffa nya människor, sträva efter att vara dig själv.
Ensamhet kan bli din bästa vän om du verkligen lär dig att vara ensam.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cacioppo, J. T., Fowler, J. H., & Christakis, N. A. (2009). Alone in the Crowd: The Structure and Spread of Loneliness in a Large Social Network. Journal of Personality and Social Psychology. http://doi.org/10.1037/a0016076
- Hawkley, L. C., & Cacioppo, J. T. (2010). Loneliness matters: A theoretical and empirical review of consequences and mechanisms. Annals of Behavioral Medicine. http://doi.org/10.1007/s12160-010-9210-8
- Johnson, R., Henkell, H., Simon, E., & Zhu, J. (2008). The self in conflict: The role of executive processes during truthful and deceptive responses about attitudes. NeuroImage. http://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2007.08.032
- Méndez, F.X., Inglés, C.J. e Hidalgo, M.D. (2002). Estrés en las relaciones interpersonales: Un estudio descriptivo en la adolescencia. Ansiedad y estrés, 8, 23-31
-
Carrillo, F. J. M., Saura, C. J. I., Fernández, J. M. G., Sebastián, M. J. Q., & Montesinos, M. D. H. (2003). Los miedos en la infancia y la adolescencia: Un estudio descriptivo. REME, 6(13), 3.