Det här visste du inte om kaffe

Visste du att kaffe är en väldigt effektiv huskur för att lindra huvudvärk? Du kan prova att ta en kopp när du får huvudvärk för att se hur det hjälper.

Det sägs att kaffe gör dagarna bättre, att det är ett sött gift som hjälper den som sover lite och drömmer mycket. Oavsett är det något vi älskar och vi känner ofta att vi inte kan ta oss igenom dagen utan en kopp, med eller utan mjölk.

På vår sida har vi många gånger pratat om fördelarna med kaffe och hur mycket du kan dricka utan att riskera ovälkomna konsekvenser. Den här gången vill vi berätta några saker som du kanske inte visste om den mörka mirakeldrycken.

Polyfenolerna i kaffe stannar 14 timmar i blodet

Du har säkert hört talas om polyfenoler. Vi kan definiera dem som bioaktiva ämnen med en antioxidantisk förmåga som tar hand om hälsan och kan motverka många olika sjukdomar, speciellt hjärtsjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar.

  • Forskare vid Nestlés centrum för forskning i Schweiz anser att en kopp ger oss ett stort antal polyfenoler som finns kvar i kroppen i mellan 12 till 14 timmar.
  • Polyfenoler skyddar oss mot fria radikaler och stärker vävnaden i många organ, samt främjar näringsupptaget i tunntarmen och förbättrar tarmfloran.

Läs: Recept på en naturlig kräm med kaffe mot ringar runt ögonen

Kaffe lindrar huvudvärk

Du vet kanske redan att kaffet verkar stimulerande och många gånger lindrar det huvudvärk. Anledningen kan vara den stora mängden vitamin B3.

  • Det är rikt på vitamin B3 som hjälper oss att utföra många metaboliska processer så att cellerna får ordentligt med energi.
  • Det hjälper nervsystemet, syntetiseringen av hormoner och håller nervsystemet friskt.
  • Det hjälper oss även att kontrollera kolesterolet och förbättra blodcirkulationen samt motverka kronisk huvudvärk kopplad till trötthet.

Kaffe lindrar muskelvärk

muskelkramper

Visste du att en kopp på 100 ml ger oss nära 10% av det kalium vi behöver varje dag?

  • Kaffe är mycket rikt på spårämnen. Det har viktiga mineraler som kalcium, magnesium, fosfor och järn.
  • Kalium är ett av de ämnen som det finns mest av i kaffe och är bra för att motverka trötthet och muskelvärk.

Läs: Kaffe kan skydda mot levercancer

4 intressanta trick som kan hjälpa dig att njuta mer av kaffet

kaffe

1. Börja dagen med kaffelukt

Du kan exempelvis ställa in kaffekokaren att sätta igång vid den tidpunkt du vill att den ska börja (om du har en sådan!).

Det kan vara väldigt motiverande att börja dagen med kaffelukt. För att göra det behöver du bara programmera din kaffekokare att börja koka en kopp 10 minuter innan du går upp.

Huset kommer att lukta gott och ingen kommer att vilja stanna i sängen!

2. Kaffe med kanel

Om du är nyfiken och vill prova ett riktigt gott morgonkaffe kan du prova att ha i lite kanel. Du kommer att märka hur gott det blir!

3. Kaffe med is

iskaffe

Under sommaren är det inte många som kan låta bli att dricka sitt kaffe med lite is. Lägg i några iskuber för att få ett svalkande kaffe.

4. Vila lite efter kaffet

Efter att ha druckit en kopp är det bra att ta en liten siesta och vila ut. Du kanske undrar varför det är så när kaffet är meningen att pigga upp dig? Effekten kommer faktiskt inte förrän efter 15 till 20 minuter.

Spara

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG