Läcker ugnsbakad apelsin- och rosmarinkyckling

Den här ugnsbakade apelsin- och rosmarinkycklingen är ett annorlunda och gott sätt att äta näringsrik kyckling utan att behöva bli uttråkad av samma gamla recept.
Läcker ugnsbakad apelsin- och rosmarinkyckling
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det är dags att lägga till nya recept i din arsenal, för alla blir vi uttråkade av att äta samma gamla rätter hela tiden! Vi vill därför idag dela med oss av ett läckert recept på ugnsbakad apelsin- och rosmarinkyckling. Det har doft och smak av rosmarin som går bra ihop med citrussmaken från apelsin.

Det är ganska normalt att alla kycklingrecept smakar på liknande sätt trots långa timmar av förberedelse, tillagning och oändliga steg. Men så är inte fallet med det här receptet!

Det är väldigt lätt och du kan alltid ändra det lite om du vill. Du kan prova att lägga till någon form av het krydda eller marinad till köttet innan du tillagar det. Allt beror på dina idéer och din kreativitet.

Förresten har du säkert vissa tvivel kring varför du ska använda rosmarin? Det används traditionellt i kött, pasta och pizza, men det kan också användas i grytor och för att krydda kycklingrätter. Det ger maten en god doft och smak.

Tveka inte en sekund att prova receptet, för du alltid kan ändra på det och använda vitlök och curry för att skicka dina smaklökar på en vild och smakfull tur.

Hur man gör ugnsbakad apelsin- och rosmarinkyckling

Varför ska du använda den här metoden?

Även om varje kultur och hem har sina egna matvanor är det väldigt viktigt med omväxling och att prova nya recept. Inte bara tack vare den kunskap det ger, utan för att du lär dig nya tekniker för att göra speciella rätter.

Det är just därför du borde lära dig hur du tillagar vårt recept på ugnsbakad apelsin- och rosmarinkyckling. Och visst, att kombinera apelsinsmaken med salta kryddor, och den fräscha och aromatiska touchen av rosmarin, kan vid första tanke verka riskabelt.

Men sanningen är att du, kanske utan att vara medveten om det, får i dig många kalorier i varje måltid. Men när du provar recept som dessa får du istället fördelen att inta C-vitamin och dra nytta av rosmarinens medicinska effekter.

Apelsiner

Ingredienser

 • 2 skinnfria hela kycklingar (ca 2 kg)
 • 3 stora lökar
 • 4 skalade vitlöksklyftor
 • 6 ½ dl apelsinjuice
 • 3 matskedar malen rosmarin (45 g)
 • 1 ½ dl olivolja
 • 3 matskedar salt (45 g)
 • 3 matskedar malen svartpeppar (45 g)
Ugnsbakad kyckling

Gör så här

 1. Det viktigaste är att koncentrera sig på kryddorna.
 2. Tärna först lökarna ordentligt (i ca 2 cm bitar). Det finns speciella redskap att ta till för att få rätt mått.
 3. Gör sedan samma sak med vitlöksklyftorna och lägg allt i en medelstor skål tillsammans med olivoljan, apelsinjuicen, lite rivet apelsinskal, salt, svartpeppar och rosmarin.
 4. Blanda allt och låt stå.
 5. Därefter lägger du kycklingarna i en ugnssäker form och täcker dem med blandningen. Du måste försöka täcka båda kycklingarna så mycket som möjligt.
 6. Sätt formen i frysen i 40 till 60 minuter. Det blandar samman kryddorna bättre.
 7. När tiden har passerat tar du ut formen ur frysen och lägger till mer kryddor om du vill.
 8. Värm ugnen till 180 °C, ställ in formen och tillaga i 30 minuter. Öppna ugnen, vänd kycklingarna och tillaga i ytterligare 30 minuter.
 9. Ta ut formen ur ugnen när kycklingarna är gyllenbruna, låt svalna och njut!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Marangoni F, Corsello G, Cricelli C, et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food Nutr Res. 2015;59:27606. Published 2015 Jun 9. doi:10.3402/fnr.v59.27606
 • Pollo a la naranja. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 5 de junio de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Pollo_a_la_naranja

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.