Starta dagen med citron, vitlök & honung

Hjälp ditt immunförsvar med den här utmärkta blandningen av citron, vitlök och honung. Perfekt för förkylnings- och influensasäsongen!
Starta dagen med citron, vitlök & honung
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Har du någonsin prova citron, vitlök och honung för att starta dagen? Det kan verka konstigt och som om de inte riktigt passar ihop. Men det gör de! Vitlök och honung är faktiskt välkända inom gastronomi. De har dessutom använts i naturmedicin i flera sekel för att stödja immunförsvaret.

Med det sagt kan man lägga till andra ingredienser för att förbättra deras naturliga fördelar.

Citron, kanel och till och med peppar är medicinska livsmedel och kryddor som ofta används med vitlök och honung för att behandla infektioner eller virus samt för att förbättra blodcirkulationen.

Vi uppmuntrar dig att ge denna enkla, naturliga kur ett försök för att starta dagen på ett friskare sätt. Kuren är trots allt bra för ditt immunförsvar, billig, lätt att bereda och perfekt för förkylnings- och influensasäsongen.

Citron- och vitlökssirap – starta dagen på rätt sätt

Citron, vitlök och honung är fantastiska för din kropp. De må inte kunna uträtta mirakel, men de förbättrar många grundläggande processer som ofta försämras eller försvagas på grund av stress, skiftande årstider eller ålder.

Först ska vi ta en titt på vad detta hemgjorda recept kan göra för oss.

Citron och honung

1. Stödjer ditt immunförsvar

Både honung och vitlök är svampmotverkande och antimikrobiella.  Citronskalet är i sin tur väldigt fördelaktigt tack vare sina essentiella oljor. Dessa ämnen hjälper dig att bekämpa virus och bakterier mycket effektivare.

2. Stödjer blodcirkulationen

Om de konsumeras regelbundet kan vitlök, honung och citron hjälpa dig att förbättra blodcirkulationen och sänka ditt blodtryckDet är tack vare det allicin som finns i vitlök samt näringsämnena i honung såväl som den kraftfulla påverkan vitamin C har på ditt hjärtas vener och artärer.

Tillsammans har dessa ämnen en antikoagulerande, upplivande effekt. Det hjälper till att förebygga trombos och åderbråck.

3. Säg farväl till dåligt kolesterol (LDL)

Om du äter bättre och rör på dig mer ska du inte tveka att göra denna kur till en del av din morgon för att starta dagen på ett bättre sätt: ta en blandning av vitlök, honung och citron innan frukost. Det hjälper dig att hantera ditt dåliga kolesterol tack vare allicinet i vitlök, som “rensar” blodet på överflödigt kolesterol samt reglerar triglyceriderna.

4. Bra för att bli av med hosta

Kuren hjälper dig att bli av med slem, skyddar dina lungor och gör sig av med torrhet i halsen. Om du har haft en irriterande hosta i flera dagar kan du äntligen få lindring. Bakteriella eller virala sjukdomar svarar väl på kuren.

5. Kan minska inflammation

Inflammation är resultatet av en infektiös process som är kroppens naturliga svar på en patogen eller ett inflammatoriskt element. Om du anammar vanan att ta kuren regelbundet kommer du märka av de antiinflammatoriska effekterna i samband med artrit, vätskeretention eller muskelskador.

Hur du gör kuren med citron, vitlök och honung

Vitlök i honung

Ingredienser

 • 2 1/2 dl honung
 • 10 vitlöksklyftor
 • 1 glasburk med lock
 • Skalet från 1/2 citron

Beredning

Som vi ofta påminner om är det alltid viktigt att försöka använda ekologiska produkter. Vad gäller honung är det av största vikt. Ibland kan honungen i snabbköpet innehålla alltför mycket socker och inga näringsämnen. Om så är fallet för den inte med sig något gott.

 • Pressa eller krossa vitlöken.
 • Häll honungen i glasburken och tillsätt vitlöken.
 • Skär sedan citronskalet i flera bitar och tillsätt i burken tillsammans med de andra ingredienserna.
 • Sätt på locket och förvara på en mörk, sval plats i tre dagar.
 • Efter det har du en kur som låter dig starta dagen på ett mycket bättre sätt!

Hur du använder kuren

 • Du kan starta dagen genom att ta en sked för sig själv innan frukost varje dag.
 • Du kan även späda ut en sked i ett glas varmt vatten. Drick innan frukost och utan mat.

Det bästa är att ta kuren i sju dagar i sträck följt av tio dagars vila. Upprepa sedan.

Du kommer märka av resultaten på nolltid!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Álvarez-Suárez JM, Giampieri F, Battino M. Honey as a source of dietary antioxidants: structures, bioavailability and evidence of protective effects against human chronic diseases. Curr Med Chem 2013; 20: 621-38.
 • Granados Loarca EA.Uso de flavonoides (hesperidina) en el tratamiento de venas varicosas vesicales sangrantes. Actas Urol Esp 2003; 27: 732-4.
 • Petrovska BB, Cekovska S. Extracts from the history and medical properties of garlic. Pharmacogn Rev 2010;4:106-10.
 • Jull AB, Cullum N, Dumville JC, Westby MJ, Deshpande S, Walker N. Honey as a topical treatment for wounds. Cochrane Database Syst Rev 2015; 3: CD005083.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.