Kolsyrat vatten och njurhälsan: avliva myterna
Gillar du att dricka kolsyrat vatten, är detta helt okej. Det påverkar i allmänhet inte dina njurar, även om du dricker det ofta. Problem kan dock uppstå om du alltid dricker bubbelvatten som en ersättning för vanligt vatten, eller om du har en tidigare njursjukdom eller högt blodtryck och dricker väldigt natriumrika drycker som till exempel färdigprodukter.
Du kanske har hört att koldioxidhalten i kolsyrade drycker ökar belastningen på njurarna, att dess sura pH ökar risken för njursten, eller att det är lika skadligt som läsk eftersom det är kolsyrat? Dessa påståenden saknar dock vetenskapligt stöd och är till stor del baserade på populära uppfattningar.
Vi förstår dock att med så många rykten som cirkulerar kan du fortfarande vara osäker på om det är ett säkert alternativ eller om det är bäst att undvika det. För att reda ut i kolsyredjungeln ska vi berätta vad vetenskapen säger om konsumtion av kolsyrat vatten och vilka faktorer du bör tänka på för att undvika eventuella problem.
Kolsyrat vatten och njurhälsa: avliva myterna
Föreställningen att kolsyrat vatten har skadliga effekter på njurhälsan härrör från ett antal ogrundade antaganden och en missvisande jämförelse med effekterna av att dricka söta kolsyrade drycker, såsom läsk. Många tror att det är kolsyran och den lätta syrligheten som överbelastar njurarna och kan leda till bildandet av njursten.
Lyckligtvis har vetenskapen avlivat dessa myter och visat att kolsyrat vatten är säkert att dricka för de flesta friska människor. Kolsyrat vatten är generellt endast vatten och koldioxid, en ofarlig gas som skapar en brusande effekt. Vissa kommersiella kolsyrade produkter innehåller också mineraler som natrium, kalcium och magnesium, vilket kan ge en viss smak. Och gör du eget bubbelvatten hemma med en kolsyremaskin så är detta en kategori för sig.
Dessa mineraler har dock ingen betydande inverkan på hälsan när de konsumeras i måttliga mängder och på kort sikt. Mängden i kommersiella produkter är blygsam och förändrar inte direkt kroppens mineralbalans. Och eftersom många av köpedrycker inte innehåller socker, koffein, tillsatser eller kalorier, gör detta att bubbelvatten är ett bättre alternativ än läsk för att släcka törsten.
Det är dock viktigt att vara uppmärksam i speciella fall, exempelvis om du har en kronisk njursjukdom eller högt blodtryck. Med dessa tillstånd kan det ha negativa effekter att dricka mycket kolsyrat vatten med högt natriuminnehåll. Detta eftersom att det kan leda till överbelastning av njurarnas funktioner, och att ett ensidigt intag av en enda mineral kan bidra till vätskeretention. Även om det inte är vanligt är risken inte noll.
Läs också: 8 överraskande fördelar med havssalt
Hur är det med dess surhet?
Kolsyrat vatten klassificeras som “lätt surt” med ett pH mellan 4,23 och 6,49, och ibland lite surare, med ett pH mellan 3 och 4, beroende på varumärke. Denna surhet beror på dess koldioxidinnehåll (CO₂), som, när det blandas med vatten, bildar kolsyra, som anses vara en svag syra.
Att konsumera sura livsmedel kan leda till halsbränna vilket är kopplat till njurskador och risken för njurstensbildning, men när det kommer till kolsyrat vatten finns det hittills inga bevis för att måttlig, tillfällig konsumtion orsakar dessa effekter hos friska individer. Tvärtom har man fastställt att detta vatten “är ett bra alternativ och lika återfuktande som naturligt vatten”.
Anledningen är att kroppen har förmågan att balansera sitt pH-värde genom system som lungor, njurar och kemiska buffertar i blodet. Så länge ingenting stör dess normala funktion utgör det därför ingen risk att dricka kolsyrat vatten.
Hur som helst är det ändå viktigt att undvika överdriven konsumtion av kommersiella produkter, och när du köper dem, att du väljer kolsyrat vatten fritt från tillsatta föreningar som socker, koffein, fosforsyra och andra tillsatser. Dessa ämnen utgör potentiella risker för njurfunktionen, särskilt hos personer med befintlig njursjukdom.
Precis som med alla drycker är nyckeln att hitta rätt balans för att undvika överkonsumtion. Det är ett bra alternativ för att variera ditt dagliga vätskeintag, men du bör prioritera naturligt vatten.
Rekommendationer för säker konsumtion av kolsyrat vatten
Den milda, syrliga smaken och bubbliga effekten av kolsyran gör denna dryck till ett tilltalande och uppfriskande alternativ för vätskeintag. Det bästa? Du kan konsumera det på liknande sätt som naturligt vatten. Tänk dock på att dricka det med viss måtta och med de ovan nämnda försiktighetsåtgärderna. För din säkerhet, kom ihåg följande:
- Begränsa portionerna till ett till två glas kommersiellt kolsyrat vatten om dagen. Tänk på att effekten av hemmalagat kolsyrat vatten inte är densamma.
- Läs etiketterna på produkterna du köper noggrant och välj produkter med lågt natriuminnehåll, fria från sötningsmedel, artificiella smakämnen, koffein eller andra tillsatser.
- Undvik att dricka det tillsammans med tunga måltider för att undvika att känna dig uppblåst.
- Om du lider av dyspepsi, gastroesofageal reflux eller irritabel tarm, undvik konsumtion. Även om det inte alltid är ett problem, kan det i vissa fall förvärra symtom som tyngd, uppblåsthet och gaser.
Läs också: Huskurer för att förebygga njursten
Tillräckligt vätskeintag är nyckeln till god njurhälsa
Långt ifrån att äventyra dina njurars hälsa kan kolsyrat vatten bidra till korrekt återfuktning av din kropp. Detta är viktigt för att förebygga sjukdomar i organen, eftersom det främjar eliminering av gifter, bidrar till vätske- och elektrolytbalansen och ger en skyddande effekt mot infektioner.
I vilket fall som helst, och särskilt när det gäller kommersiella produkter, är det ändå bäst att endast dricka det vid specifika tillfällen. Detta eftersom det inte överträffar fördelarna med naturligt vatten eller källvatten, vilket fortfarande är det mest effektiva och rekommenderade alternativet för att säkerställa optimal vätsketillförsel.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bisbal, C. (2024). ¿Tan bueno es para la salud beber agua con gas? Academia Española de Nutrición y Dietética. https://www.academianutricionydietetica.org/que-comer/beneficios-agua-con-gas/
- Cobb, M., & Pacitti, D. (2018). The importance of sodium restrictions in chronic kidney disease. Journal of Renal Nutrition, 28(5), e37–e40. https://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(18)30043-8/fulltext
- Malta, D., Petersen, K. S., Johnson, C., Trieu, K., Rae, S., Jefferson, K., Santos, J. A., Wong, M. M. Y., Raj, T. S., Webster, J., Campbell, N. R. C., & Arcand, J. (2018). High sodium intake increases blood pressure and risk of kidney disease. From the Science of Salt: A regularly updated systematic review of salt and health outcomes (August 2016 to March 2017). Journal of clinical hypertension (Greenwich, Conn.), 20(12), 1654–1665. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8030856/
- Maughan, R. J., Watson, P., Cordery, P. A., Walsh, N. P., Oliver, S. J., Dolci, A., Rodriguez-Sanchez, N., & Galloway, S. D. (2016). A randomized trial to assess the potential of different beverages to affect hydration status: development of a beverage hydration index. The American journal of clinical nutrition, 103(3), 717–723. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000291652206556X?via%3Dihub
- Morgado, M., Ascenso, C., Carmo, J., Mendes, J. J., & Manso, A. C. (2022). pH analysis of still and carbonated bottled water: Potential influence on dental erosion. Clinical and experimental dental research, 8(2), 552–560. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9033543/
- Olsson, R. (2023, 17 de mayo). Is sparkling water healthy or does it fall flat? Banner Health. https://www.bannerhealth.com/healthcareblog/teach-me/are-sparkling-waters-bad-for-you
- Saldana, T. M., Basso, O., Darden, R., & Sandler, D. P. (2007). Carbonated beverages and chronic kidney disease. Epidemiology (Cambridge, Mass.), 18(4), 501–506. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3433753/