Kan man vara beroende av sex?
På senare år har begreppet “sexberoende” blivit allt mer förekommande, både i media och i vardagliga samtal. Men som sexolog och gynekolog tycker jag att det är viktigt att bryta ner detta begrepp för att förstå det bättre. Var går gränsen mellan och att bara gilla sex till att det blir till hypersexualitet och ett beroende?
Handlar det verkligen om ett beroende eller är det bara en annan sorts manifestation av mänsklig sexualitet? Visst är det så att vissa människor känner ett konstant behov av att söka sexuella upplevelser. Och de ägnar mycket tid och energi åt detta sökande. Men när blir det ett problem?
Vad är hypersexualitet, eller ett sexberoende?
Låt oss först definiera vad vi menar med beroende i ett allmänt sammanhang. Ett beroende kännetecknas av ett tvångsmässigt beteendemönster som är svårt att kontrollera, trots de uppenbara negativa konsekvenser det kan innebära för personen. Det vill säga, personer med ett beroende fortsätter att upprepa sina handlingar, trots insikten om att de är skadliga för dem.
Beroende är vanligtvis förknippat med ökad tolerans. Det innebär att man behöver upprepa en handling för att uppnå samma nöje som tidigare. Och i fallet för denna artikel så är sex den handling som dessa personer försöker att upprepa.
Det är dock viktigt att närma sig frågan med försiktighet. Till skillnad från drogberoende, såsom rekreationsdroger och alkohol, där de fysiska effekterna är tydligt observerbara, är det inte lika lätt att fastställa gränserna vid hypersexualitet.
Faktum är att detta är ett kontroversiellt begrepp i det vetenskapliga samfundet. Alla specialister är inte överens om att kategorisera detta beteende som ett beroende. Vissa anser att det kan vara mer relaterat till andra bakomliggande tillstånd, såsom ångestsyndrom, depression eller problem med emotionell reglering.
Tecken som kan indikera att en person är beroende av sex
Det finns några specifika kännetecken för detta beroende, vilka är följande:
- Social isolering. Den tid som personen ägnar åt att engagera sig i detta beteenden kan resultera i mindre kontakt och försvagade band med vänner och familj.
- Förlust av kontroll. Trots försök att stoppa eller minska beteendent känner personen att denna inte har någon kontroll över sina sexuella impulser.
- Negativa konsekvenser. Ett beroende kan leda till betydande problem i personliga relationer, arbetsprestationer, ekonomisk stabilitet och fysisk och psykisk hälsa.
- Tvångsmässiga sexuella tankar. Många människor med missbruk tänker konstant på sex. Detta kan störa förmågan att fokusera på andra uppgifter.
- Tvångsmässigt sexuellt beteende. Upprepade handlingar kopplade till sex är vanligt, såsom överdriven pornografikonsumtion, tillfälliga möten med flera olika partners eller tvångsmässig onani.
- Känslor av skuld och skam. Många människor med detta missbruk upplever djup känslomässig ångest kombinerat med känslor av hopplöshet, på grund av oförmågan att kontrollera beteendet. Denna punkt är betydande, eftersom ångesten inte bara är en bieffekt, utan en central del av upplevelsen.
Vilken roll spelar kulturen?
Samhällets uppfattning spelar en viktig roll för hur sexuellt beteende tolkas. Olika samhällskulturer har olika uppfattningar om sex och vad som anses “acceptabelt” och inte.
I sociala grupper där sexualitet är ett tabuämne kan alla beteenden som avviker från normerna lätt bli betecknade som “överdrivet” eller “onormalt”. Men denna beteckning är bara gällande och giltig i just det samhället, eftersom en annan gemenskap kan ha andra parametrar.
På ett eller annat sätt kan den personer med sexberoende känna mycket skuld och skam. Kort sagt, deras uppfattning är att de står utanför ramarna för sitt samhälle.
Dessa känslor kan underblåsa en cirkel av självhat. Den tillfälliga lättnad som det tvångsmässiga sexuella beteendet ger följs snabbt av en känsla av tomhet och hopplöshet.
Cykeln vidmakthåller inte bara beteendet, utan ökar också det känslomässiga lidandet. I sin tur leder detta till att det blir allt svårare att bryta mönstret och göra förändringar.
Hur vet man om man är beroende av sex?
När vi nu känner till egenskaperna och definitionen kan vi nu ställa frågan hur man identifierar hypersexualitet. Vad är skillnaden mellan att ha en hög sexlust och att vara beroende av sex?
Den största skillnaden är i kontrollerbarhet och konsekvenser. En hög sexlust kan du hantera och kontrollera. Dessutom har detta inte någon negativ inverkan på andra områden i livet, såsom ditt arbete.
Men om du känner att du inte kan kontrollera dina sexuella drifter och att de orsakar betydande problem i dina dagliga aktiviteter, kan detta vara det vi kallar “sexberoende”. I dessa fall är det tillrådligt att söka hjälp av en yrkeskunnig specialiserad på sexualitet, som kan ställa en lämplig diagnos och, om nödvändigt, behandling.
Det är viktigt att utvärdera varje fall individuellt. Det är viktigt att förstå det sammanhang i vilket varje enskilt beteendet har utvecklats.
Låt oss komma ihåg att det inte är ett problem att ha en hög sexlust i sig. Frågan är om det påverkar ditt personliga liv negativt eller livet för dem som du delar en social relation eller arbetsrelation med.
Var och en har sin egen rytm och sina egna behov. Sexualitet är en naturlig och hälsosam del av människans tillvaro när den finns i en balans som inte försämrar vår livskvalitet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sassover, E., & Weinstein, A. (2022). Should compulsive sexual behavior (CSB) be considered as a behavioral addiction? A debate paper presenting the opposing view. Journal of Behavioral Addictions, 11(2), 166-179. https://akjournals.com/view/journals/2006/11/2/article-p166.xml