Inget du gör kommer någonsin vara tillräckligt

Ibland kommer det du gör aldrig vara tillräckligt bra för att möta vissa personers förväntningar, oavsett vad det är. Men vet du vad? De enda förväntningarna du måste möta är dina egna.
Inget du gör kommer någonsin vara tillräckligt

Senaste uppdateringen: 29 maj, 2019

För vissa kommer inget du gör någonsin vara tillräckligt, och de kommer få dig att må som ett professionellt misslyckande, trots att du inte är det.

Det är riktigt skadligt, speciellt om personen med de tunga förväntningarna är en familjemedlem eller till och med din partner.

Dessa personlighetstyper har ett väldigt specifik mål: att hålla en under kontroll och i enlighet med deras stränga värderingar.

Tro det eller ej, men denna typ av dynamik i förhållanden finns överallt. Ibland kommer inget vara tillräckligt bra för den där familjemedlemmen, vännen eller medarbetaren, oavsett vad du säger eller gör. Du kan aldrig ha rätt enligt dem.

Istället för att basera ditt liv på hur andra kan reagera måste du bryta dig loss från dessa förhållanden, som åsamkar dig så mycket orättvist elände.

Nedan ska vi förklara hur du gör.

Inget du gör är någonsin tillräckligt: 3 steg mot frihet

Känslomässig öppenhet, aktivt lyssnande och ömsesidighet hittas inte i överflöd i dessa tider. Personer är oerhört komplicerade och alla har inte samma förståelse för “respekt“.

Under ytan har vi alla aspekter vi måste ta i beaktning:

  • Rädslor: Dessa begränsande attityder får oss ibland att vilja kontrollera andra så att vi inte förlorar dem. Det är vanligt att rädsla tvingar en att förödmjuka andra för att bibehålla kontroll. Att försäkra sig själv och täcka upp för sina rädslor får en att inse hur låg självkänsla man verkligen har.
  • Sättet vi har uppfostrats: Det är en nyckelaspekt. Att växa upp utan hälsosamma band som erbjuder säkerhet eller lär en betydelsen av respekt leder till brist på personliga och tillgivna färdigheter.
  • Personliga intressen: Vår egen själviskhet och våra egna önskningar. Ibland spelar det ingen roll hur man har uppfostrats, för vissa känner behovet att kontrollera hela sin miljö och etablera dominans.
Flicka på blomma

Det här demonstrerar något väldigt enkelt. Människor är verkligen skickliga på att sätta på sig en skyddande rustning. Ingen vet vad som finns under de tjocka skalen. Ju hårdare rustningen är desto mer komplex på undersidan.

Dina prioriteringar är inte mina prioriteringar

Du har säkert någon gång upplevt något som liknar situationen nedan. Förr eller senare kommer du inse att det du värderar kanske inte matchar vad andra finner viktigt. Om du till exempel väljer att vara vegetarian kan din familj håna ditt beslut.

Om du kommer hem med en ny partner kanske de säger att du “förtjänar någon bättre”. Istället för att känna dig förödmjukad måste du förstå några saker:

  • Alla har olika åsikter. Men vissa har en tendens att tvinga på andra sina egna perspektiv istället för att respektera och låta dem vara sig själva, eftersom de tror att deras sanning är överlägsen alla andras.

Det är inte rätt. Varje gång du finner dig i en sådan situation ska du komma ihåg följande:

  • Våra liv kretsar inte kring andra: vi är fria och har rätt att leva våra egna liv.
  • Ingen har rätt att säga åt oss vad vi ska göra för att bli lyckliga.
Kvinna och hund

Det som gör mig lycklig är tillräckligt bra för mig

Om det du gör, säger eller står för gör dig lycklig spelar inget annat någon roll. Dina val definierar vem du är och varje steg du tar markerar den väg som endast är din, och ingen annans.

  • Kom ihåg att om andra kritiserar eller inte accepterar dina val är det deras problem – inte ditt. Var medveten om dina egna behov.
  • Om du lever ditt liv för att vara andra till lags har ditt liv ingen mening. Att skapa din egen lycka kräver mod, självkännedom och att man kämpar för vad man förtjänar.

Livet är för kort för att leva upp till andras förväntningar

Vi begår alla misstag, och de som verkligen bryr sig om dig kommer hjälpa dig att prestera bättre. Men någon som alltid rättar och trycker ner dig är inte till någon hjälp – den personen orsakar faktiskt skada istället.

  • Om du känner en sådan person måste du förstå att denne aldrig kommer förändras. Det är väldigt svårt när någon inte kan känna empati eller visa ömsesidig respekt.
  • Livet är för kort för att vara olycklig. Gör dig själv till en prioritet. Om inget du gör är tillräckligt bra för denna person ska du acceptera det och släppa personen.
Dansande kvinna som är tillräckligt bra

Du vet att det du gör är bra eftersom du gör det på ett sätt som är i enlighet med din personlighet och dina värderingar. Låt inte någon störa denna balans eller skada din självkänsla.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.