Högt blodtryck och njursvikt: Ta hand om dig bättre
Visste du att hypertoni, eller högt blodtryck, är en av de värsta fienderna för dina njurar? Denna tysta smärta som vi börjar känna av lite i taget kan leda till allvarliga problem som exempelvis njursvikt. Vi kommer därför i den här artikeln att lära dig mer om högt blodtryck och njursvikt, och vilka de bästa strategierna är för att hålla ditt blodtryck på en hälsosam nivå.
Högt blodtryck och njursvikt: Hur skadas njurarna?
Sambandet är ganska enkelt att förstå. Tänk på följande information för att se relationen mellan högt blodtryck och njursvikt:
- Högt blodtryck gör att hjärtat tvingas jobba mer, och om artärerna överbelastas under långa perioder tar de skada, sakta men säkert.
- En av de största riskerna med högt blodtryck är att njurarna inte längre klarar av att filtrera blodet ordentligt, och därför ackumuleras oönskade material och vätskor i kroppen.
- Denna överskottsvätska gör att blodkärlen lider ännu mer, vilket ökar blodtrycket ytterligare. Allt detta skapar en farlig cykel med allvarliga konsekvenser.
Hur vet jag om jag lider av njursvikt?
När du börjar märka av symtomen för njursvikt måste du gå på flertalet läkarbesök för att kontrollera njurarna. De som lider av kronisk njursvikt löper en större risk för att behöva dialys och transplantation. Det är ett väldigt allvarligt problem.
Det innebär att du inte bara regelbundet måste kontrollera ditt blodtryck, utan att även tänka på din kost och livsstil. Men hur vet du om dina njurar inte fungerar som de ska?
- Du känner dig väldigt trött under dagen
- Du har svullna anklar och fötter
- Du är väldigt känslig för kyla
- Din urin är mycket gulaktig
- Din mage känns väldigt hård och svullen
Den tydligaste indikatorn är utan tvekan urinanalysen. De som lider av njursvikt har en förhöjd nivå av kreatinin, som är en restprodukt från muskelcellerna. När njurarna fungerar förflyttar sig detta ämne från blodet till urinen för att rensas ut ur kroppen, men om njurarna inte fungerar ackumuleras denna substans. Det är en tydlig indikator som bara går att upptäcka genom en urinanalys.
Hur tar jag hand om mitt blodtryck för att inte skada njurarna?
Nu när du har fått klart för dig hur viktigt det är att ta hand om blodtrycket för att undvika högt blodtryck och njursvikt, bör du notera följande råd för att ta hand om dig ordentligt och på rätt sätt:
- Undvik att gå upp i vikt. Bibehåll en balanserad vikt i enlighet med din höjd och ålder.
- Äta färska frukter och grönsaker, speciellt gröna grönsaker och vätskedrivande frukter som exempelvis ananas, päron och druvor…
- Undvik laktosprodukter med mycket fett. Det är bättre att dricka vegetabiliska drycker på havre, ris och nötter.
- Undvik helt intaget av salt och natrium i dina måltider, samt socker och raffinerat vitt mjöl.
- Träna minst en halvtimme per dag, men se till att du gör det med måtta. Du kan exempelvis gå ut en halvtimme på en promenad, cykla och även dansa.
- Du kan dricka ett glas rött vin per dag, men inte mer än denna mängd.
- Om du röker bör du sluta med på en gång.
- Försök att ta tillskott med vitamin D, vilket är väldigt bra för njurarnas hälsa.
- Drick ett glas vatten med bikarbonat varje dag. Det är alkaliskt och förbättrar njurarnas funktion.
- Försök att inte använda för mycket medicin eller åtminstone inte ta mer än rekommenderat.
- Tänk på dina stressnivåer och försök att lugna ner dig. Som du säkert vet är stress direkt relaterat till blodtrycket.
- Glöm inte att kontrollera dig regelbundet hos läkaren för att kontrollera din hypertoni och dina njurar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gordillo-Paniagua, G., & Valencia-Espinoza, L. C. (1992). HIPERTENSION ARTERIAL. Acta Pediatrica Espanola. https://doi.org/10.1103/PhysRevB.82.115408
- Herrero, J. I., & Alegre, F. (2008). Insuficiencia renal. In Trasplante hepático. https://doi.org/10.1016/B978-84-8086-310-0.50022-1
- MedlinePlus. (Consulta 2018). PRESIÓN ARTERIAL ALTA. Online [https://medlineplus.gov/spanish/highbloodpressure.html].