Huskurer för naturlig behandling av ytlig mykos

Man kan använda naturliga ingrediens för att lindra det obejag som orsakas av ytlig mykos. De är väldigt effektiva och inte skadliga för huden.
Huskurer för naturlig behandling av ytlig mykos
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Ytlig mykos är en hudinfektion som kan uppstå överallt på kroppen och i alla åldrar. Den är dock mer förekommande på skalpen, vid könsområdet och framförallt tånaglarna.

I den här artikeln kommer vi ta upp några huskurer för att behandla ytlig mykos naturligt. Du kan välja det alternativ du tycker bäst om eller kombinera dessa behandlingar och alternera dem för bästa resultat.

Huskurer för ytlig mykos

Behandling av ytlig mykos med eterisk teträdolja

Eterisk olja.

Eterisk teträdolja är en av de mest populära huskurerna för ytlig mykos. Faktum är att det är en vanlig ingrediens i naturliga recept inom kosmetikindustrin för att behandla akne och mjäll.

Denna olja kan vara väldigt irriterande så du bör undvika att applicera den vid känsliga områden eller slemhinnor. Du kan också spä ut den med kokosnötsolja, som har egenskaper som motverkar svamp.

Eterisk oreganoolja

Denna eteriska olja extraheras från oreganoväxten. Den är väldigt effektiv tack vare dessa antibiotiska egenskaper. Den är väldigt lämplig för utvärtes bruk så länge som man följer instruktionerna på etiketten.

  • Du kan kombinera den med eterisk teträdolja eller dricka den. I det fallet spär du ut en droppe av denna olja i en matsked honung eller olja tre gånger per dag.

Ingefära

Ingefära är en huskur som hjälper vid många olika hälsoåkommor. Den hjälper med att ta bort vissa typer av bakterier och svamp utan några bieffekter.

Man kan applicera eterisk ingefärsolja utvärtes eller tillreda ett bad med ett avkok på ingefära. Denna huskur kan vara väldigt användbar för svampinfektioner som uppstår på händer och fötter.

Honung

Honung är ett naturligt antibiotikum som motverkar olika typer av infektioner. Den har också ihjäl svamp, och det är en ingrediens som bina själva använder för att sterilisera sin bikupa.

Man kan använda den på olika sätt:

  • Utvärtes: Applicera direkt på det drabbade området. Vi använder att du väljer en produkt utan alkohol.
  • Oral: Ta fem droppar var tredje timmar tills din mykos försvinner. Du kan också ta fem droppar på tom mage varje dag som förebyggande åtgärd.

Ceylonkanel

Kanel är en krydda som du definitivt bör ha i ditt medicinskåp. Den innehåller niacin, tiamin och askorbinsyra som är väldigt bra för att motverka svamp.

Man kan använda eterisk kanelolja eller tillreda ett bad med endast ingefära. Du kan också kombinera båda dessa kryddor för att få en ännu bättre effekt. Se dock till att du väljer ceylonkanel, som är den medicinska varianten.

Vitlök mot ytlig mykos

Vitlöksklyftor i glasskål.

Vitlök är en bra behandling mot ytlig mykos och innehåller dessutom kraftiga antibiotiska komponenter. Du kan applicera den utvärtes eller äta den rå. Om du inte tycker om smaken så kan du istället köpa kapslar med vitlök.

Aloe vera mot ytlig mykos

Aloe vera är en annan produkt som du måste ha i hemmet eftersom den hjälper med att behandla olika hudåkommor. Det är också en väldigt praktisk ingrediens att ha i kosmetika och naturliga produkter.

Aloe vera går enkelt att applicera. Man kan kombinera aloe med andra oljor för att få en salva som lätt absorberas av huden och som inte gör den oljig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50–62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
  • Garrote A. Micosis cutáneas. Vol. 21. Núm. 8. páginas 82-90 (Septiembre 2002)
  • Nazzaro F, Fratianni F, Coppola R, Feo V. Essential Oils and Antifungal Activity. Pharmaceuticals (Basel). 2017;10(4):86. Published 2017 Nov 2. doi:10.3390/ph10040086
  • Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules. 2017;22(6):989. Published 2017 Jun 14.
  • Hamman, J. H. (2008, August). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.