Hur yoga förändrade en 87-årig kvinnas hållning & liv
I åratal har man antytt att ålder är ett hinder för att lära sig nya saker eller utöva vissa aktiviteter. Personer som är ivriga att förbättra sin livskvalitet utan gränser har dock visat att man kan jobba på att bli bättre i alla livets skeden. Det senaste exemplet är en 87-årig kvinna som, trots att hon lider av kroniska sjukdomar, tog beslutet att lära sig yoga som behandling mot sina krämpor.
Hennes berättelse har spridits över hela världen och bevisat fördelarna med yoga såväl som äldres förmåga att träna.
Berättelsen om hur yoga förändrade en äldre kvinnas liv…
Anna Pesce, huvudpersonen i vår berättelse, ville förändra sin livsstil när hon var 86 år gammal. Hon sökte efter en effektiv behandling för den allvarliga kyfos som drabbat henne. Detta tillstånd får ryggraden att kurvas permanent. Som resultat hade hon gradvis bildat en puckel på ryggen som ackompanjerades av stor smärta.
Denna sjukdom, som dyker upp som ett resultat av skolios, osteoporos och diskbråck, begränsade hennes rörlighet och gjorde att hon därför konstant kände sig trött. Trots att hon lidit i flera decennier kunde Anna inte hitta ett sätt att hantera sina symtom utan att det påverkade hennes livskvalitet. Sedan hon först fick diagnosen har hon genomgått behandlingar såsom akupunktur, träning med sjukgymnast och osteopati.
Även om dessa lindrade hennes smärta var de inte tillräckligt för att göra henne hel och frisk igen. Men yoga förändrade allt.
Ålder bör inte hålla dig borta från förändring
Vissa oroade sig över om det var hälsosamt att göra yoga i hennes ålder. Men professor Rachel Jesien – en yogaspecialist inom återhämtning – motiverade och började ge henne lektioner en gång per vecka. Anna kände att hon gradvis blev bättre på att gå. I nom en månad kunde hon ta steg igen utan svårigheter. På två månader började hennes smärta försvinna. Efter ett år av regelbundna lektioner har hon nu beslutat att utöva yoga varje dag.
Vid 87 års ålder är hennes rygg inte längre böjd. Hon har återfått sin mobilitet på ett sätt som många anser vara ett “mirakel”. Som resultat är hon livligare än någonsin.
Hennes återhämtning utgör ett hoppfullt budskap till alla: det är aldrig för sent att börja göra saker för att förändra ditt liv. Utöver det visar hennes berättelse tydligt att alla är annorlunda. D u måste hitta rätt behandling för det som drabbat dig. Det må finnas många olika behandlingar och kurer. Men ibland är något som är bra för en dåligt för en annan.
Om du experimenterar och analyserar din kropps behov på djupet kommer du hitta den som är rätt för dig, och som kan hålla dig frisk i många år framöver.
Om yoga…
Yoga är mer än bara ett utövande eller en träningsform – man anser att det är en hälsosam livsstil som botar, vårdar samt stärker kropp såväl som själ. I Indien har man utvöat yoga i flera sekel. Det har blivit en av de populäraste disciplinerna för fysisk och spirituell träning. Inom hinduism är yoga en del av den religiösa, spirituella och kulturella traditionen, men utövandet har korsat landsgränserna och blivit en terapi för hälsa.
Varje yogapass varar i 60 till 90 minuter, även om vissa utövar det i kortare pass. Positionerna kommer ofta med andningsövningar och varierande svårighetsgrader.
De flesta pass börjar med en kort uppvärmning man kallar “solhälsningen”, där man sträcker sig upp och gradvis sänker sig ner för att värma upp muskler och leder. Passet avslutas med en komplett avslappning som varar i 1-10 minuter, vars syfte är att återställa lugn till kropp och sinne.
Man kan utöva yoga i ett specialiserat gym eller fitnesscenter. Nybörjare bör hålla sig under en experts uppsikt, då dålig hållning kan leda till skador. Efter att man bemästrat ställningarna och lärt sig de rätta teknikerna kan alla göra dem, oavsett var man är.
Efter att ha läst om hur yoga förändrade denna speciella kvinnas liv kanske du känner dig inspirerad att börja med det i ditt eget liv?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
de Oliveira, G., Tavares, M. da C. C. G. F., de Faria Oliveira, J. D., Rodrigues, M. R., & Santaella, D. F. (2016). Yoga Training Has Positive Effects on Postural Balance and Its Influence on Activities of Daily Living in People with Multiple Sclerosis: A Pilot Study. Explore: The Journal of Science and Healing. https://doi.org/10.1016/j.explore.2016.06.005
Sherman, S. A., Rogers, R. J., & Jakicic, J. M. (2017). Yoga for Health. Medicine & Science in Sports & Exercise. https://doi.org/10.1249/mss.0000000000001156
Siegel, P., & Barros, N. F. de. (2009). Yoga as medicine: the yogic prescription for health and healing. Cadernos de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/s0102-311×2009000300029