Metoder för att ta bort röda leverfläckar
Om du har röda leverfläckar så bör du inte vara orolig, för de är inte associerade med några hälsorisker. Många personer vill dock ta bort dem på grund av estetiska anledningar.
I denna artikel kommer vi tillhandahålla naturliga botemedel för att ta bort röda leverfläckar och även informera dig om vad de är, varför de dyker upp, medicinska behandlingar som finns samt generella tips för att behandla eller skydda din hud.
Hur ser röda leverfläckar ut?
Röda leverfläckar, även kallade nevi, är cirkelformade, är röda och tenderar att inte vara större än två millimeter i diameter. De har en tendens att dyka upp på bröstkorgen, i nacken och armarna..
Varför dyker de upp?
I de flesta fall så dyker de upp under tidens gång och kan hittas ofta på äldre personer. Det är även sant att de är vanligare hos personer med väldigt ljus hy. Den huvudsakliga anledningen till att de bildas är utvidgningar av de små blodkärlen i huden och för mycket tid i solen.
Hur man tar bort dem
Om de är små så ska du dölja dem med concealer eller smink, men det finns många olika medicinska behandlingar som kan ta bort dem åt dig. I så fall bör du konsultera med en läkare eller hudläkare så att du kan få en lösning som passar bäst för dig:
- Operation: Detta görs huvudsakligen på stora eller djupa leverfläckar. Det görs med ett snitt i huden: leverfläcken tas ut varpå man syr igen. Det kan vara smärtsamt och tenderar att lämna ett ärr.
- Laserbehandling: Denna metod är snabb, smärtfri och har nästan inga bieffekter.
- Kryoterapi: Detta alternativ använder kvävehaltig vätska för att frysa leverfläcken och sedan extrahera den på samma sätt som vårtor tas bort. Problemet är att det är dyrt.
Hur som helst så föredrar vissa personer att pröva på naturliga botemedel först eftersom de på så sätt kan undvika obehagen som associeras med medicinska behandlingar, och även deras höga priser.
Naturliga botemedel
Ricinolja
Du kommer behöva ricinolja, en bomullstuss och kirurgtejp:
Dränk bomullstussen i olja och applicera på leverfläcken. Se till att den sitter på plats med tejpen. Byt bomullstussen varje dag med en ny och gör detta i sju dagar i sträck.
Vitlök
Vitlök har väldigt kraftiga egenskaper som du säkert redan vet – bland annat för att ta bort vårtor. Den fungerar liknande i detta fall. Applicera en bit färsk vitlök varje dag på leverfläcken och håll den på plats med kirurgtejp. Byt den helst två gånger per dag – på morgonen och innan du går till sängs.
Du kan även genomföra denna behandling genom att äta rå vitlök eller kapslar med vitlöksolja.
Surt äpple
Mixa saften från ett surt äpple och applicera den på leverfläcken minst tre gånger per dag i tre veckor. Detta är en långsam behandling som kräver tålamod, men den är effektiv och du kommer se hur leverfläcken försvinner.
Ta hand om din hud
För att förebygga att nya leverfläckar dyker upp så måste du ta hand om din hud, speciellt om den är känslig eller ljus.
- Skydda den alltid från solstrålning, speciellt på sommaren och under timmarna som den lyser som starkast – från 12 till 16. Använd alltid solkräm men se till att täcka din hud mitt på dagen.
- Använd naturliga peelings en gång per vecka eller var femtonde vecka med bra produkter för din hudtyp och de känsliga zonerna på din kropp.
- Återfukta och ge näring åt din hud med jämna mellanrum med hjälp av grönsaker eller naturligt återfuktande krämer.
- Använda naturliga tyger såsom linne eller bomull, och undvik syntetiska material.
- Ha en balanserad diet. Ät frukt, råa grönsaker och hälsosamma fetter varje dag. Dessa kommer nära din hud djupt och ge den vitalitet.
- Duscha med kallt vatten när du kan eller avsluta åtminstone duschen med kallvatten för att förbättra cirkulationen i kroppen. Väldigt varmt vatten försvagar dig och gör din hud mindre fast.
Bilder från morberg
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Mokos, Z. B., Lipozenčić, J., Čeović, R., Buzina, D. Š., & Kostović, K. (2010). Laser therapy of pigmented lesions: Pro and contra. Acta Dermatovenerologica Croatica. https://doi.org/10.1101/gad.13.15.1924
Newton-Bishop, J. A., Chang, Y. M., Iles, M. M., Taylor, J. C., Bakker, B., Chan, M., … Bishop, D. T. (2010). Melanocytic nevi, nevus genes, and melanoma risk in a large case-control study in the United Kingdom. Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention. https://doi.org/10.1158/1055-9965.EPI-10-0233
Werner, J. A., Dünne, A. A., Lippert, B. M., & Folz, B. J. (2003). Optimal Treatment of Vascular Birthmarks. American Journal of Clinical Dermatology. https://doi.org/10.2165/00128071-200304110-00003