Hur du naturligt behandlar nageltrång

Inväxta tånaglar, eller nageltrång, är irriterande och leder till smärtsamma inflammationer på huden runt nageln. De kan även orsaka en infektion.

I denna artikel kommer vi att förklara symtomen och möjliga orsaker. Vi kommer även att dela med oss av ett par naturliga huskurer för behandling av nageltrång, som du lätt kan göra med ingredienser du hittar i köket: citron, salt, timjan, lök, ägg eller morot.

Vilka är symtomen på nageltrång?

Det är ganska lätt att märka av nageltrång; området runt nageln blir rött och/eller inflammerat, och nageln gör för det mesta ont vid beröring. Den kan även stundom bli infekterad, vilket framkallar var vid det drabbade området.

Möjliga orsaker

Nageltrång orsakas av en eller flera av följande:

 • Överdriven nagelväxt
 • Onormal nagelväxt
 • Skada från att nageln växt in i huden
 • Olämpliga skodon som orsakar hårt tryck på tårna
 • Överdriven svettning
 • Trauma
 • Hudsjukdomar

Avkok på timjan

Timjan är en medicinalväxt med flera fördelar, inklusive motverkan av inflammationer och infektioner. Den har även smärtstillande egenskaper och är därför perfekt som huskur för att behandla nageltrång.

Förbered ett avkok med en kopp vatten (250 g) och två matskedar timjan. Koka i fem minuter och lyft bort från värmen. Låt svalna lite och sänk sedan ner den drabbade tån i 5 till 10 minuter. Repetera flera gånger under dagen.

Manikyr

Citron och salt

Med dessa enkla ingredienser kan du effektivt behandla nageltrång. Gör ett litet hål i citronen och ha på lite havssalt. Tryck in den drabbade tån i hålet. Låt den vara där i 20 minuter. Gör detta dagligen tills problemet försvunnit.

Både citron och salt hjälper till att desinficera det drabbade området, samt motverka inflammation.

Omslag med lök

Lök är antiinflammatorisk och används för att behandla många olika sjukdomar. Den kan även användas för inväxta naglar och är enkel att applicera.

Koka en lök och kör den i mixern. Applicera på en steril gasväv medan den fortfarande är varm. Applicera omslaget på den drabbade tån. Du kan även täcka den med ett bandage eller kirurgtejp, så att den sitter i minst två timmar.

Omslag med morot

Alla dessa huskurer är väldigt effektiva, men du kan välja den du föredrar eller anpassa dig efter de ingredienser du har i köket. Du kan också växla mellan de olika behandlingarna för att se vilken som passar bäst och är mest användbar.

Detta omslag liknar det med lök ovan, men görs istället med en morot. Det hjälper inte bara mot nageltrpng, utan återupplivar även huden.

Applicera behandlingen tre gånger per dag, i minst 15 minuter.

Äggvita

Denna kur är väldigt snabb och ger bra resultat om den används regelbundet tills du märker en förbättring. Allt du behöver göra är att vispa en äggvita och applicera på det drabbade området flera gånger per dag. Du kan förvara äggvitan i kylen i 3 dagar.

Kan nageltrång förebyggas?

Du kan förebygga det genom att följa dessa råd:

 • Klipp alltid dina naglar och håll dem ordentligt trimmade, och glöm inte dina nagelband. Använd alltid en fil så att du inte får några skarpa kanter.
 • Undvik att ha på dig för tajta strumpor och välj istället de med en mer naturlig passform. Se till att de kan andas. Undvik helst högklackat.
 • Om du har fått någon form av smäll på foten eller om någon har trampat på den bör du försöka behandla den med naturliga kurer även om skadan inte verkar allvarlig.
 • Återfukta regelbundet dina händer och fötter genom att använda fuktgivande krämer som innehåller vitamin E eller växtoljor.
 • Om du har haft svamp på det drabbade området kan du applicera en droppe tea tree-olja dagligen, som är bra för att motverka svamp.

Pedikyr

Rekommendationer: Om din invuxna tånagel blir infekterad och infektionen inte försvinner, eller om den blir större, bör du uppsöka en läkare så snart som möjligt för att förebygga vidare komplikationer. Det är inte speciellt vanligt, men utan behandling kan nageln exempelvis falla av, en böld kan uppkomma eller så kan infektionen sprida sig, mm.

Bilder: FoundryParkInn
MER FÖR DIG